Инфо

23. јануар 2020.23. јан 2020.
Како се мења град?
Мини конференција - Мењам свој град

Како се мења град?

Циљ догађаја Мењам свој град јесте инспирисање грађанки и грађана на акцију и удруживање - примерима различитих активистичких пракси а примарно је намењено младима, ђацима и будућим студентима, утицајним грађанкама и грађанима, представницима и члановима удружења, неформалних група и група грађана, али и свим другим заинтересованим суграђанима који виде проблем, размишљају о решењима или само желе да се информишу
Мини конференција Мењам свој град: ЕВО КАКО! је јавни догађај који ће бити одржан 31. јануара од 18 до 20 часова у Музеју шабачких Јевреја и усмерен ка томе да пружи подршку онима који маштају о промени, свима који већ вредно раде и некима који би волели да допринесу друштву, али нису сигурни како. На једном месту биће окупљени различиту примеру добрих пракси, институционалног и ванинституционалног ангажовања, одлучну и озбиљну актери различитих знања и интересовања, али једнако ентузијастичну и способну да иницирају промену различитих сегмената у Шапцу и околини.
Идеја за догађај настала је из консултативног састанка “Мењам своје насеље” који је недавно одржан у Градској кући, када је тема насеља Тркалиште обрађена је из угла грађанских иницијатива, питања ангажовања младих и партиципације грађана у одлучивању.
Марија Ратковић, помоћница градоначелника за питања младих и том приликом је истакла да је потребно наградити сваки напор становништва да се уради нешто на нивоу насеља јер је суседство најмања јединица јавног простора који почиње тамо где престају приватни интереси. У том смеру, како бисмо били окренути према конкретним решењима и неопходном стицању знања о питањима јавног интереса и учешћа грађана у одлучивању - издвојене су теме које би било добро разрадити у наредном периоду.
-На првом Мењам свој град догађају - своја знања, идеје и иницијативе представиће неколико локалних и регионалних иницијатива. Урош Ракић и Сара Стојићевић говориће о школским парламентима, биће приказан филм настао у пројекту школских парламената у Сомбору у коауторству Leopolda Rollingera, Ивана Колаковић представиће добре примере еко-иницијатива, а наша награђивана активисткиња Тамара Којић представиће своје почетке и пројекте Километар косе, Rock камп за девојчице, Cheteau de la Salle и Mokrin House на чијем челу се сада налази, биће представљени пројекат Бунт у оквиру такмичења Светионик знања, а кратко и практично предавање о активизму одржаће Светлана Радосављевић из Траг фондације са дугогодишњом праксом финансирања грађанских иницијатива, уз нагласак на оснаживање младих да се пријаве за сталне конкурсе донатора. Циљ догађаја Мењам свој град јесте инспирисање грађанки и грађана на акцију и удруживање - примерима различитих активистичких пракси а примарно је намењено младима, ђацима и будућим студентима, утицајним грађанкама и грађанима, представницима и члановима удружења, неформалних група и група грађана, али и свим другим заинтересованим суграђанима који виде проблем, размишљају о решењима или само желе да се информишу – наводи помоћница градоначелника за питања младих.
-Показаћемо да активизам има пуно лица и да свако може да буде активан у својој заједници, а како би градске иницијативе и акције одговориле на стварне потребе људи, биће oрганизован низ програма који ће се бавити стицањем знања и практичних вештина у процесу грађанске партиципације и тек тада као резултат можемо имати промене не само у граду, него и у свести и срцима грађанки и грађана, закључила је Марија Ратковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa