Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Како се изборити са пушењем
СУТРА СЕ ОБЕЛЕЖАВА НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА

Како се изборити са пушењем

Насупрот упорном самозаваравању „Могу да престанем кад год хоћу“ и „Ја то држим под контролом“, Светска здравствена организација (СЗО) верификовала је научну чињеницу: Пушење је болест зависности која сваке године однесе 4.000.000 живота у свету и 3.000 живота у Србији. Никотин из дувана може да изазове зависност поједнако јаку као што је зависност од хероина, или кокаина Одвикавање од дувана тражи комплексан третман. Разговор са лекаром помаже у разумевању стања кроз који апстинент пролази. Проценат успешности у покушају остављања пушења знатно је већи код коришћења помоћних метода него код индивидуалних покушаја
Последњег дана јануара обележава се Национални дан без дуванског дима. Но, сви који болују од ове болести зависности сасвим поуздано знају колико је тешко изборити се са њом и да је та борба, понекад, целоживотна. Од др Оливере Вујадиновић, оснивача и кардиолога интернистичке ординације ProMedica у Шапцу и др Наде Рувидић, пнеумофтизиолога –пулмолога, консултанта за пулмологију у истој ординацији, нисмо добили само податке, који су, факат, прилично застрашујући, него и конкретне савете како да се, корак по корак, решимо штетне навике.
"Пушење убија. Дувански дим штети људима у Вашој околини", више од деценије пише на сваком паковању цигарета. Ипак, међу пушачима, па и међу људима који нису захваћени овом навиком која тешко умире, често се јавља негација („није то баш тако“, „претерују“) преко релативизације („коме је суђено- нема му спаса“) до дубоког потискивања у мрачне углове свести и одлагања („прекидам сигурно, само да обавим неке послове“).
Иза компликованих графикона, статистика, корелација и формулација типа „повезано је“, „повећава ризик“ и „значајна вероватноћа за...“ стоји брутална истина:
- 75% свих инфаркта срца догађа се пушачима
- 90% свих хроничних опструктивних болести плућа (ХОБП) добијају пушачи. -- ХОБП је од ове године трећи највећи узрочник смрти у свету.
- 90% карцинома плућа дијагностикује се пушачима
- 85% свих обољења плућа узроковане су конзумирањем цигарета
- Најмање трећина свих канцера директно је изазвана пушењем.
Зависност као хероинска
Насупрот упорном самозаваравању „Могу да престанем кад год хоћу“ и „Ја то држим под контролом“, Светска здравствена организација (СЗО) је верификовала научну чињеницу: Пушење је болест зависности која сваке године однесе 4.000.000 живота у свету и 3.000 живота у Србији. Никотин из дувана може да изазове зависност поједнако јаку као што је зависност од хероина, или кокаина. Пушач није у стању да престане са штетном навиком, иако је свестан да доводи у опасност живот и здравље.
Довољно је питати било ког лекара за плућне болести, пулмолога, или кардиолога, неуролога или васкуларног хирурга колики проценат њихових пацијената пуши па да се пред нама уместо дрвећа појединачних случајева укаже мрачна шума једног од највећих убица људског рода - пушење.
Светска федерација за болести срца процењује да је код пушача ризик за појаву можданог удара, коронарне болести и импотенције двоструко већа. Ризик од смрти услед коронарне болести је три пута ваћа.
Списак ризика који преузима пушач који инсистира на томе да настави са овом навиком, дуг је и претећи. Са друге стране, оне који одлуче да прекину чека читав низ директних бенефита.
Само неколико минута по престанку пушења, стање у телу почиње да се мења:
20 минута - крвни притисак и пулс се стабилизују, а периферна циркулација се појачава
8 сати - Концентрација никотина и угљен моноксида се смањује
24 сата - Комплетан угљен моноксид се елиминише из организма
48 сати - Никотин се елиминише из организма и значајно се појачава чуло мириса и укуса
72 сата - Лакше се дише, јер су бронхије опуштене
3 - 9 месеци - након престанка пушења нестаје секреција у плућима, па тиме и кашаљ и карактеристично „свирање“
1 година - ризик од срчаног удара смањује се за чак 50%
15 година - ризик од шлога исти је као и код непушача .
Како оставити пушење? Зависност од дувана и никотина је болест која тражи комплексан третман. Разговор са лекаром помаже да се разуме стање кроз који апстинент пролази. Проценат успешности у покушају остављања пушења је знатно већи код коришћења помоћних метода него код индивидуалних покушаја.
Подршка породице, пријатеља и окружење могу увелико да оснаже пушача који покушава да се ослободи зависности.
Никотинска заменска терапија - фластери, жваке и таблете служе да се никотин унесе на други начин и смањују апстинентску кризу.
Лекови против пушења делимични су антагонисти никотинских рецептора у мозгу који су одговорни за осећање задовољства при уношењу никотина. Варениклин, Бупропион и други препарати различитих механизама деловања у комбинацији са никотинском заменском терапијом доказано дају резултате.
Најбоље је изабрати свој индивидуални метод и дозе у консултацији са лекаром пре него што започнете борбу против пушења.
10 САВЕТА У БОРБИ ПРОТИВ ПУШЕЊА
Велики кинески писац, мислилац и аутор чувеног Умећа ратовања, Сун Цу је рекао: „Уколико познајеш свог непријатеља и уколико познајеш самог себе - не треба да се плашиш резултата стотине битака.“
Упознавање себе и противника први је корак ка победи. Како себе мотивисати?
- Размишљајте због чега пушите и када пушите. Можете о томе да водите и дневник. Упознајте своју зависност.
- Одредите дан када ћете престати са пушењем, и упознајте са тим своју породицу и пријатеље да би могли да вас подрже у томе.
- Ако пушите више од 12 цигарета дневно и не можете одмах да престанете са пушењем, можете смањивати број попушених цигарета у току 2-3 недеље док не дођете до 12 цигарета дневно, а онда прекините са пушењем одмах.
- Одредите време када углавном жудите за цигаретом и направите план да тада радите нешто друго са својим рукама.
- Покушајте да избегавате ситуације које вас нормално подстичу да пушите.
- Уклоните цигарете и пепељаре из куће.
- Употребите новац који сте уштедели од престанка пушења цигарета за нешто лично што вам се допада.
- Мислите позитивно. Не паничите уколико нисте издржали без цигарета. Ако нисте успели први пут, покушајте поново.
- Одаберите здраве мање оброке као што је воће и једите га када се ваш апетит повећа после престанка пушења.
- Вежбајте и крећите се, бавите се активностима које онемогућавају пушење.
Можда ћете увидети да вам је неопходна додатна помоћ. Ваш лекар Вам може дати савет о узимању замена за никотин, као и о раду у групама које се баве одвикавањем од пушења, или коришћењем лекова – антагониста никотинских рецептора.
ШТА је ХОБП?
Док инфаркт, шлог па и канцер постају све мање смртоносни, број оболелих и умрлих од хроничне опструктивне болести плућа (ХОБП) непрестано расте. Око 10% становништва Србије преко 40 година болује од ХОБП-а. Највећи број људи није свестан ове болести пре него што одмакне у развоју. ХОБП настаје споро и неприметно и манифестује се кашљем, бржим замором у напору, губитком даха и шкрипањем („свирањем“) у грудима. По правилу, дијагностиковање ХОБП не изазива велику забринутост код пацијената. Ствари, ипак стоје другачије. Ово исцрпљујуће стање, које се испољава кроз све мању толеранцију напора и пропадање плућне функције, по проценама Светске здравствене организације (СЗО) у 2020. Години, постало је трећи највећи узрочник смрти у свету.
У 90% случајева, искључиви узрок настанка ХОБП је пушење. Престанак пушења је најефикаснија и далеко најефектнија терапија ХОБП. Избегавање задимљених просторија, редовно проветравање стана, примена различитих лекова и терапија кисеоником чести су учесници у терапији ХОБП.
Како се дијагностикује ХОБП? Основни преглед је преглед пулмолога са спирометријом, преглед плућне функције. Савет је да свака особа која има више од 20 година пушачког стажа једном годишње уради овај безболан и нешкодљив тест који може да открије ХОБП у раној фази болести. Спирометрија би требало да буде део сваког систематског прегледа. Пулсна оксиметрија, гасне анализе и други прегледи могу се урадити по потреби.

ПОСЛЕДИЦЕ
Пушење и крвни судови: Пушење има велики утицај на настанак наслага на зидовима крвних судова. Заједно са повишеним притиском представља највећи фактор ризика за настанак коронарне болести, инфаркта и шлога. Болести срца и крвних судова су узрочници највећег броја смрти у свету. Пушење оштећује ендотел, повећава масне наслаге у артеријама, повећава ЛДЛ холестерол, смањује ХДЛ. Никотин изазива спазам, грчење и сужавање крвних судова, подиже крвни притисак и поспешује срчани удар. Пушење и канцер: Готово да не постоји канцер за који пушење није један од највећих фактора ризика. Ипак, издвајају се рак плућа, једњака, бронхија, желуца.


ДА ЛИ ВАША БЕБА ПУШИ?
Жртве пушења су, осим пушача, сви који су у њиховој околини. Чланови породице, колеге на послу непушачи - у великој мери деле озбиљне здравствене ризике са пушачима, али без „задовољстава“ које произилазе из зависности. Труднице које пуше најдиректније излажу плод канцерогенима из дуванског дима и штетном деловању никотина. Пушење у трудноћи ограничава доток кисеоника до бебиног организма; убрзава бебине откуцаје срца; повећава ризик од побачаја и мртворођења; повећава ризик од превременог порођаја и недовољне тежине новорођенчета; повећава ризик да се код бебе развију респираторна и плућна обољења. Будуће маме, једноставно немојте пушити!
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa