Инфо

31. децембар 2019.31. дец 2019.
ИНФРАСТРУКТУРНА УЛАГАЊА И ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ
НОВОГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ПРЕДСЕДНИКОМ
ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ

ИНФРАСТРУКТУРНА УЛАГАЊА И ПРИВРЕДНИ РАЗВОЈ

„У наредној години ЕПС ће реализовати пројекат трафоа 110/20 кило волти. На тај начин ћемо заокружити целокупну електромрежу што се тиче територије наше општине. На тај начин бићемо независна целина. Имаћемо довољне капацитете не само за пољопривреду и приватна домаћинства, већ за садашње али и будуће привредне инвеститоре“
-Када све сагледамо све ствари које су до сада урађене и које се тренутно раде могу да кажем да је поприлично успешна година иза нас на многим пољима. Што се тренутних али и оних радова који ће се наставити у наредној години можемо бити и више него задовољни. Влада Републике Србије је именовала мене и два начелника наше општине за чланове радне групе у циљу реализације пројекта прикључења наше општине на водосистем Стубо Ровни у који првобитно нисмо били укључени- сумира резултате за претходну годину председник општине Коцељева Душан Илинчић.
Стратешки циљ у водоснабдевању је напајање општине из акумулације Стубо Ровни и то је, како сте најавили, извесно.

Међутим, и даље се улаже у проширење постојећих водо изворишта на локалу?
-Истовремено се ради и на постојећем водоизворишту па очекујемо нову бушотину која ће нам поправити досадашње стање у водоснабдевању што се тиче прекида у снабдевању који су били присутни у појединим деловима општине, а изазвани техничким проблемима.

Чини се да се велика пажња поклања и реконструкцији школских објеката али и изградњи фискултурних сала у сеоским подручјима.
–Готово све школе смо на подручју општине реконструисали у последњих неколико година. Ове године почела је велика изградња фискултурне сале у основној школи у Каменици у којој се ради и комплетна реконструкција, изградња, адаптација и санација школских објеката. Радови су у завршној фази. Очекујемо да ће већи део посла бити завршен до планираног рока, односно до почетка јануара 2020. Ипак, разматрамо и могућност продужетка рока до 40 дана због асфалтирања уколико буду неадекватни временски услови за то. Школа у Љутицама је у потпуности реконструисана и вредност овог пројекта је око 16 милиона динара. У току су радови на завршетку још једне фискултурне сале у Доњем Црниљеву. Затварамо ту целину што се тиче овог села. Поред већ реконструисане школе сада ће ученици добити и нову, модерну фискултурну салу која ће служити првенствено школи али и свим других грађанима. У 2020-ој години планирамо обнову школе у Баталагама. Ради се пројекат како би се ова зграда реконструисала, санирала и довела у неко добро стање. Урађен је и асфалт до школе у Градојевићу у којој је асфалтиран и школски терен. Нови, асфалтни пут добила је и школа у Свилеуви.

Значајна су улагања и у путну инфраструктуру.
-Ми смо ове године урадили још три километра пута према Свилеуви и на тај начин завршили комплетну деоницу од Коцељеве према Баталагама у укупној дужини од 12 километара. Такође, завршен је и 1,8 километара Тамнавског пута у Свилеуви и да би га у потпуности спојили са убском општином остаје нам око километар и надам се да ћемо то успети да завршимо у наредној години. Ових дана завршено је асфалтирање још једног пута у делу Свилеуве у дужини од 1,4 километра. Такође је постављено 500 метара асфалта на деоници старе школе. Почетком 2019-е је завршено и 500 метара пута према бунарима у Свилеуви. Шест километара је завршено на државно путу другог А реда од Коцељеве према Каменици. У току је завршетак радова на некатегорисаним путевима што спада у редовно одржавање тако да у зимски период улазимо са добром путном инфраструктуром.

Пут до Уба преко Жућака ће бити најкраћа веза Коцељеве са аутопутем. Да ли се размишља о реконструкцији ове саобраћајнице?
-Почетком 2019-е смо имали састанак са министарком саобраћаја и грађевинарства и као општина смо били питани шта је то што нам је проблем од државне путне инфраструктуре да би наша општина заокружила у потпуности своју имплементацију на све значајније путне правце и модерне саобраћајнице. Нама јесте приорите саобраћајница која је копча са Убом, односно са аутопутем Милош Велики. То је приоритет приоритета. Имамо обећања да ће се у наредном периоду траса од Коцељеве до Уба у потпуности реконструисати и довести у адекватно стање да буде кориснија и приступачнија за везу са већ изграђеним аутопутем. То је неопходно не само за свакодневну комуникацију грађана већ и садашњу али и будућу привреду која ће бити позиционирана овде. Констатно се ради и на побољшању електромреже у протеклом периоду.

Шта очекујете у наредној години?
-У наредној години ЕПС ће реализовати пројекат трафоа 110/20 кило волти. На тај начин ћемо заокружити целокупну електромрежу што се тиче територије наше општине. Бићемо независна целина. Имаћемо довољне капацитете не само за пољопривреду и приватна домаћинства, већ за садашње али и будуће привредне инвеститоре.

Добра инфраструктура јесте један од најважнијих предуслова за привредни развој једне средине. У Коцељеви, што се тиче привредних активности, приметно је реинвестирање постојеће привреде у нове производне погоне. Шта очекујете у наредном периоду?
-У овом тренутку имамо два нова инвеститора од којих је улагање једног сигурно док је други још увек потенцијални инвеститор. Оно што је извесно јесте улагање у Свилеуви где је инвеститор већ купио земљиште. Поприлично је извесно да ће један од инвеститора откупити око хектар земљишта у индустријској зони где ће се изградити још једна фабрика односно нови погон већ постојеће фабрике за производњу чарапа. Намеравају да направе своју фабрику и да запосле велики број људи. Они на овом подручју послују већ известан период и највероватније ће у наредној години ући у откуп земљишта и реинвестирање. То ради и Раух али и целокупна постојећа привреда. У овом тренутку ми имамо потребе за радном снагом.

Вртић је ових дана обележио 38 година постојања. У току је и завршетак извођачког пројекта за изградњу и проширење вртића. Очекујемо да то буде нешто чиме ћемо се озбиљније бавити у 2020-ој години. Садашњи капацитети вртића су мали, недовољни да би могли да задовоље све потребе родитеља и крајњих корисника односно најмлађих. Концептуално решење је завршено а на основу њега се ради идејно и извођачки пројекат. Почетком 2020. он ће бити завршен па ћемо моћи да конкуришемо и да од државе тражимо средства како бисмо могли да реализујемо овај пројекат. Реч је о потпуној изградњи старог дела и додатном проширењу постојећег новог дела. То ће бити потпуно један нови објекат са већим капацитетима, тотално другачијег изгледа и концепције садашњег вртића.
Коцељева, односно њени делови су неколико пута у току 2019. били на удару бујичних поплава. У њима је поплављен и вртић. У уређење Тамнаве је доста уложено али се ради и на уређењу мањих речица и објектима.

–Ових дана ће бити расписана јавна набавка за санирање Лукинца, Сумијевца, Раснице и Црквенца или Кланца. У јуну су нас задесиле те бујичне поплаве и направиле су штете и велике проблеме. Влада Републике Србије нам је својом одлуком определила средства за комплетно решавање тих водотокова који нам представљају проблем. У идућој години нас очекује реализација ових пројеката. У овом тренутку се ради на проширењу протицајног профила Тамнаве у зони мости на обилазници, затим копање тока у дужини од километар од раније урађеног протицајног профила реке, узводно од уливања Раснице у Тамнаву је уређен тзв. Дубоки вир. Ради се и у Каменици у дужини од непуних 700 метара узводно према Доњем Црниљеву. На тај начин ће се убрзати проток Тамнаве и корито ће добити обрисе онакве какве треба да има и неће бити меандрирања што се тиче дела у Каменици. Такође се на Тамнави и њеном проширењу ради и у Доњем Црниљеву у зони пречистача отпадних вода. Што се тиче Раснице и она је проширена, прочишћена, урађен насип. Верујемо да ћемо спремни дочекати нове падавине и отапање снега.

Када је пољопривреда у питању став ове локалне самоуправе је био да се произвођачима помаже тако што се из локалне касе издваја новац за развој укупне инфраструктуре и за стварање повољног амбијента у селима по питању путева, воде, струје, телекомуникација. Да ли сте задржали такав принцип?
-Наравно. То нам је приоритет. Сва ова асфалтирања путева која радимо иду у том правцу. Имамо много сточара и важно нам је да обезбедимо добру саобраћајну комуникацију како би олакшали проток производа. За произођаче је важно да имају стабилну струју, воду тамо где је могуће, модерну телекомуникацију.

Какви захтеви стижу од стране пољопривредних произвођача према локалној самоуправи?
-То су на првом месту добар пут, струја и вода тамо где је то могуће. Осим тога, општина користи све своје ресурсе приликом пререгистрације газдинстава и наши произвођачи знају да могу у том смислу да се ослоне на нас. Такође, покушавамо да анимирамо младе пољопривреднике да аплицирају на конкурсима Министарства пољопривреде. То подразумева да све оне који испуњавају услове или оне којима мало недостаје да их испуне и конкуришу помажемо да то и учине. Помажемо им да припреме неопходну документацију, помогнемо им саветима, обавештењима, успостављањем контаката...Важно је да конкуришу сви они који могу то да учине и да дођу до средстава. Трудимо се да пољопривредници не буду препуштени сами себи већ у нама имају партнера.

Шта је, по вашој оцени, горући проблем општине Коцељева? Да ли је то, можда, питање депоније и одлагање смећа? Прилично се одужила изградња регионалне депоније Каленић.
–Нама је у овом тренутку горући проблем постојећа депонија у Коцељеви која је пребукирана и која је деценијама у санацији. И неко соломонско решење које смо применили у овој години било је одвлачење дела смећа у Обреновац. Да би решили овај проблем морамо у наредној години ући у покушај склањања контејнера што смо већ учинили у Немањиној улици. Нама су контејнери, показало се, велики проблем јер се у њега убацује и смеће из окружење. Где год је постављен направи се око њега мини депонија. У главној улици смо поставили кућне контејнере и на тај начин смо избегли ружну слику од пре две године када су се све локације где су они постављени претварале у мини депоније дуж целе Коцељеве. Донекле смо успели, да на овај начин, смањимо количине отпада. Да бисмо проблем решили у потпуности морамо најпре да мењамо свест. Да бисмо то учинили морамо да имамо време и да радимо на том проблему као на нечему што је решиво а не обрнуто. Огромне количине смећа и несавесно поступање са њим је проблем свих нас а не појединца. У наредној години гледаћемо да превазиђемо и проблеме због застарелог камиона смећара. Нисмо ми ти од којих зависи Каленић већ ми директно зависимо од овог пројекта. То је државни пројекат на који ми можемо превише да утичемо. За сада ми можемо да тражимо алтернативе, да смањимо постојеће количине смећа и тражимо начин за рециклажу. Одвожење смећа је изузетно скупа ставка, пријем односно одлагање на неке депоније још скупља. Врло смо немарни по том питању. Свака канта стубна која је постављена дуж Немањине улице како би обезбедили простор за одлагање папира или ситног отпада је сломљена. То говори о нама.

Наредна 2020. ће бити изборна година. Шта очекујете? На који начин то може да се одрази на ову локалну самоуправу?
-У циљу доброг функционисања и напретка ове општине очекујемо да ћемо се и у наредној години базирати на рад и успешно функционисање целокупног друштва у оквиру наше општине. Ова општина је доста отворена према народу, целокупном становништву и свим селима, а не само према групама или појединим местима. Као општинско руководство не правимо разлике и имамо добру комуникацију са нашим грађанима. Тежимо стварању што бољих услова за живот свих становника и стварању што бољих амбијенталних услова за све, у свакој месној заједници.

Имате ли утисак да су грађани у претходном периоду препознали вашу отвореност у комуникацији, спремност на сарадњу и решавање проблема у свим деловима општине?
-Мислим да јесу. Ми се трудимо да решимо проблеме где год је то могуће. Није увек све лако и једноставно а нешто није ни решиво. На крају, грађани су ти који ће сутра на изборима потврдити да ли се радило онако како треба, за боље свих нас. На основу тога можемо да причамо о томе каква је будућност пред нама. На основу изборних резултата грађани ће одреди будући развој и функционисање ове општине. Искрено верујем да су препознали као изузетно добро све оно што смо у претходном периоду као општинска власт радили и урадили, а урађено је много. Трудили смо се да радимо на свим пољима и мислим да смо били сервис свих грађана. Када се све сабере и одузме у последњих неколико година урађено је више на подручју наше општине него од како општина постоји. То је нешто што сваки наш грађанин треба да зна и да се одлучи да ли треба наставити таквим темпом па у наредне четири године реализовати масу тога или се зауставити и остати на овом што је до сада урађено. Темпо и динамика зависе од изборних резултата и то је суштина. Од нас самих зависи да ли ћемо сутра имати још боље путеве, већи број квалитетних радних места, боље функционисање пољопривреде...показали смо шта може да се уради са добрим изборним резултатом. Са бољим може да се уради још више.

Новогодишња порука
–У наредној години трудите се да урадите другима све оно што бисте урадили себи и на тај начин ћете и ви бити срећнији и остали, око вас. Свима желим срећну 2020-у годину. Да вам донесе на првом месту здравље јер је то нешто што је најважније. Остало се све да урадити.


Протеклих дана усвојен је и буџет општине за наредну годину који је, као и претходних, скроман. Колико вам значи подршка коју добијате од државе?
-Доста је капиталних ствари урађено у Коцељеви у последње време. Све те ствари су урађене захваљујући држави, што ресорним министарствима што директно Влади Републике Србије, односно председнику државе Александру Вучићу, који је доста тога усмерио ка нашој општини. Очекујемо да ће грађани то разумети и да ћемо и у наредном периоду моћи да наставимо истим темпом као до сада. Као председник општине могу да изразим само велику захвалност на подршци коју добијамо од државе.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa