Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Усвојен други ребаланс
СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ГРАДА ШАПЦА

Усвојен други ребаланс

За првих шест месеци остварени су проходи у износу од 2, 5 милијарди динара ( 2.456.626.048,71), што износи 52, 2 одсто у односу на планирано. Када је реч о планираним и извршеним расходима и издацима, за шест месеци ове године износе 1,5 милијарди динара ( 1.455.065.267,32), односно 30,93 одсто. Разлог за његово доношење је повећање прихода у односу на првобитно планиране у висини од 10 милиона динара
Скупштина града Шапца усвојила је на јучерашњој седници шестомесечни извештај о извршењу буџета, као и одлуку о ребалансу буџета.
Укупно планирани приходи и примања, Одлуком о ребалансу буџета И за 2019. годину износе 4, 7 милијарди динара ( 4.704.033.000). За првих шест месеци остварени су проходи у износу од 2, 5 милијарди динара ( 2.456.626.048,71), што износи 52, 2 одсто у односу на планиране. Када је реч о планираним и извршеним расходима и издацима, за шест месеци ове године износе 1,5 милијарди динара ( 1.455.065.267,32), односно 30,93 одсто. Када је реч о ребалансу буџета ii за 2019. годину, предвиђено је да буџет града Шапца износи 4.714.630.000 динара.
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је као разлоге за ребаланс навео да град Шабац има нешто више прихода у буџету него што је планирано, као и да за два пројекта неће бити бити утрошена средства онолико колико су планирана.
- Одлучили смо да предложимо Скупштини града препакивање, један део за Бенске баре, а други део за инвестицију за линију муqа пошто је очигледно да држава не жели да финаnсира тај пројекат. Бесмислено је да држимо новац на рачуну, када држава већ неће да обезбеди средства. Сав новац, препакован на овакав начи отићи ће на инфраструктуру, на путеве, на улице, паркове, тротоаре - рекао је Зеленовић.
Он jе нагласио да ће у наредном периоду бити урађене три улице у Бенској Бари, у пуном обиму - Кнеза Лазара, Краља Петра и Краља Александра.
- Радићемо Винаверов трг на понос свим Шапчанима. Завршићемо пут до гробља, и наравно уложићемо у сеоску инфраструктуру која није заборављена. Имамо новца да испратимо било који иницијативу било којег становника у граду или на селу - додао је Зеленовић.
Начелница Одељења за финансије Маријана Костaдиновић рекла је да је ово је други ребаланс у овој години.
- Разлог за његово доношење је повећање прихода у односу на првобитно планиране у висини од 10 милиона динара. Остале измене у ребалансу два дошло је до промене структуре у приходној и расходној страни - додала је Костадиновић.
Градски одборник Српске напредне странке Горан Мијаиловић изјавио је да је опозиција имала примедбе на извештај да није реално приказан кроз цифре.
- Град Шабац је од 39 планираних прихода остварио у првој половини 80 одсто. Што се тиче потрошње буџета, када смо гледали по ставкама инвестиција за првих шест месеци у шта је трошен буџет дошли смо до података да је за заштиту животне средине потрошено четири одсто планираних средстава, за културу шест одсто, инвестиције одржавања јавног превоза, и инфраструктурне инвестиције, пројекте одржавања путева свега 19 одсто. Тако да смо ми поставили питање - Људи где сте потрошили та средства - нагласио је Мијаиловић.
Одборници су на јучерашњој седници усвојили и извештаје о пословању Јавних предузећа за 2018. годину.


Расправа на бољем нивоу
- Расправа на овој седници на много бољем нивоу што показује да, када отворите простор да људи слободно разговарају и када водите рачуна о реду, онда можемо да аргументовано критикујемо и да дајемо одговоре. Ја сам ту да дам сваки одговор, као и запослени у Управи, Јавним предузећима, Градском већу. Мени је драго што смо инсистирањем на демократији, на медијима који извештавају и на директним телевизијским преносима, и уопште на отвореној јавности, довели до тога да можда и опозиција у Шапцу постане боља и да од таквог понашања коначно и наши суграђани имају некакву корист - рекаo је градоначелник Шапца.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa