Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
Конференција за медије Градске управе

Апсолутне и злонамерне неистине

Шабац осам година контролишу све могуће инспекције и нису констатовали било какав незаконит рад
Поводом конференције за медије повереништва Српске напредне странке у Шапцу на којој је кандидат за градоначелника СНС др Александар Пајић, између осталог навео да је у току уништавање доказа везаних за пословање Градске управе у протеклих шест година, а и раније, представници Градске управе Шапца организовали су своју конференцију где су оптужбе одбацили као апсолутно неистините и злонамерне.
- Градска управа и град Шабац су предмет контроле свих могућих инспекције последњих осам година, како ресорног Министартства, других минситарстава и Државне ревизорске институције. Предмет контроле нису били само поједини сегменти рада, него је целокупно пословање Градске управе од првог до последњег папира за шта постоје валидни извештаји и у свим стоји да је рад био у складу са важећим законима. У XXI веку се не послује само папирима, већ постоји и електронска управа, а град Шабац већ годинама ради преко електронске писарнице. Сваки документ има електронски запис сачуван на серверу. - рекао је начелник ГУ Милан Васић и додао да је дао одобрење представницима СНС да 24 сата бораве у Градској управи још од изборне ноћи.
-Од изборне ноћи представници СНС проводе 24 сата у згради Градске управе, чувају закључане канцеларије и зато изјаве какве даје др Пајић нису само неистине, већ су скандалозне и злонамерне.
Васић је одбацио оптужбе да у Градској изборној комисији неко спроводи закулисне радње напоменувши да је процедура таква да Управи суд треба да одлучи по жалбама, а да је тај исти Управни суд одлучио да се избори понове на 27 изборних места, па се пита да ли онда Управни суд спроводи закулисне радње. Осврнуо се и на излагање Бојане Чуровић, чланице ГИК у име СНС, на истој конференцији за медије.
- То је госпођа против које се вoди кривични поступак, јер је покушала, на незаконит начин да укључи међу документе при пријави изборне листе СНС и документ који ту није постојао. За то постоје сведоци, записник и позивам тужилаштво да објасни јавности шта се дешава са тим поступком - додао је Васић, подсетивши при томе да је поднето 30 кривичних пријава против председника бирачких одбора и заменика председника за различито чињење и нечињење незаконито током изборног процеса, са конкретним именима и доказима
Шабац пример добре праксе
О електронском пословању и партиципацији ГУ при унапређењу у овој области у целој Србији, говорила је помоћница градоначелника Јелена Топаловић.
-У изради законских и подзаконсих актова посебно везаних за унапређење електронског пословања у великој мери учествује НАЛЕД чији смо ми члан и то као прва локална самоуправа у Србији. Чланови смо Савета за електронску управу при НАЛЕД-у, чији сам ја потпредседник као представник локалних самоуправа у Србији. Активно са НАЛЕД учествујемо у припреми правних аката на нивоу државе и наше сугестије и препоруке су увек добродошле. Један од последњеусвојених закона је Закон о архивској грађи, посебно важан свима који се залажу за дигитализацију управе, односни увођење електронске управе као део акционог плана Владе Србије од 2020. до 2022. године. Ми смо чланови Радне групе Владе “Партнерство за отворену управу”, учествујемо у раду “Радне групе за отварање података”, такође формирана од Владе. Ми смо међу првима у Србији донели Локални акциони план за отворену управу”. Код нас функционише Систем финансијског управљања и контроле (ФУК) на који надовезујемо Систем за управљање документима, управо везан за све поменуто и наш финални циљ да се оствари могућност и електорнског достављања и могућност електорнског архивирања - представила је Јелена Топаловић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa