Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Трагом завичајних песника
Јубиларни 10. „Песнички маратон“

Трагом завичајних песника

Шабац је изнедрио велика књижевна имена. Учесници Песничког маратона даровали су на аутентичан начин поезију славних песника. Богат и разноврстан програм јубиларног Маратона. Културни центар кроз бројне активности промовише лепу писану реч
Десети „Песнички маратон“, биће организован од четвртка 26. до суботе 28. септембра. Организатори наводе да је јубилеј је идеална прилика да се богатим програмским садржајима укаже на значај писане речи и српског савременог песништва.
-Шабац је изнедрио велика књижевна имена као што су Јела Спиридоновић Савић, Станислав Винавер, Оскар Давичо, Драгиша Пењин, Иван Лолић и др. Идући трагом завичајних песника током ових десет година, чија дела завређују своје место и страницу у историји српске књижевности, одлучили смо да слоган овог јубиларног „Песничког маратона“, понесе назив „Трагом завичајних песника“. Ослањајући се на њихову поезију и културно наслеђе током ових година, Песнички маратон је имао своје пратеће програме који су својим суграђанима као и песницима гостима кроз сценске приказе сваке године даровали на аутентичан начин поезију славних песника. Да се ова манифестација утемељила у нашем граду потврђује чињеница да се из године у годину број заинтересованих песника увек враћао граду који има дугу песничку традицију - каже Бранка Тодоровић и додаје да је са пратећим програмима Песничког маратона, Културни центар изашао из оквира свог простора, промовишући поезију на један нов и креативан начин у времену када се на културу у најширем смислу најмање мисли.
-Нашли смо се као друштво у веома лошој клими где се тежи све више форми а мање суштини. Са оваквим концептом желимо да будимо свест мислећих, критичних и самокритичних људи. Током свих година на песничкој манифестацији учешће је узело много песника са простора бивше Југославије и неких земаља из Европе. На манифестацијама оваквог типа квантитет је неизоставан, али оно чиме се ми као установа културе руководимо, јесте неизоставан квалитет који се изроди из квантитета. Трудимо се да својом организацијом и различитом програмском концепцијом учинимо да ова манифестација расте из године у годину. Ове године смо предвидели да у оквиру програмских садржаја урадимо сценски приказ поезије, сјајног самониклог, почившег мачванског песника Борисава Боре Симића из Глушаца, чија је поезија заступљена у многим антологијама српског песништва, раме уз раме са Добрицом Ерићем, Даринком Јеврић, Момчилом Тешићем и др....Оваквим садржајима се смањује интересовање оних који не пониру у суштину поезије, а другима даје простора за размишљање о свом стваралаштву - појашњава Бранка.
Ове године по први пут ће бити одржан и „Дечји песнички матине“за децу-песнике са територије Шапца. Најмлађи ће се надметати поетским казивањем и циљ је да се промовише креативност и лепота писане речи.
-Желимо да деца заволе поезију провоцирајући машту јачањем чулног, језичког и литерарног сензибилитета. Јавни наступи ће им бити подстрек за заједничке пројекте као што су „Песничке радионице“ или „Дечји песнички кутак“ - истиче Бранка Тодоровић.


ЈУБИЛЕЈ
10. ПЕСНИЧКИ
МАРАТОН


26. – 28. септембар
Програм:
Велика сала КЦ
Четвртак, 26. септембар у 20:00 сати
„У СЛАВУ ТВОГА СНА“
Гост песник: Тони Пердић из Краљева

Петак, 27. септембар у 20:00 сати
„ТРАГОМ ЗАВИЧАЈНИХ ПЕСНИКА“
Вече посвећено Мачванском песнику Бори Симићу
Учесници: Викториа Ђорђевић, Тијана Искић, Анђела Мајсторовић, Никола Раусављевић и Бранка Тодоровић

Башта Културног центра
Субота,28. септембар, у 10:00 сати
I ДЕЧЈИ ПЕСНИЧКИ МАТИНЕ
Учесници: деца песници од 1. до 8. разреда

Велика сала КЦ
Субота, 28. септембар у 19:00 сати
ЦЕНТРАЛНА МАНИФЕСТАЦИЈА
Песнички маратон
Музички програм: група „Трен“ из Шапца
Наташа Томић, вокал
Мирко Томић, гитара
Ненад Тадић, клавијатурe

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa