Инфо

21. новембар 2019.21. нов 2019.
Сами одлучујемо о својим средствима
УОЧИ НЕПОСРЕДНОГ ИЗЈАШЊАВАЊА ГРАЂАНА ТАБАНОВИЋА,
ШТИТАРА И СЛЕПЧЕВИЋА

Сами одлучујемо о својим средствима

Представници градске управе на челу са градоначелником Шапца Небојшом Зеленовићем посетили су Табановић, Штитар и Слепчевић уочи новог непосредног изјашњавања мештана о начину на који ће се искористити средства од повраћаја пореза на имовину.
У Табановићу се приводе крају радови на изградњи цркве. За ову годину су предвиђена средства у износу од 2,3 милиона динара.
- На првом референдуму је највећи део издвојен за цркву и као што можемо да видимо, радови су у завршној фази. Пошљунчили смо велики број атарских путева тако да можемо слободно да кажемо да имамо можда и најпристојније путеве на територији града Шапца. Предлог мештана Табановића је да се на овогодишњем референдуму грађани изјасне да се милион динара искористи за завршетак Цркве, исто толико и за изградњу једне трафо станице, а остатак за спортско-културне активности - рекао је Милан Ивановић, председник Месне заједнице додавши да ове године на располагању имају близу 2,7 милиона динара.
Према његовим речима, људи стварно виде да се ради о повраћају новца, а не само да се ради о празним причама и Табановић је од првог референдума до данас постао градилиште.
Градоначелник Шапца је нагласиo да пре годину и по дана када је цело село изгласало да се започне са изградњом цркве у Tабановићу, није пуно људи веровало да ће се то и десити.
- Црква се приводи крају, већи део је завршен. Увек и на сваком месту хоћу да истакнем Месну заједницу Табановић и мештане који у њој живе као пример да је могуће да се људи сложе да се ствари, које су њима важне, дешавају у месту у којем живе - истакао је Зеленовић.
Када је реч о Штитару порез на имовину је платило 94 одсто грађана. Месна заједница предлаже да се део средстава искористи за Дом културе, да се уради 200 метара у још једној улици у Штитару, као и 500 метара тротоара. Предлогом је предвиђено да се 350.000 динара издвоји за друштвене активности, али и изградња мултифункционалног спортског терена за кошарку, одбојку и тенис.
- На прошлом референдуму гласало је око 80 одсто грађана Штитара, и по проценту и по броју изашлих, најбројније изјашњавање је било у Штитару. Захваљујући средствима која су нам враћена, ми смо реновирали амбуланту, урадили смо део асфалта у једној нулици, 500 метар асфалтсnих стаза, шљунчили смо у вредности од 700.000 динара. Мимо референдума смо, заједно са Градом, асфалтирали 2,5 километара путева - рекао је Душан Туфегџић председник Месне заједнице Штитар.
Градоначелник Зеленовић је искористио прилику, погледао једну од највећих сала које се налази на територији нашег града, и обећао да ће Град помоћи како би се она ставила у функцију да буде намењена и за школу, и за културна дешавања, као и за разне прославе.
Група грађана из Слепчевића је предложила да се средства од повраћаја пореза на имовину искористе за пресвлачење асфалта у дужини од једног километра, помоћ фудбалском клубу, одржавање сеоског гробља, чишћење сеоске депоније, одржавање сеоских путева, а на пролеће планирамо радове на изградњи тротоара у дужини од 500 метара.
- У претходне две године је од повраћаја пореза урађена Китошка улица, насипани су сеоски путеви, чишћена је сеоска депонија, одржавано је сеоско гробље. Урадили смо адаптацију Дома културе и искористили средства за помоћ у раду спортских и културних друштава. Свакоме је драго када може да одлучује о својим парама. Ово ће бити много значајније изјашњавање од парламентарних и председничких избора, јер се ради о нашем непосредном интересу. Грађани Слепчевиће ће на непосредном изјашњавању да одлучују од распоређивању 1,65 милиона динара – рекао је Славко Иванић испред Групе грађана која је предложила пројекта у Слепчевићу.
Непосредна изјашњавања грађана о начину на који ће потрошити средства прикупљена порезом на имовину су заказана за 8. децембар.

Сами се питамо и одлучујемо
Градоначелник Шапца Небојша Зеленовић је нагласио да се једино у Шапцу, од целе Србије, грађани питају како ће да потроше свој новац.
- Позивам све наше суграђане да изађу 8. децембра и да на референдумима у својим Месним заједницама гласају за оне ствари које су њима важне. Тако ћемо чути шта је права народна воља како бисмо могли да наставимо да даље развијамо наш град. Ово је добар начин да можемо да покажемо да ствари у Србији могу да изгледају другачије, да не мора ништа да падне са неба. Можемо сами да се питамо и да сами одлучујемо, а не да нам било ко и било шта поклања – закључио је Зеленовић.

Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa