Инфо

18. јун 2020.18. јун 2020.
Све се исплатило
Пољопривредници из Гораждевца посетили Шабац

Све се исплатило

Нисмо веровали да ће пројекат заживети.
За нас је све то било „шпанско село“
Пре годину и по дана седам српских породица из Гораждевца у Метохији подигло је прве засаде јагода на хектар и по. Набавку садница финансирао је Град Шабац који им је пружио и стручну помоћ. Тим поводом градоначелник Шапца Небојша Зеленовић протеклог понедељка уприличио састанак са њима, испред Градске куће. Овом приликом сумирани су утисци о протеклој сезони.
-Без обзира што су сви били сумљичави око ове идеје, после годину и по дана можемо рећи да имамо добре резултате. Највећи део произведених јагода је продат док је мања количина остала за даљи пласнам. Тако је остварена наша политика да свако у овом послу заради, наравно помогли су нам шабачки произвођачи који су постали прави експерти у производњи јагода. Уверен сам да ово може да буде „рецепт“ за сваку породицу на Косову – рекао је овом приликом градоначелник, Небојша Зеленовић.
Пољопривредник из Гораждевца Србољуб Дакић захвалио се градоначелнику и свима који су им помогли у остварењу ове идеје.
-Ми смо сарадњу почели прошле године. Нисмо веровали да ће пројекат заживети. За нас је све то било „шпанско село“. Међутим на крају се све исплатило. Редослед посла био је следећи: прво смо ископали неколико бунара, затим нам је Шабац помогао са расадом, изградњом система кап по кап, једном речју у свему што нам је неопходно за успешну производњу- додаје Дакић.
Речи похвале за целокупни посао има и његов суграђанин Младен Стевановић, који је под засадом јагода од 10 ари успео да произведе 3,5 тоне.
-Црвеним плодовима су се највише обрадовала моја деца. Њих је четворо и много ми помажу око бербе. Једно време морао сам да ангажујем додатну радну снагу. У наредном периоду планирам проширење – каже Стевановић.
Његова жена Светлана је отишла корак даље те је јагоду која није била за продају прерадила за џем, сок и слатко. На овај начин доста својих производа пласирала је директно суграђанима.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa