Инфо

3. октобар 2019.3. окт 2019.
Узрок сваке друге смрти
ШАБАЦ ОБЕЛЕЖИО СВЕТСКИ ДАН СРЦА

Узрок сваке друге смрти

“Кардиоваскуларне болести су у Србији узрок смртности у више од 50 одсто случајева, а више од 50 одсто од тога је услед акутног коронарног синдрома” навела је прим. др Снежана Ковачевић помоћник директора Опште болнице за интернистички сектор. “Важно је знати да 85 одсто смртних исхода може да се спречи деловањем на факторе ризика” рекла је др Ана Пајичић из Завода за јавно здравље Шабац. “Ми се трудимо да рано откријемо болести, јер самим тим и лечење је успешније.” истакла је Сања Иванковић, главна сестра Дома здравља Шабац
Као Светски дан срца пре 19 година установљен је 29. септембар. Овај дан је у Шапцу обележен нешто раније, у петак, заједничком акцијом Опште болнице “Лаза К. Лазаревић”, Дома здравља “Др Драга Љочић” и Завода за јавно здравље Шабац.
Испред зграде Интернистичког блока Опште болнице пацијентима је дељен едукативни материјал о начинима превенције кардиоваскуларних болести. Истовремено у амбулантама Службе за интерне болести организовани су превентивни прегледи. Заинтересовани грађани су могли да измере висину крвног притиска, шећера у крви и ураде ЕКГ, а затим са добијеним резултатима да буду прегледани и добију савете од лекара специјалиста.
-Основни циљ нам је да скренемо пажњу јавности на кардиваскуларне болести које су и даље водећи фактор и узрок смртности како у свету тако и код нас. Кардиоваскуларне болести су у Србији узрок смртности у више од 50 одсто случајева, а више од 50 одсто од тога је услед акутног коронарног синдрома. Акутни коронарни синдром обухвата нестабилну ангину, инфаркт миокарда и изненадну срчану смрт. Ми треба члановима своје породице, пријатељима, рођацима, пацијентима, да скренемо пажњу на то да поведу рачуна о свом начину живота . То подразумева престанак пушења, контролу уноса хране, контролисану физичку активност најмање 30 минута у току дана, навела је прим. др Снежана Ковачевић помоћник директора Опште болнице за интернистички сектор.
Додала је да ова установа годишње лечи око 300 пацијената са акутним инфарктом срца и овај број се са годинама не смањује. Подсетила је да је превенција најважнија и да поред наведених фактора на које се може утицати, постоје и они на које се делимично може утицати да то су хипертензија и дијабетес, које је такође важно држати под контролом.
Светски дан срца ове године се обележава под слоганом “Буди херој свог срца”.
Статистика каже да сваке године у свету од болести срца и крвних судова умре 17,9 милиона људи. Према подацима из 2017. године у Србији је од ових болести умрло више од 53.000 људи. Мачвански округ по неславним борјевима не заостаје за остатком Србије.
-Важно је знати да 85 одсто смртних исхода може да се спречи деловањем на факторе ризика. Пацијентима морамо да приближимо те бројеве и да им објаснимо да их можемо смањити само променом сопственог понашања. Мушкарце и жене болести срца и крвних судова погађају подједнако, али се старосна граница помера и све је више млађих пацијената који имају проблема са овим болестима, рекла је др Ана Пајичић из Завода за јавно здравље Шабац.
Примарна здравствена заштита и изабрани лекар опште праксе су прва станица за откривање болести, али и за помоћ у превенцији.
-Пацијенти се прво нама јављају и када имају проблем и када до њега још није дошло. Ми се трудимо да рано откријемо болести, јер самим тим и лечење је успешније. Уколико болести нема скрећемо им пажњу на здраве стилове живота да би сачували добро здравље, истакла је Сања Иванковић, главна сестра Дома здравља Шабац.
Дом здравља је и у уторак организовао још једну акцију посвећену овом дану. Пацијенти су у трећој здравственој станици могли још једном да провере висину крвног притиска, шећера у крви, као и тежину, што су све фактори ризика за добијање кардиоваскуларних болести. Поред тога др Ана Настасијевић одржала је присутнима предавање на тему фактора ризика и важности здравог начина живота.

Мало труда велики бољитак
-Оно што је заиста застрашујуће је да на сваких 10 минута једна особа умре од кардиоваскуларних болести, а оне су и разлог за један од свака два смртна исхода. Ти подаци нас здравствене раднике обавезују да нашим суграђанима укажемо на важност фактора ризика за настанак ових обољења. Иако постоје фактори ризика који су непромењиви и на које се не може утицати, а то су: пол, старост и генетика, променама лоших животних навика може се утицати на здравствено стање. Правилна исхрана која подразумева три до пет избалансираних оброка са смањеним уносом трансмасних киселина и соли, получасовна физичка активност, престанак пушења, знатно смањују ризик од добијања ових болести. Ако би се хипертензија смањила за само два милиметра живиног стуба смањио би се ризик од срчаног инфаркта за 7 одсто и за 10 одсто ризик од инфаркта мозга. Уколико је дошло до хипертензије и дијабетеса, следи секундарна превенција и нашим пацијентима саветујемо редовно узимање терапије и контроле код изабраног лекара, навела је директорка ДЗ “Др Драга Љочић” др Јасмина Станковић.


M. МИЈАИЛОВИЋ

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa