Инфо

23. јул 2020.23. јул 2020.
Боримо се против короне, али и против лажи
ИНТЕРВЈУ: ГРАДОНАЧЕЛНИК И КОМАНДАНТ ШТАБА ЗА
ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ШАПЦА НЕБОЈША ЗЕЛЕНОВИЋ

Боримо се против короне, али и против лажи

У ковид амбланту се јавља мањи број суграђана, пада и проценат позитивних, али се не смемо опустити. Лагали су да смо измислили ванредну ситуацију, да нисмо имали тестова, да сам од Шапца направио жариште јер сам организовао поједине манифестације, да смо узалуд потрошили паре због формирања привремене ковид болнице у Сали Економске школе. Све смо их демантовали. Што се пре суочимо са чињеницама и погледамо истини у очи, пре можемо да победимо заразу

Коронавирус је поново завладала нашим животима. Други пут у размаку од неколико месеци, поново је напала и наш Шабац. За разлику од првог пута, овај удар је много јачи о чему најбоље говори податак да смо у марту и априлу имали укупно 72 позитивна случаја, а сада више од хиљаду.
Радује чињеница да се ситуација мало смирују, пре свега по броју људи који се јављају у ковид амбуланту.
- У ковид амбуланту се јавља мањи број наших суграђана. При том ваља имати у виду да се у оквиру тог броја налазе и пацијенти који се јављају на контролни преглед.Ситуација је таква да сада пада и проценат позитивних грађана који се први пут јављају у амбуланту. За разлику од ранијих дана, када је тај процената прелазио 70 одсто позитивних, сада је око 50. Када је реч о Шабачкој општој болници, и ту имамо мањи притисак него што је било раније. То су добри показатељи, али се никако не можемо опустити. Морамо да наставимо да се боримо тако што ће мо да успоставимо систем и тако што нећемо да кријемо истину - каже Небојша Зеленовић, градоначелник и командант Штаба за ванредну ситуацију Шапца, у разговору за Глас Подриња.
У неколико наврата сте апострофирали реч - лаж. О чему се ради?
- Лагали су, а ми смо њих демантовали. Мене су шабачки напредњаци оптужили да сам од Шапца направио жариште зато што сам оганизовао Коњичке трке, Руже Липолиста и седницу Главног одбора Демократске странке. Лагали су да сам ја то организовао. Нисам. У тренутку када су ове манифестације организоване, не постоји ниједна мера забране изузев да је забрањено окупљање више од 1.000 људи у затвореном простору, а касније је смањено на 500. Када је реч о Главном одбору ДС, та седница је организована тако да су сви носили маске и придржавали се дистанце. Ниједан од тих догађаја није довео до повећања броја оболелих.
А, шта јесте?
- Ми имамо евидентирано да су прославе матура довеле до повећања броја позитивних на коронавирус. Министар просвете Младен Шарчевић је дозволио организовање прослава матура, а његов помоћник др Александар Пајић ниједну реч није рекао на ту тему. Ми имамо ситуацију у којој су се људи више заразили на прославама победе СНС после избора у затвореним просторима, без заштитних маски и придржавања дистанце.
Вас су оптужили да сте измислили ванредну ситуацију да бисте остали још који дан на власти?
- И то је још једна у низу лажи против који се свакодневно боримо. Председник СНС Александар Вучић је 4. јула рекао да смо измислили ванредну ситуацију, а истог дана одборници СНС нису хтели да гласају на седници Скупштине града, јер, како су рекли, Скупштина града није надлежна да се о томе изјашњава и подржали став председника своје странке. Дан раније је на седници Штаба за ванредну ситуацију града Шапца, када смо донели мишљење да се уведе ванредна ситуација, директор болнице др Слободан Поповић био уздржан. И не само то, већ тој седници нису присустволи ни представници Завода за јавно здравље и Поште. Ево питам је вас, какви су то људи?
Оптужили су вас и да сте измислили да у Шапцу нема тестова?
- И то смо их демантовали, јер су се тестови напрасно појавили после моје интервенције страним амбасадама и после ситуацију у којој со уз помоћ канадске амбасаде успели да купимо 150 ПЦР тестова. Данима пре тога, ми смо имали огроман притисак на ковид абуланту у коју се се пријављивали наши суграђани са свим симптомима на коронавирус, а тестиран је био изузетно мали број људи, јер тестова није било. А, онда, истог дана када се добављач тестова у 11 сати обратио надлежном министартсву са информацијом да је град Шабац купио 150 тестова, мене у 17 сати обавештавају из Ветеринарског института да ће та институција поново да почне тестирање и да је држава обезбедила тестове. У Шапцу није било довољно тестова и то сви знају. И таква је ситуација дан данас у свим градовима и општинама у Србији.
Шабачки СНС вас је оптужио да сте узалуд потрошили паре за формирање привремене ковид болнице у сали Економске школе, а сада је та болница више него потребна Србији?
- Када смо ту болницу правили, ми смо имали одлуку градског Штаба за ванредну ситуацију. Идеја је била да 72 позитивна Шапчана буду смештени овде, а не на Сајму. Држава то није дозволила. Сада је та болница потребна у борби против коронавируса. Премијера Србије на назвала и питала за тај објекат у недељу, у понедељак је сала била спремна за пријем првих пацијената. И даље чекамо да Министарство здравља одреди координатора за привредмену ковид болницу у Шапцу како би болница почела са радом. Што се нас тиче, све је спремно за њен рад. Оптужили су нас што смо три недеље пре свих градова у Србији отворили пијаце, а то смо учинили јер смо њихов рад организовали до најситнијих детаљ како бисмо грађанима Србије омогућили да купе здраве и свеже намернице, а пољопривредницима да остваре неку зараду. За разлику од Горана Весића, који је прво отворио коцкарнице и кладионице у Београду, ми смо прво отворили пијаце.
Утисак је да је једину борба против вируса коју предлаже председник Србије и СНСа - полицијски час?
Наравно да је могуће победити коронавирус без увођења полицијског часа. Ако се постави систем и ради правилно све може. прво је потребно обавити тестирање. Ми не можемо, на жалост, сада да тестирамо контакте, јер је такав алгоритам Кризног штаба. Потребно је испитати и евидентирати све контакте. Ми у шапцу имамо нешто више од хиљаду позитивних и 2.400 контаката. Сви контакти су пописани, спискови су предати санитарној инспекцији и комуналној полицији, а полиција спроводи надзор. Тако треба радити. Боље је ставити под надзор 3.500 грађана, него затворити цео град од 120.000 становника. Уместо тога, СНС нуди лажи, а ми нудимо решења. Лаж је постала начин живота. Немогуће је да је од 9.000 тестираних само 4 одсто позитивних, шта се дешава са тестовима у лабараторији Ватрено око. Што не кажу да је била хаварија и да су изгубљени тестови из Ужица, Чачка, Ваљева... Ми чекамо на тестове 24 сата, изборили смо се за то. Ми доживљавамо да нас најстрашње нападају напредњаци из Владимираца и Коцељеве, а грађани из тих општина долазе код нас на тестирање. Ево и лекари су се побунили. Болнице су пуне. Поред короне, ми ето морамо да се све време боримо и против лажи. Што се пре суочимо са чињеницама и погледамо истини у очи, пре можемо да победимо заразу.

Поновљени избори
Колико сада делују поновљени избори на 27 бирачких места у Шапцу?
- Чим се смири епидемиолошка ситуација и Штаб укине ванредну ситуацију, од тог тренутка седам дана биће поновљени локални избори у Шапцу. Не могу да предвидим шта ће да буде на нивоу Републике. Овај циклус овако може да траје до краја августа, а ми опет можемо после тога да уђемо у онај други дугонајављивани јесењи талас и ако се не предузму озбиљне мере у смислу заустављања ширење епидемије, ко зна колико ово може да траје.


Ми не кријемо податке
Занимљиво је да бројке које нам саопштавате у Шапцу не прате логику државе и републичког Кризног штаба?
- Град Шабац је у свему просек у Србији, само по питању броја позитивних у односу на број тестираних. Наше становништво износи 1,6 одсто становништва Србије. И сада ја све питам, ако се у оквиру тог процета крећу сви показатељи - број људи у болници, и број људи на репсиратору, и број преминулих, како то да само град Шабац учествује са 25 одсто броја позитивних у Србији. Немогуће је да међу 9.000 тестираних буде само триста и нешто позитивних, а имамо толика жаришта по Србији. Ми у Шапцу не кријемо податке и тестирамо људе. То смо успели зато што смо се изборили за тестове. Ова држава лаже, а сумњу у то су показали и чланови републичког Кризног штаба.
Н. К.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa