Инфо

23. април 2020.23. апр 2020.
Херојским корацима у свет маште
Магија девете уметности и Јосипа Чок

Херојским корацима у свет маште

“Понекад се и чуда догађају. И ко зна, можда ће се догодити још једно и помоћи ми да пронађем…“
Фантастичне авантуре, суперхероји, натприродне моћи, романтичне, детективске, духовите и тајанствене приче, вечна борба добра и зла, мотиви су узбудљивог, врцавог креативног израза који кроз магију илустрације, и бритке литерарне опаске јунака ствара узбудљивију, девету уметност - стрип.

Некада је стрип био неизоставно штиво сваког младог бића, са нестрпљењем се чекало на ново издање, „бунтовници“ су препознавали срж свог бића у одбраном протагонисти и пловили авантурама из маште неспутаног духа. Често су се уз дозу сете враћали у реалност и говорили, „Ах, када бих имала/имао супер моћ.“. Да ли сте некад пожелели да креирате јунака по својој мери? Будете један! Шапчанка Јосипа Чок је у детињству открила своју „супермоћ“, уз благодети имагинације и „пера“ ствара хероје.

-Љубав ка деветој уметности потекла је од родитеља, а потом ме одвела у Уметничку школу. Касније је живот „наметнуо“ ИТ као формално образовање, али пасија ка стрипу је остала. Ситним корацима сам поново упловила у воде маште и креације што је 2006. године резлутирало запаженим ауторским стрипом Џош Парк - каже Јосипа уз напомену да постојећи таленат треба неговати, јер без труда надареност није гарант успеха.

-После те 2006. године пробудила се нада да могу, и људи да запазе оно што радим. Јако је леп осећај кад ваша дела имају своју публику, јер док се стрип чита он се и доживљава, а то је оно што даје уметничком делу живот. Моји стрипови и дигиталне илустрације су излагани на изложбама и стрип фестивалима широм земље. За нас уметнике, стрип цртаче, илустраторе, посебно је важно да имамо свој стил. Мој стил је, мислим, већ одавно препознатљив и драго ми је да људи воле и интересују се, питају за моје стрипове и илустрације. Награде су само потврда свега.
Есенцијални део стваралаштва је инспирација. Скривена, или лако уочљива, за уметника је посебан дар.

- Инспирација је понекад тежа за налажење, али машта је увек ту да је пронађе. Машта је значајан фактор. Стрипови су инспирисани светом, како оним који нас окружује, тако и генерално, али уз коришћење и маште која даје доста простора за научну фантастику, хумор, љубав. Од идеје све потиче, а свакако најважнији је главни лик, затим је све лакше. Увек саветујем да идеје ставе на папир, било да је то мотив. После ће све бити лакше и развијати се. Измене, допуне су дозвољене. Уметници радове третирају као децу и због тога се трудимо да буду савршени - појашњава Јосипа и открива идентитет свог најдражег суперхероја.

-Свакако да је то Супермен. Он може да лети, а летење је вештина коју бих радо поседовала. Слобода коју представља летење је оно чему сви тежимо. Бетмен, Загор су ми у ужем избору. Када су у питању моји ликови ту је Џејн (Eco Woman), еколог, борац за природу. Она је хероина мог новог стрипа. Сматрам да су нам потребне жене као јунаци. Тако доприносимо једнакости и бољем свету. Мислим да нису довољно заступљене у стриповима, а треба да се створи баланс као што постоји у природи. Ако Џејн може да промени бар нешто, и да наведе да се другачије опходимо према својој околини, будемо свеснији природе и еколошки одговорнији, онда сам на добром путу. Реченица којом бих је описала је „Победићемо“ - каже наша саговорница.

Ера дигиталних технологија позитивно утиче на генерације које стасавају, пружајући им могућност креативног изражавања медијима блиским њиховом сензибилитету и таленту, оцењује Јосипа.
-Повремено предајем у школи. У раду са ученицима приметила сам доста талентоване деце, посебно за дигитално цртање и девету уметност. То је сјајно за Шабачки стрип и нашу уметничку сцену. То је траг за вечност, остаје записано, иде спонтано и у дигиталној форми може да се сачува, репродукује у милион примерака. Због тога је важно да окренемо ка модерној уметности и ономе што време доноси. Волети уметност је волети себе.

Јосипа Чок рођена је 14. фебруара 1984. године у Шапцу. Завршила је средњу Школу примењених уметности у Шапцу, а затим и Високе технолошке струковне студије. По занимању је ИТ Инжењер, бави се графичким дизајном, wеб дизајном, 3Д дизајном, дигиталном илустрацијом и цртањем стрипова. Као стрип аутор освојила је неколико награда на фестивалима стрипа. Једна од њих је и прва награда на фестивалу стрипа у Шапцу, као и 2015. и 2016. године у Београду. Њена дела су излагана на многобројним ликовним изложбама. Илустрације су публиковане на дигиталним медијима, папирним часописима и веб магазинима.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa