Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
Сваки глас је одлучујући
У СУСРЕТ ПОНАВЉАЊУ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА

Сваки глас је одлучујући

Иако СНС тврди да је освојио 13.000 гласова више, истина је да су имали тачно 881 глас више од осталих странака које би, уколико све пређу цензус, у локалном парламенту формирале коалицију која би била већинска у односу на СНС. У коалицију можда не би ушао СПС.
Када се саберу гласови са 27 бирачких места на којима се избори понављају, разлика у гласовима које је освојио СНС и остале странке које би формирале коалицију је 61 глас. Рачуница је јасна. Уколико би још нека од мањинских странака прешла цензус или би то училила коалиција Срђан Митрашиновић “Метла – за Опстанак”, или УДС Прилика, већинска коалиција око листе Небојша Зеленовић „“ Шабац је наш“ би могла да се направи
Локални избори у Шапцу поновиће се на 27 места. Поновљени избори већ би одавно били одржани да у Граду није букнула епидемија коронавируса. Да је број заражених нагло порастао после избора, да није било довољно тестова па се прави број позитивних није знао и да је Српска напредна странка за ову ситуацију покушала да оптужи Град који је наводно организовао три догађаја, познате су чињенице. Чињеница је да су ти догађаји организовани у тренутку када нису постојале никаве забране окупљања, уз поштовање свих мера, чак и више од прописаних. Познато је и то да је СНС била против увођења ванредне ситуације у граду, а да су касније локалну власт оптужили да ванредну ситуацију није увела на време.
На изборима одржаним 21. јуна СНС је освојила већину и 37 одборничких мандата у Скупштини града. Цензус су још прешли листа Небојша Зеленовић “Шабац је наш”, којој је припало 23 мандата, Нови тим за Шабац са 7 мандата, док су по један мандат освојиле мањинске странке: Руска странка и Европска зелена партија.
Те вечери, када су саопштени разултати, било је много оних који су се покајали, било да су свој глас потрошили гласајући оне које заправо нису желели али су некоме обећали, били уцењени или плаћени, или зато што уопште нису гласали. Прилика да исправе грешку указаће се када се избори понове.
Иако СНС тврди да је освојио 13.000 гласова више, истина је да су имали тачно 881 глас више од странака које би, уколико све пређу цензус, у локалном парламенту формирале коалицију која би била већинска у односу на СНС. У коалицију можда не би ушао СПС.
Мада се пре избора тврдило да у Шапцу могу да се организују фер избори, по завршетку истих из владајуће коалиције су схватили да на дешавања око бирачких места нису могли да утичу и да се није могло обезбедити да свако гласа по својој вољи. Куповином гласова, претњама и уценама, рачунају да је СНС дошла до око 5.000 гласова. Поднето је више десетина кривичних пријава, уз фотографије, изјаве сведока и актера. Реакције Тужилаштва још увек нема.
-Више од 300 лица из криминогене средине учествовало је у куповини гласова. Да бисмо Шабац одбранили од таквих, позивамо грађане да у што већем броју изађу на поновљене изборе. Много људи је одустало, веровало је да не зависи све од њиховог гласа или нису желели да чекају да уђу на бирачко место. Са друге стране, сви гласачи наших противкандидата су изашли. Превагу може да донесе неколико десетина гласова. Због тога је важно да изађу сви који се двоуме, или мисле да не зависи баш од њих. Годинама смо се борили да Шабац буде најбоље место за живот у Србији, да људи могу да живе од свог рада, субвенционисали тамо где је држава правила пропусте... Тих 12 сати колико буде трајао изборни дан, све ће се преломити. Одлучујемо да ли ћемо наставити да живимо у пристојном и уређеном граду или ћемо га препустити криминалцима и људима са купљеним дипломама. Да ли ћемо од града који је својим грађанима омогућио да одлучују о многим питањима постати град у ком ће један човек који не живи у њему одлучивати о свему, рекао је Милан Васић члан правног тима Небојше Зеленовића.
Када се саберу гласови са 27 бирачких места на којима се избори понављају, разлика у гласовима које је освојио СНС и остале странке које би формирале коалицију је 61 глас. Рачуница је јасна. Уколико би још нека од мањинских странака прешла цензус или би то училила коалиција Срђан Митрашиновић “Метла – за Опстанак”, или УДС Прилика, већинска коалиција би могла да се направи.
Цензус зависи од броја изашлих бирача. При изласности која је била 21. јуна, за цензус већинским партијама је потребно 1.950 гласова, а мањинским 608. Колацији “Метла – за Опстанак” недостаје око 300 гласова за прелазак цензуса, што би им донело два мандата, а “Прилици”, као мањинској листи, стотинак гласова.

Већи проблем – већа тишина
Миодраг Миша Мајић, судија Апелационг суда у Београду каже да није усмаљен случај да Тужилаштво не реагује поводом сличних кривичних пријава.
-Када би само месец дана имали самостално тужилаштво, из корена би се променила слика ове земље. Последњих година је постало уобичајено да тужилаштво не реагује и што је већи проблем већа је тишина са те стране. Не треба ни говорити о томе колико је то опасно. То је најјаснији показатељ да никада нисмо успели да извршимо стварну поделу власти у овој земљи, рекао је Мајић за “Глас Подриња” поводом нереаговања тужилаштва на поднете кривичне пријаве због изборних махинација.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa