Инфо

14. мај 2020.14. мај 2020.
уштеда у тешким тренуцима
РЕАКЦИЈЕ НА ОДЛУКУ ГРАДА О ОЛАКШИЦАМА ЗА УГОСТИТЕЉЕ

уштеда у тешким тренуцима

“Нисмо се надали помоћи која је у последњем тренутку стигла од локалне самоуправе и мери се десетинама хиљада динара”, Дејан Павловић, власник кафића “Лајф”. “ Помоћ Града нам је заиста значајна, нарочито за нас који имамо веће баште”, каже Стефан Прибиловић власник кафића “Адонис”. На овом закаснелом почетку сезоне и после свега што се дешавало, то нам много значи и ја сам задовољан, Ђорђе Илић власник “Малог Метропола”
Градска управа Града Шапца донела је одлуку да угоститеље ослободи плаћања закупа башта за читаву 2020. годину. На овај начин Град жели да помогне власницима кафића и ресторана који због ванредног стања нису били у могућности да раде дуже од месец дана. Уштеда коју се шабачки угоститељи имати није мала узме ли се у обзир да закуп једном квадратног метра у првој зони кошта 25 динара дневно, а у другој зони 22 динара.
Шабачки угоститељи задовољни су овом одлуком. Слажу се да ће им ово помоћи да преброде кризу и губитак настао због тога што нису радили током ванредног стања.
-Дочекали смо неспремни читаву ову ситуацију, као и сви други привредници у Србији. Нисмо се надали помоћи која је у последњем тренутку стигла од локалне самоуправе и мери се десетинама хиљада динара. Закуп башти није уопште мала ставка у нашем пословању. Захваљујући и помоћи Владе Републике Србије која се огледа у плаћању три лична дохотка од 30.000 динара и одлагања плаћања пореских обавеза дошли смо у ситуацију да угоститељи имају шансу да преброде овај изузетно неповољан период за пословање. Треба да схватимо да сада морамо да се ослонимо сами на себе и да не очекујемо више помоћ ни од локалне самоуправе ни од Владе. Имамо срећу да улазимо у летњи период када је повећан број гостију. Ове године велики број наших суграђана вероватно неће ићи на одмор и део средстава планиран да потроше на летовању остаће у Шапцу, каже Дејан Павловић, власник кафића “Лајф” у Господар Јевремовој улици.
Угоститељи се труде да поштују све прописане мере заштите од вируса. Конобари су опремљени заштитном опремом, а за госте важи дистанца од два метра и двоје људи за једним столом.
-Конобари су нам заштићени комплетном опремом, јер контактирају са великим бројем гостију и први су на удару вируса. Локална самоуправа нас је снабдела маскама, визирима, рукавицама, дезобаријерама и дала нам јасне препоруке како да се понашамо, каже Дејан Павловић.
Стефан Прибиловић, власник кафића “Адонис” на Тргу такође сматра да је помоћ Градске управе значајна, како због претходног периода, тако и због тренутне ситуације која је за угоститеље и даље није повољна.
-Помоћ Града нам је заиста значајна, нарочито за нас који имамо веће баште. Сигурно ће нам помоћи да се извучемо из новонастале ситуације, што због ових месец и по које нисмо радили и који представљају 10-15 одсто године, што због смањеног обима посла и сада. Поента угоститељства је да гостима буде пријатно у угоститељском објекту, а није баш таква ситуација када дође конобар са маском и визиром. Још једна важна ствар је што су нам дозволили да, због већег размака између столова, још мало проширимо баште, каже Стефан Прибиловић и додаје да не очекује да ће се посао много брзо вратити на ниво на ком је био пре појаве вируса.
-Најбитније је да се што пре вратимо нормалном животу који нам свима недостаје. Госте у баштама опомињемо уколико не поштују мере и углавном нас послушају. Добили смо дезобаријере које смо поставили на неколико места, визире, маске и све то користимо, наводи Стефан.
Ђорђе Илић, власник “Малог Метропола” у Карађорђевој улици захвалан је Градској управи на олакшици у пословању. Сматра да је то изузетно позитивна ствар и да ће се на тај начин остварити значајна уштеда.
-Очекивали смо неке уступке и помоћ после периода у ком нисмо могли да радимо. На овом закаснелом почетку сезоне и после свега што се дешавало, то нам много значи и ја сам задовољан. Штета која је настала у претходних месец и по је немерљива, али ово ће свакако ублажити последице и помоћи да сачувамо радна места. Тренутно нам је број гостију мањи за око 50 одсто. Очекујемо опоравак на јесен, или можда тек следеће године. Поштујемо све препоручене мере. Обезбедили смо дезинфекциона средства за сваки сто. Од Града смо добили визире, маске и рукавице за запослене, каже Ђорђе Илић.

Помоћ угоститељима да зараде
-Ово је начин на који Град жели да помогне угоститељима који нису били у могућности да раде током ванредног стања. Уштеда коју ће имати на овај начин је значајна и верујемо да ће покрити губитке које су имали током претходних шест недеља када нису радили. Угоститељима смо поделили и око 200 визира и та помоћ је била симболична, али и значајна у смислу заштите здравља како запослених тако и гостију. Са друге стране, ослобађање од плаћања закупа башти је конкретна и значајна помоћ која треба да допринесе да ове године угоститељска делатност у Шапцу нешто заради, уместо да буде на губитку. Ни по укидању ванредног стања они нису у могућности да раде у пуном капацитету и тако ће бити све док вирус буде постојао у нашој земљи, односно док буде било потребно да се поштују заштитне мере. Надамо се да ће угоститељи водити рачуна да се све те мере спроводе, а с обзиром да смо обезбедили услове за њихово поштовање Град ће и даље вршити контролу по локалима, навео је начелник Градске управе Милан Васић.

М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa