Инфо

30. јануар 2020.30. јан 2020.
Ментор, педагог  и уметник
Светосавска изложба радова ученика
професора Драгише Марсенића

Ментор, педагог и уметник

Шапчани ће бити у прилици да погледају радове талентованих уметника који припадају народу чије је трајање обележено тегобама сваке врсте и срећа је што постоје, што нису подлегли еуфорији лажних вредности, вођени менторством професора Драгише Марсенића
-Узмите их и учите их! Коме је Бог дао, он ће научити, говорио је Свети Сава. И ову изложбу, као и претходних 32 посвећујемо творцу лепоте, православног учења, васпитања, толеранције, праштања и разумевања уз осећај великог задовољства које имам као педагог, и мојих ученика. Светом Сави с љубављу и поштовањем за све што је учинио за свој народ, државу, цркву и културу. Светом Сави кога је не само његов народ изједначио да планинским врховима, гранитним стенама, и најлепшим врелима бистре воде. Непресушном извору живота спрског рода. Пред посетиоцима поставке су тренутне инспирације и креације сваког од уметника присутних на изложби. Могу сагледати оно што их окупира, а мени као њиховом бившем професору дају за право да будем поносан и да их и даље волим - поручио је професор и академски сликар Драгиша Марсенић поводом традиционалне XXXIII Светосавске изложбе у Библиотеци шабачкој. Због болести, професор је био оправдано одсутан, али велики број уметника који су стасали у његовом атељеу је присуствовао свечаном отварању поставке.
Сарадња између Библиотеке шабачке и Школе сликања Драгише Марсенића успешно траје већ годинама, а током трајања ове изложбе, Шапчани ће бити у прилици да погледају радове талентованих уметника који припадају народу чије је трајање обележено тегобама сваке врсте и срећа је што постоје, што нису подлегли еуфорији лажних вредности. Oви млади људи, ако наставе да раде и развијају своју даровитост, несумњиво ће представљати и представљају будућност уметности града Шапца, истичу у градском храму књиге.
-Пред нама су радови ученика које је професор подучавао више од три деценије. Можемо слободно рећи да је изложба ретроспектива досадашњег стваралаштва некадашњих полазника школе Драгише Марсенића. Сада су они докторанди, професори, студенти. Најбоље је када ученик постане учитељ, а прави учитељ је онај који увек учи од других. Професор Марсенић често каже да од својих ученика константно сазнаје и то га чини доличним педагогом и уметником - појаснила је директорка Библиотеке шабачке Јелена Подгорац Јовановић.
Изложба ће трајати до 10. Фебруара, а као специфичност је то што је каталог приређен након свечаног отварања.

„Није нам таленат пао са Марса, нас је за Академију спремао Марса.“
-Захваљујући професору смо успешни и године проведене у атељеу су међу најлепшим у мом животу. Значајно је утицао на мој рад - истакла је Јелена Јевтић.
-Нажалост, професор није био присутан на отварању изложбе, али смо се потрудили да буде као када је он организовао. Рад са професором за мене је био значајан не само због стицања искуства, сигурности, него и односа који има према ученицима. Тренутно сам на Академији примењених уметности - рекла је Јована Бојић.
-Имамо један слоган који најбоље илуструје атеље из ког смо поникли. „Није нам таленат пао са Марса, нас је за Академију спремао Марса.“ О професору имам само речи хвале, диван педагог, човек и уметник. Поред тога што нас је научио занатском делу, он нам је био велика подршка у животу. Увек нам је давао ветар у леђа и оно што је најважније за сваког уметника дао нам је самопоуздање - појаснила је Драгана Ђурђевић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa