Инфо

20. август 2020.20. авг 2020.
Здравље на првом месту
ГРАД СПРЕМИО ЗДРАВСТВЕНЕ ПАКЕТЕ ЗА СВЕ

Здравље на првом месту

Сваки пакет је истог садржаја: 10 једнократних хируршких маски, 500 мл алкохола од 70 процената, 20 таблета цинка и витамина Ц, и 500 мл антибактеријског течног сапуна. За почетак школске године спремне су маске које ће бити подељене и ученицима и запосленима
Град је прошле недеље кренуо са поделом здравствених пакета свим домаћинствима, са циљем превенције поновног разбуктавања епидемије. Укупно је спремљено 36.000 пакета.
Сваки пакет је истог садржаја: 10 једнократних хируршких маски, 500 мл алкохола од 70 процената, 20 таблета цинка и витамина Ц, и 500 мл антибактеријског течног сапуна. Град је за ову намену утрошио око 15 милиона динара, а став је превенција најбоље улагање.
До сада је подељено око 6.500 пакета на подручју града и то у Камењаку, на Камичку, на Баиру, у Жике Поповић и Доњем шору и око 7.500 пакета у селима. Волонтери су отишли на око два пута више адреса, али никога нису нашли код куће, тако да ће уследити још један круг поделе и у свим наведеним месним заједницама, а волонтери ће на адресе одлазити и поподне. Уколико се деси да неко и тада не добије пакет, моћи ће да контактира Комуналну полицију и договори преузимање. Води се евиденција, тако да се тачно зна ко још није добио овај поклон од Града.
Циљ јесте да свако добије пакет како би се постигли ефекти превенције. Маске, алкохол и антибактеријски сапун су важна карика у спречавању преношења заразе, а за комбинацију витамина Ц и цинка се показало да даје добре резултате како у превенцији тако и код лечења ковида 19.
Град је све ове потрепштине набавио по повољнијим ценама него што би оне биле за грађане. За маске је издвојено 7,3 милиона динара, за витамине 2,6 милиона динара, за алкохол 3,5 милиона и за сапун 1,3 милиона динара.
За домаћинства је свака уштеда значајна. Цене наведених артикала у продаји варирају од апотеке до апотеке, а узимајући неке средње цене, једна маска је око 35 динара, 20 витамина око 200 динара, пола литре алкохола око 120 динара и пола литре течног сапуна је око 220 динара.
За почетак школске године спремне су маске које ће бити подељене и ученицима и запосленима, као и дезинфекциона средства за све основне и средње школе.
Све ово је још један начин да Град покаже да брине о грађанима и да мисли на њихово здравље на првом месту.
Од почетка пандемије коронавируса у Србији Град Шабац је урадио све како би спречио ширење заразе. Маске из робних резерви су подељене запосленима у делатностима који су имали највише контакта са људима, улице су дезинфиковане, као и улази у стамбене зграде, канистери са средством за дезинфекцију постављени су на 11 пунктова у граду, као и у свим приградским насељима и селима. Платнене маске су подељене и грађанима, а Град је опремао и здравствене установе заштитном опремом. Број оболелих тада је био минималан, а онда уследио и период од око месец дана без и једног новог позитивног случаја.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa