Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
Да се и пензионери питају
Мирослава Савковић, кандидаткиња за одборницу Зелене
странке у Шапцу и председница Организације инвалида рада

Да се и пензионери питају

“Имамо у свом чланству око 3.500 корисника инвалидских пензија, породичних пензионера, инвалида рада и осталих особа са инвалидитетом. Чак 60 процената њих спада у групу најугроженијих пензионера. Сматрам да је дошло време да се глас ових људи чује и испоштује”
Председница Организације инвалида рада Шапца Мирослава Савковић на предстојећим изборима наћи ће се на листи Зелене странке - Мирјана Бингулац као кандидаткиња за одборницу у Скупштини града.
За “Глас Подриња” говори како се након дугогодишњег присуства у друштвеном животу града одлучила за “Зелену странку”.
Шабачкој јавности сте познати као дугогодишња предводница градске Организације инвалида рада. Били сте одборница у Скупштини, сада сте кандидаткиња Зелене странке?
- Већ у називу организације се види кога заступамо. У нашим редовима су људи који су својим мукотрпним радом, тешким условима и застарелој технологији на послу “зарадили” болест и отишли у превремену пензију. Често су дискримисани и маргинализовани, о њиховим питањима ван оквира Организације готово нико и да не брине, а нема нас мало. Ми у свом чланству имамо око 3.500 корисника инвалидских пензија, породичних пензионера, инвалида рада и осталих особа са инвалидитетом. Чак 60 процената њих спада у групу најугроженијих пензионера. Сматрам да је дошло време да се глас ових људи чује и испоштује.
Ваш најјачи мотив је да се чује глас и препознају потребе инвалида рада?
- Да, али не само њих. Не да се обрати пажња на нас, већ и превасходно на све пензионере. Сложитеће се да су они некада били окосница сваке кампање. Сада је то другачије. Не спорим да су одређене партије неким потезима покушале да се додворе овој групацији, али ни једна политичка странка, колико је мени бар познато, није нам понудила никакакв јасан програм. Чини ми се да смо политичарима овај пут на неки начин неважни, да смо у другом плану. Због тога је мој политички избор “Зелена странка”.
Подржавате програм и политику Зелене странке. Како и због чега сте донели овакву одлуку?
- Није лако једну осетљиву групу учинити друштвено видљивом. Отежавајућа околност је и та што је данашња политичка сцена пуна неких тешких речи, увреда. Ми не желимо да се на тај начин чујемо. То је још један од разлога што смо се одлучили да подржимо Зелену странку. У нашим редовима нема таквог говора. Наше деловање је пуно поштовања према свима. Јер, загађења не познају границе, брига о природи је брига свих нас, тако да смо сви на истој, зеленој страни. За здраво друштво исто као брига о здрављу природе, важна је брига о здрављу друштва.
Који су ваши циљеви?
- Зелена странка Шабац је у фебруару године иступио са јасно дефинисаним циљевима. Они су фокусирани пре свега на очување природе и увођење еколошке културе у све сегменте живота. Нама, пензионерима, инвалидима рада, који пружамо подршку овом програму, је јако битна тачка и заштита права друштвено осетљивих група, деце са посебним потребама и њихових родитеља, особа са инвалидитетом и поштовање свих људских права.
Зелена странка нам је дала наду да ћемо активно моћи да подржимо економску и друштвену равноправност, као и да се боримо против дискриминације особа са инвалидитетом. Пружила нам је могућност да се укључимо у борбу за очување природе и да живимо са њом у хармонији. Позивам зато своје колегинице и колеге да гласају за себе, подршком листи са бројем 11. Ово је важно за нас, важно је за средину у којом живимо и за нашу децу.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa