Инфо

9. јул 2020.9. јул 2020.
У ШАПЦУ ПООШТРЕНЕ МЕРЕ У БОРБИ ПРОТИВ КОВИДА

У Шапцу 39,5 одсто свих званично ковид позитивних у Србији

Ми смо се у Шапцу изборили да имамо највећи број тестирања у Србији. Број тестираних довео је до тога да имамо највећи број позитивних. Шабац се не разликује од Србије по броју позитивних, само имамо реалне податке
У уторак, Шабац је имао 140 позитивних на ковид-19, што неоспорно говори о озбиљности сутуације, али и о новопристиглим тестовима, као и чињеници да је Ветеринарски специјалистички институт поново прискочио у помоћ суграђанима.
- Од понедељка прегледано је 176 пацијената у ковид-19 амбуланти са симптомима суспектним на ковид-19, 80 је тестирано ПСР тестом, узорци су однети у ВСИ. Резултати су стигли у поподневним сатима - 55 позитвних и 25 негативних. У збиру резултата од јутрос, тај број износи 140 позитивних. Морамо се придржавати свих савета, пацијенти терапије, а чланови породице мера кућне изолације Важно је да сачувамо старије чланове породице и хроничне болеснике, истакла је на вечерашњој конференцији за новинаре др Јасмина Станковић, директорка Дома здравља „Д Драга Љочић“.
Штаб за ванредне ситуације, на седници одржаној 07.07. донео је наредбу о додатним мерама заштите, које ће почети да се примењују сутра од 06 часова.
-Морали смо, с обзиром на ситуацију, да пооштримо мере. Овом наредбом предвиђена је и казна за неношење маски од 5.000 динара. Апелујем на наше суграђане да носе маске, поштују дистанцу и све додатне мере зато што је ситуација озбиљна. Настојимо овим мерама да заштитимо суграђане на најбољи могући начин, нагласио је Милан Васић, начелник ГУ Шабац.
Данашњи број од 140 позитивних у односу на укупан број позитивних лица у Србији износи 39,5%. Да ли је овај проценат довољан за увођење ванредне ситуације?
- Пре неколико дана, Александар Вучић нас је оптужио да смо измислили ванредну ситуацију. На недавно одржаној Скупштини града Шапца, СНС није гласала за увођење ванредне ситуације. У овој ситуацији, са 39,5% позитивних у односу на укупну популацију позитивних у Србији, изјава Александра Вучића и Српске напредне странке може се сматрати штетном и неодговорном према грађанима Шапца и њиховом јавном здрављу, нагласио је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.
У Србији живи 1,6 укупне поплуације држављана Србије. Да ли смо ми у Шапцу најболеснији?
- Ја вам кажем да нисмо. До овог броја смо дошли зато што смо успели да уђемо у организовану кампању тражења тестова. Успели смо да дођемо до чињенице да имамо и тестирање у ВСИ, који је данас почео са анализом тестова. Ми смо се у Шапцу изборили да имамо највећи број тестирања у Србији, а број тестираних довео је до тога да имамо највећи број позитивних. Шабац се не разликује од Србије по броју позитивних, само имамо реалне податке. Сада можемо да уђемо у организовану борбу, јер имамо праве податке о броју позитинвних и њиховим контактима. Кроз двоструки систем свих лица која су означена као контакти, ставићемо заразу под контролу. Учинићемо све да ВСИ има још више тестова зато што је 90 тестова дневно отприлике половина потребних тестова за Шапчане. Када се буду тестирали сви који су суспектни на ковид, ући ћемо у следећу фазу – како да помогнемо да се тестирају сви контакти да бисмо зауставили ширење заразе, рекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Дан у бројкама
-Према извештају републичког кризног штаба објављеном у уторак у 15 часова, у Србији је било 299 ковид позитивних. У току преподнева, из лабораторије Ватрено око стигао је извештај да је у Шапцу 85 лица позитивно.У 17 часова, лабораторија у Шапцу је објавила да је утврдила да је 55 лица позитивно. Укупно, дакле, данас је утврђено да је 140 грађана Шапца, који су тестирани, инфицирано вирусом. Када се на укупан број од 299 из републичког извештаја дода 55 позитивних лица из шабацке лабораторије, имамо ситуацију да је од 354 позитивна лица у Србији, у Шапцу утврђена болест код 140 пацијената, објаснио је Зеленовић.


НАРЕДБА ШТАБА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ОД 07.07.
1. У јавним парковима и игралиштима, као и током вежбања на отвореном простору дозвољено је окупљање до пет лица, уз одговарајуће мере личне заштите,
2. У свим затвореним просторима обавезно је ношење заштитних маски и поштовање физичке дистанце од два метра.
3. Забрањује се организовање свечаности, спортских и других забавних манифестација.
4. Ограничава се радно време угоститељских објеката од 7.00 до 20.00 часова.
5. Налаже се одговорним лицима у угоститељским објектима да организују рад тако да за једним столом не могу седети више од два лица, изузев ако су у питању родитељи и малолетна деца или лица која живе у заједничком домаћинству, уз обавезни размак од два метра између столова.
6. Налаже се пуна примена свих превентивних мера у установама предшколског васпитања и образовања.
7. У основним и средњим школама и високошколским установама одлажу се окупљања, а налаже се организовање пријемних и других испита уз примену свих мера личне заштите (физичка дистанца од дваметра, обавезно ношење маске и/или визира и рукавица).
8. У јавном превозу обавезно је ношење заштитних маски, уз редовно проветравање и дезинфекцију возила.
9. Забрањује се коришћење отворених и затворених базена, спа и велнес центара.
10. Налаже се спровођење мера заштите у верским објектима и приликом вршења верских обреда.
11. Налаже се спровођење мера заштите у козметичким, фризерским салонима, салонима лепоте, фитнес центрима и теретанама (маске и рукавице).
12. Обавезна је честа дезинфекција свих јавних објеката.
13. Препоручује се дезинфекција најмање једанпут дневно заједничких просторија у стамбеним зградама.
14. Налаже се што чешће прање улица и јавних површина уз употребу дезинфекционих средстава.

Најновији број

17. јун 2021.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa