Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Хоћу да истерам Вучића са КиМ
РАДА ТРАЈКОВИЋ, КАНДИДАТ ЛИСТЕ “СЛОБОДА” НА ИЗБОРИМА ЗА СКУПШТИНУ КОСОВА

Хоћу да истерам Вучића са КиМ

Председница невладине организације Европски покрет Срба са Косова и Метохије и један од кандидата листе “Слобода” на предстојећи изборима за Скупштину Косова Рада Трајковић, с правом носи епитет “државни непријатељ”.
Слично попут њеног пријатеља покојног Оливера Ивановића, жртва је најгоре могуће кампање, како носилаца највиших државних функција, тако и провладиних медија и таблоида у Србији. Називају је страним плаћеником, Рамушовим Српкињом, домаћом издајницом и све оно што иде уз такву реторику. Нису, додуше, још снимили и емитовали специјалне спотове. За нијансу је безбеднија од покојног Оливера, јер је 24 сата под обезбеђењем како државе Србије, Тако и КФОРа.
Све ово је резултат чињенице да другачије мисли од председника Србије и његове Српске листе који позивају на јединство Срба на простору Косова и Метохије под њиховом капом
Трајковић каже да се залаже против свега онога што је урадила, што ради и што би урадила Српска листа.
- СЛ је својим гласовима изабрала председника Косова Хашима Тачија, председника Скупштине Косова Кадрија Веселија, председника владе Косова Рамуша Харадинаја. Посланици Српске листе су, заједно са албанским посланицима, одали почаст умрлом борцу ОВК тако што су устали, а онај Игор Симић се чак и прекрстио. Иста листа је поклонила неколико стотина хектара свог пољопривредног земљишта општини Косово Поље да би могло да се претвори у грађевинско земљиште за изградњу станова за албанско становништво. Та покварена антисрпска политика је оно што ми желимо да променимо - каже Трајковић.
Она додаје да Александар Вучић више нема шта да да и да може само да манипулише,
- Он не може ни да уђе на Косово. СЛ му треба само да освоји српске гласове како би могао да каже да има монопол над свиме што се дешава на Косову. Добро зна да ако у Скупштину уђу други Срби, он губи утицај. Извлачи му се Косово као аргумент из руку пред међународном заједницом, да је он тај који ће и даље да учествује у процесу краја. Пријавила сам се за ове изборе да истерам Вучића са простора КиМ. Верујем да је то могуће. Борим се. Знам да је Косово таква земља да вас подиже, а онда руши. Вучић мора да буде срушен - поручује Трајковић.
Оно што је посебно зачинило предизборну атмосферу у српском делу КиМ, је одлука Ксеније Божовић, некада најближе сараднице Оливера Ивановића, да на ове изборе изађе у оквиру СЛ. Подсећања ради, покојни Оливер Ивановић је свуда говорио о штети, криминалним активностима предводницима СЛ, именовао их је главни узрок страха, претњи и насиља којима су изложени неистомишљеници. И онда се десило да се она нађе на истом месту са свим тим људима.
- Неколико дана пре те одлуке разговарала сам са Ксенијом. Хтела сам да на изборе изађемо заједно. То би била природна коалиција. Ми смо сви искрено опредељени да се сазна истина о убиству Оливера Ивановића. Ксенија ми је читава два сата причала о лојалности, поштовању и поштењу, а онда је отишла код тих људи. Она је била човек од највећег поверења Оливера Ивановића. Он је њој невероватно веровао. Мене је потпуно шокирало када сам сазнала је отишла на Српску листу. Мало ми је било чудно што је недавно дала изјаву у којој је рекла да су у његово убиство умешани и Срби и Албанци и међународна заједница. Она добро зна шта је Оливер причао о Милану Радојичићу и да му је од њега претила опасност. Ксенија много тога зна и овим потезом је себи затворила уста, а то много значи. Њима је јако стало да се и затвори простор у којој је Оливер имао странку, стало им је да нестане сећање на њега - знаглашавае Трајковић.
Избори на Косову су заказани за 6. октобара. Највећи фаворит на тим изборима је Самоопредељење Албина Куртија, а за ове изборе су пријављене и три листе са српским кандидатима.

Тражила заштиту
- Тражила сам писмено заштиту од државе, јер сматрам да ми прети опасност од Вучића и његове дружине, највише од Милана Радојичића. Добила сам заштиту, тако да сам сада о мојој сигурности воде рачуна припадници МУПа у Србији, а на Косову КФОР. Иначе, потпредседник Српске листе Радојичић ме је тужио и кривично и парнично. Тражи пет милиона динара за увреду части и морала. Тога да ме тужи, вероватно се сетио Александар Вучић, јер Радојичић није способан да се тога сети. Тужба је подигнута пред судим у Београду, а не на Косову и Метохији, јер је Радојичић под потерницом - истиче Трајковић.

Н.K.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa