Инфо

30. јул 2020.30. јул 2020.
Чека се крајњи рок
ПРЕДСЕДНИК ДРЖАВЕ И СНС ПРОЛОНГИРА КОНСТИТУТВНЕ СЕДНИЦЕ НОВОИЗАБРАНИХ ОРГАНА ВЛАСТИ

Чека се крајњи рок

Вучић из неког свог разлога чека последњи рок за формирање Скупштина, и онда тог дана формира парламент. Зашто, ко ће га знати. На конференцији за штампу после историјске победе у борби без противника, Вучић је поручио локалним функционерима да се нико не игра и не шали да формира јединице локалне самоуправе док се не врати са пута из Русије, Брисела и Америке. Наравно да су локални одбори СНС то схватили као врховну заповест и нигде још нису формирали органе власти. Чекају његов амин
Председник Србије Александар Вучић понавља свој модел понашања после сваких избора, па и ових последњих.
Без обзира што има више него чисту ситуацију пред собом, из само себи знаних разлога, одбија да се одрже конститутивне седнице Скупштине Србије, Скупштине Војводине, али и Скупштине градова и општина. Буквално све што је могао да освоји, Александар Вучић је освојио и има прилику да самостално влада, али још ниједан орган није формиран после избора, сем Скупштине општине Сурдулица, Свилајнац, Чајетина и Бујановац - јединих општина у којима СНС није на власти.

Тако је било после свих избора у Србији. Вучић из неког свог разлога чека последњи рок за формирање Скупштина, и онда тог дана формира парламент. Зашто, ко ће га знати. На конференцији за штампу после историјске победе у борби без противника, Вучић је поручио локалним функционерима да се нико не игра и не шали да формира јединице локалне самоуправе док се не врати са пута из Русије, Брисела и Америке. Наравно да су локални одбори СНС то схватили као врховну заповест и нигде још нису формирали органе власти. Чекају његов амин.

Исто је и са Скупштином Србије. СНС је освојила готово 190 посланичких места и даље се чека звук из Вучићеве пиштаљке за почетак рада.

Павле Димитријевић из организације ЦРТА изјавио је у понедељак да Српска напредна странка има убедљиву већину и да нема разлога да се конституисање Скупштине и Владе не обави на најбржи могући начин.
- Одуговлачење само показује да те институције немају реалну политичку моћ и да се одлуке доносе негде другде. Скупштина би требало да представља најважнију представничку институцију у земљи, али већ дуго година не обавља своју праву функцију и претворила се у административни биро који је требало да лупи печат на одлуке Владе - истакао је Димитријевић.

Скупштина Србије је дужна да буде одржана у року од месец дана од дана када Републичка изборна комисија прогласи коначне изборне резултате. Тај рок у Србији истиче почетком августа, а од датума формирања Скупштине тече рок од три месеца у којем је Скупштина обавезна да изабере нову Владу. У случају да у року од три месеца Србија не добије нову Владу, онда се иде на ванредне изборе.

Вучић је одуговлачио до последњег тренутка када је именовао Ану Брнабић за мандатара 2017. године, а такође је буквално до последњег дана Београђане држао у неизвесности, наредне године, ко ће бити нови градоначелник после Синише Малог.

Хрватска завршила 17. дан
За разлику од Србије, Хрватска је већ добила нови парламент. Иако су избори у Хрватској одржани 5. јула, две недеље после српских, нови сазив Сабора је конституисан свега 17 дана по одржавању избора. Рокови за организовање нових органа власти у Хрватској су нешто дужи него у Србији, али наши суседи су тај део посла увелико завршили.


Локални органи од 22. августа
Када је реч о локалној самоуправи, ситуација мало другачија. Рок за одржавање конститутивне седнице Скупштине општине или града је два месеца од проглашења коначних резултата избора, што је најбољем случају 22. август. У случају да не дође до формирања нових Скупштина, следи увођење привремене управе и расписивање нових избора.
Н. К.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa