Инфо

26. септембар 2019.26. сеп 2019.
Паралелни светови Бујишића
Изложбена поставка у Галерији Библиотеке шабачке

Паралелни светови Бујишића

Кроз различите приступе уметности и ликовне технике, два уметника, отац и син, Душан и Горан Бујушић, поставком „Паралелни светови“ у Библиотеци шабачкој указују на стање у данашњем друштву где је акценат на бљештавим, без вредности садржајима којима смо (не)намерно изложени.
Душан Бујишић (сликар, графичар) рођен је 1954. године у Шапцу. До сада је имао 6 самосталних, преко 300 групних изложби у земљи и иностранству, а учествовао је и на 11 међународних бијенала графике.
-Наши радови су наизглед паралелни светови, али се у одређеним елементима преплићу. У мом опусу доминирају графике, таман и драматичан цртеж који осликава све оно што осећам поводом ситуације у земљи. Горанов свет је реалност данашње Србије и сматрам да ће имати инспирације напретек - појаснио је Душан Бујишић.
Горан Бујишић је рођен је 1980. године у Шапцу. Дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду. Имао је 7 самосталних и више групних изложби. Поред сликарства и графике, активно се бави и фотографијом.
-Приступ уметности коју отац и ја имамо је другачији, али ипак идемо ка истом циљу, а то је борба против кича и шунда. Нажалост, дошло је до губитка правих вредности у друштву и само мали проценат људи зна да препозна квалитетан садржај - наводи Горан Бујишић.
Поставку су отворили: Кристина Алексић, уредница културних програма Библиотеке шабачке, др Драган Марковић Маркус, председник Удружења ликовних стваралаца Шапца и аутори.
-У последњих неколико година се воде полемике о постојању паралелних светова и могућности да се открију, истраже, а можда и приближе једни другима, или чак сударе. Одговоре на ова питања немамо, али оно што је једно је сигурно - простори у којима је то могуће су библиотеке. Ова изложба је доказ - рекла је Кристина Алексић на отварању постaвке у Галерији Библиотеке шабачке.
Изложба је реализована у сарадњи са Удружењем ликовних стваралаца Шапца, Библиотеком шабачком и за јавност је отворена до 2. октобра.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa