Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Расте број лежајева
ИНВЕСТИЦИЈЕ У ТУРИЗАМ ШАНСА ЗА ПРИВРЕДНИ
ПРЕПОРОД ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

Расте број лежајева

Од свега шест категоризованих у 2018. години, већ наредне број лежајева у домаћој радиности повећан на 52, а ускоро би могло бити и знатно више. Одборници дали зелено светло за отуђивање грађевинског земљишта, без надокнаде, инвеститору, предузећу “Инфофин” доо из Лознице, намењеног изградњи хотела са отвореним и затвореним базенима и пратећим садржајима
Одавно се говори о скривеним и неискориштеним, великим могућностима туристичког развоја Општине Богатић, што би без сумње допринело већем привредном напретку ове локалне самоуправе, базиране на скоро искључивим приходима од пољопривреде.
Оснивањем своје Туристичке организације, њеним бројним акцијама и наступима на сајмовима све више је у првом плану развој агротуризма, односно жеља да се афирмише рад домаћинстава, произвођача меда, сира, прерађивачких производа у воћарству и повртарству.
- Увек смо им на услузи и на разне начине промовишемо њихов рад. Мислим да смо у томе доста и успели, а најбољи пример за то су афирмација њиховог рада, како у домаћим тако и ширим размерама. Сведочанства су и освојена признања, али нисмо стали само на томе, каже Дарко Машић, председник Туристичке организације општине Богатић.
Он, као и многи други стратези привредног развоја велике српске равнице шансу за бржи туристички развој виде и у природним потенцијалима овог краја. Дрина кроз Општину Богатић пролази у дужини од двадесетак километара. Њена живописна обала у атарима Бадовинаца, Црнобарског Салаша и Црне Баре, врло мало је искориштена. Нема на овом простору уређене јавне плаже, те су грађани, кад је топлије време принуђени да освежење потраже на неком другом месту.
- Имамо доста проблема са несавесним грађанима који бацају свакојако смеће и тако “трују”, здраву животну средину. С тим у вези је и неконтролисана и бесправна експлоатација шљунка и песка. Ми смо и поред свега успели да уредимо шири простор око “Павловића моста” у Бадовинцима, што посебно долази до изражаја лети и када се одржава манифестације “Илиндански дани”. Овде је створен мали али вредан кутак за одмор и рекреацију у природи. Многи то користе, каже Светомир Тошић, директор ЕКО Дрина Бадовинци, напомињући да још предстоји много посла.
Локална самоуправа је још 1984. године определила да Васин Шиб, атар поред Дрине у Црној Бари буде место изградње малог туристичког насеља. То за сада иде веома споро, а неки већ изграђени објекти пропадају. То се у првом реду односи на мотел “Мачванска кућа”, који “оживи” само у време одржавања традиционалне културно-туристичке манифестације “Хајдучко вече”.
Уредбом Владе Србије из маја прошле године одређени су критеријуми за коришћење подстицаја у погледу дирекних инвестиција у сектору хотелијерских услуга. То значајно доприноси повећању броја расположивих лежајева, али и општем напретку развоја туризма у овој локалној самоуправи. Одборници Општине Богатић су на протеклој 34 седници по реду дали зелено светло за отуђивање грађевинског земљишта, без надокнаде, инвеститору, предузећу “Инфофин” доо из Лознице, које овде жели изградњу хотела са отвореним и затвореним базенима и пратећим садржајем. У Елаборату који су проследили пише између осталог да ће реализацију обављати фазно у периоду од 2020. до 2025. године. По реализацији пројекта треба да запосле укупно 70 радника, али и тај посао планирају фазно.
Додају ли се овоме већ изграђени туристички садржаји, на бази термалне воде: Термална бања “Мачванско врело” и “Јокин граб” и даљи планови с тим у вези, готово са сигурношћу се може рећи да овдашња туристичка привреда има све услове да постане једна од водећих привредних окосница развоја.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa