Инфо

5. децембар 2019.5. дец 2019.
ПОВОДОМ СВЕТСКОГ ДАНА ОСОБА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

Превентивни прегледи у шабачкој Ош “Свети Сава“

Особе са инвалидитетом чини 15 одсто светске популације. Процењује се да у Србији живи њих 800.000. Тим поводом представници Дом здравља“Др Драга Љоцић“ у Шапцу, који дуже времена успешно сарађује са ОШ“Свети Сава“, обавили су у овој образовној установи више систематских прегледа деце. Дечји педијатар Др Ивана Пантелић је одржала предавања за родитеље.
- Спровели смо мерење крвног притиска, телесне тежине и висине, слушали рад плућа и срца, прегледали кичму и стопала рекла је директорка Дома здравља Јасмина Станковић.
Испуњен је основни циљ, а то је шира презентација проблема са којом се свакодневно сусрећу особе са инвалидитетом, као и њихови чланови породице.
Катарина Томић дирекрорка ОШ “Свети Сава“, између осталог је рекла да овај преглед деци много значи будући да она имају јако ровито здравствено стање које се врло често мења. Након прегледа родитељи добијају повратну информацију о укупном здравствемом стању њихове деце.
Међународни дан особа са инвалидитетом 3. децембар установљен је на Генералној скупштини Уједињених нација када је донета резолуција којом се све земље обавезују да обележавају овај датум који је веома важан у календару јавног здравља.

м. г.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa