Инфо

11. јун 2020.11. јун 2020.
Кључно место у Шапцу
ЈУЧЕ ПОСТАВЉЕН СПОМЕНИК ГОСПОДАРУ ЈЕВРЕМУ

Кључно место у Шапцу

Скулптура, која је награђена као идејно решење на конкурсу који је расписала Градска управа, приказује господара Јеврема у народној ношњи 19 века, у ставу ауторитета, са књигом у левој руци. Реализација овог пројекта трајала је петнаест месеци, а укупна инвестиција, укључујући уметнички хонорар, занатске и радове на изради постамента изности око 50.000 евра
Јуче је, на Цветном тргу у Шапцу, испред зграде Дома војске, постављен споменик Јеврему Обреновићу. Скулптура висине 4,14 метара, тешка око једне тоне, дело је вајара Владимира Товића из Сремске Митровице, који ради као професор у Школи примењених уметности у Шапцу.
- Данас је значајан дан за наш град. Господар Јеврем је све оно што смо ми данас. У време државе која је настајала, он је унео дух модернизма и европејства. Преко Јевремовог Шапца, Европа је ушла у Србију. На овај начин, ми му се одужујемо за све што је учинио и настављамо његов пут, истакао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
Игор Марсенић, члан Градског већа истакао је да са постављањем споменика господару Јеврему каснимо 120 година, али и да је поносан што је део генерације која ће одужити дуг човеку који је од Шапца направио модеран град.
- Дубоко верујем да ће ова скулптура променити начин на који Шабац функционише и да ће ово место постати будући центар града. Иако Јевремем Обреновић није био Шапчанин, оставио нам је архитектонско и урбанистичко наслеђе којим се поносимо, али и систем вредности – ширину, отвореност ка свету, важност образовања и кулутуру живљења. Мало је великих фигура у животу Србије које су сматрале да су образовање и духовност битан фактор у развоју друштва. Скулптура ће бити на понос свих Шапчана, истакао је Марсенић, који је, поред Бранка Станковића, историчара и кустоса Народног музеја у Шапцу и Драгане Русалић, програмског директора Културног центра Београд, био члан комисије за реализацију пројекта.
Споменик, која је награђен као идејно решење на конкурсу који је расписала Градска управа, приказује господара Јеврема у народној ношњи 19 века, у ставу ауторитета, са књигом у левој руци. Реализација овог пројекта трајала је петнаест месеци, а укупна инвестиција, укључујући уметнички хонорар, занатске и радове на изради постамента изности око 50.000 евра.
- Конкурс је предвиђао мању скулптуру, али ми је драго да сам успео да се изборим да сам себе намучим. Задао сам себи задатак да таква скулптура не може бити мања од четири метра, јер сам простор захтева веће димензије. Можда звучи чудно, али разлика између скулптуре од три и четири метра је као између шупе и солитера. Задовољан сам, посебно што сам на великој скулптури успео да урадим квалитативне компоненте да не заостају за скицама. То се не дешава често. Чланови комисије су ме редовно посећивали, што ми је много значило, истакaо је аутор.
Уметничка радионица „Љубисављевић“ из Ковина успешно је, у договору са аутором, излила Товићево дело у бронзи. Аутор решења за постамент је архитекта Маријана Васић Гавриловић.
- Верујем да у историји градова постоје кључне тачке које се испоставе као преломне у историји једног града и да је ово једна од њих. Част ми је што сам учествовао у постављању и изради овог пројекта, јер имамо са чим да изађемо пред Милоша. Никада није касно да грешке из прошлости буду исправљене. Настављамо визију града господара Јеврема, поручио је историчар Станковић.
Свечано постављање споменика биће у суботу, 13. јуна, у 19 часова. Тада ће најзаслужнијим Шапчанима бити додељене годишње награде.

„Драго ми је што се баш у овом тренутку, када се у целом западном свету руше статуе и када свако добија своје место у историји према својим заслугама, господар Јеврем вратио у Шабац на прави начин. Ми смо увек, дубоко у себи, носили запис кривице због рушења његовог конака, иако нисмо тада били ту. Ово је велики историјски тренутак, који нас много обавезује.“
Архитекта Александра Саватић

„Град Шабац је много добио овим спомеником, посебно када је у питању туристичка понуда Шапца, с обзиром да је он створио прву европску варош на Балкану. Он синоним за наш град. Споменик, који је знак захвалности господар Јеврему и свему што је учинио за град, значиће много за госте који долазе у град зато што ће моћи да виде господар Јеврема онаквог какав је заиста био. Иако је споменик висок четири метра, он далеко надилази величину споменика.“
Ана Павловић, туристички водич
M.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa