Инфо

5. март 2020.5. мар 2020.
Град који мисли  својом главом
ИЗ УГЛА ДВА СУГРАЂАНИНАНА КОЈИ СУ ЦЕО РАДНИ ВЕК ПРОВЕЛИ У ШАПЦУ

Град који мисли својом главом

Два добитника највећег признања града Шапца говоре о особеностима нашег града после одлуке да се изађе на локалне изборе
Шабац је једини град у Србији који већ осам година одолева Српској напредној странци, попут оног галског села које је учињено бесмртним у стрипу Астерикс. Овај град је у два наврата, на локалним изборима 2012. и 2016. године, успео да се одупре напредњацима и да изабере власт која нема везе са Александром Вучићем. Уз Шабац постоји још неколико слободних општина без СНС на власти чије набрајање може да се обави на прстима једне руке.
Све ово време Шабац је важио за слободну зону, оазу слободе, а сада се град и његови грађани прозивају издајницима опозиционог бојкота. У том делу јавности, најава да би актуелна власт у Шапцу могла да изађе на предстојеће локалне изборе дочекана је на нож.
Прича о Шапцу није једноставна. То је град који се, сем по екипи која је на власти у локалу, у много чему разликује од огромног остатка Србије. Питање је да ли би тако било да последњих осам година одговорност о функционисању града није била у рукама људи који су град водили. у рукама демократске и проевропске коалиције.
Према речима др Стевана Станковића, добитника највећег градског признања - Кључева града Шапца, овај град мисли својом главом.
- Тако је било кроз историју, тако је и сада. Занимљиво је да када је крајем осамдесетих година прошлог века у целој Србији било изјашњавање међу комунистима о томе да ли подржати Слободана Милошевића, или Ивана Стамболића, цео градски одбор Комунистичке партије Југославије у Шапцу стао је на стану Стамболића. Мисли својом главом и спреман је да због тога трпи последице - прича Станковић.
Он посебно наглашава дух овог града, чије грађане неретко називају - Чивијашима.
- И дан данас не знамо коме смо то извукли чивију. Знамо, међутим, да се шалимо, како на туђ, тако и на свој рачун. Људи у овим граду хоће да им буде онако како они хоће, а не тако то неко други жели. Шабац је данас један од најлепших градова у Србији и ја уживам што живим у њему - додаје Станковић.
Познати шабачки неуропсихијатар у пензији, истиче и да је данас Шабац кажњен за своју слободу.
- Ми носимо последице својих одлука. Искрено верујем да имамо пуно вредности због којих немамо право да се предамо и да изгубимо своју слободу. Много тога је добро урађено за град и за грађане да би се све то олако изгубило - напомиње Станковић
Мало је познато остатку Србије да је Шабац први град у Србији који је имао клавир, апотеку, лекара, прозорско окно. На територији града Шапца је 1833. године организована прва позоришна представа, и то у селу Накучани. Радило се о комаду "Жертва Аврамова".
- Шабац је град који је специфичан у сваком погледу, и геостратешком, политичком и економском. Наш град има трајање које је дуже од нашег сећања. Основан је исте 1470. године када и Сарајево и Нови Пазар. Ради се о космополитском граду који су кроз векове насељавали Срби, Муслимани, Јевреји - каже још један добитник Кључева града Шапца примаријус др Предраг Тојић.
Он посебно наглашава је управо у Шапцу забележено присуство првог лекара који је био Рус и који је водио рачуна о здравственом стању руског гарнизона на његовој територији.
- Са поносом и снагом великих аргумената кажем да је данас наш град комунално најуређенији у Србији - закључује Тојић.
Он додаје да је проблем што је Шабац, попут свих осталих средина, изгубио грађане, а добио становнике.
-Надам се да ће нормална прича и овога пута бити успешнија у нашем граду – закључио је Тојић.
Н. К.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa