Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
Епидемија диктирала активности
Са састанка начелника МУО и начелника –шефова инспекцијских служби

Епидемија диктирала активности

У складу са законском обавезом да прати остваривање планова рада окружних подручних јединица и обавезом да прати рад запослених у окружним подручним јединицама начелник Мачвнског управног округа Владан Красавац на месечном нивоу одржава колегијум на коме се анализира рад инспекцијских служби Мачванског управног округа.
Девети по реду колегијум у 2020. години одржан је у среду 02. септембра у кабинету начелника Управног округа.
Након усвајања записника са претходног осмог колегијума, начелник је сараднике и присутне учеснике колегијума информисао о раду Управног округа током августа месеца. Највише активности било је везано за тренутну епидемиолошку ситуацију и сарадњу са локалним самоуправама. Одржано је и предавање едукативног карактера на тему штетности паљења усева.
Присутни руководиоци инспекцијских органа изнели су активности које су обележиле рад инспектора у августу месецу, као и проблеме који су присутни у раду инспекција.
Миладинка Јовановић, начелник Одељења републичке тржишне инспекције навела је да су током августа месеца, као и до сада вршили редовне контроле, по плану и ванредне контроле. Од ванредних контрола највећи број контрола односи се на контроле промета дуванских производа у трговини на мало, по обавештењу Управе за дуван. Због учињеног прекршаја из члана 7став 2 Закона о дувану, поднето је 12 прекршајних пријава. Завршене су контроле наплате у директној продаји непокретности. Вршене су саветодавне контроле посредника у промету непокретности, а везано за измене и допуне Закона о посредовању у промету и закупу непокретности, где је од 10 посета, код 4 привредна субјекта донете препоруке о отклањању неправилности. Вршене су саветодавне посете везано за безбедност опреме за дечија игралишта код увозника истих.
У претходном месецу извршене су и 2 заједничке контроле са МУП и то једна у Лозници, где је вршена контрола половних ауто делова и једна контрола промета текстилних производа, обуће и половних бицикала у Шапцу. Роба је одузета и предата код овлашћеног складиштара. Вршене су и контроле безбедности опреме за бебе и то ходалица, колица и столица за храњење деце. У контролама по пријавама странака утврђен је бесправан рад пекаре и фризерске радње.
Драгана Срдановић, републички инспектор за заштиту животне средине истакла је да су током августа месеца вршени ванредни надзори, поступало се по представкама и ИПАРД захтевима, док је Ивана Антонијевић, која обавља послове републичког здравственог инспектора,била на испомоћ републичкој санитарној инспекцији,која је у време епидемије имала повећан обим послова.
Драган Тадић, републички инспектор за воде, као ризична група,послове је обављао од куће. Вршени су само ванредни надзори, док је у редовни инспекцијски надзор ишао самоиницијативно и таквих редовних надзора је у августу месецу било 10. Контролисане су бране са акумулацијом у Малом Зворнику и Радаљу. Осталих осам контрола су били надзори индустријских и производних објеката.
Јасмина Којичић Стефановић, представник републичке ветеринарске инспекције, навела је да су током претходних месеци два инспектора отишла у старосну пензију.У међувремено примљено је три инспектора на одређено време,који се уводе у посао. Велики проблем у раду ове инспекције, поред недовољног броја извршилаца представља и недовољан број службених возила, како би се могао контролисати велики број субјеката надзора. Постојећа службена возила су ван употребе, а инспекцијски послови се обављају уз максимално ангажовање инспектора и добру организацију послова. Једна кланица је добила извозну дозволу за извоз меса у Кину.
Владан Рашић, шеф Одсека за санитарни надзор, наводи да је инспекција ангажована на саветодавним посетама школама, везано безбедан полазак ђака. Истовремено ће се контролисати и примена мера које су у обавези школа везано за епидемиолошку ситуацију.Врше се и контроле водовода. У Управном округу нема оболелих већ извесно време што је добар податак. Проблем у овој инспекцији представља мали број извршилаца у односу на број субјеката надзора и територију Управног округа, али се уз велико ангажовање послови обављају у прописаним роковима.
Данило Недељковић, начелник Одељења Инспектората за рад истиче да је у претходном месецу приоритет у раду инспекције било поступање по представкама. Тешких повреда на раду није било,као ни повреда са смртним исходом,што је свакако добро. И даље се раде кампање, којих је највише било у Београду. Током августа месеца вршен је надзор о примени Правилника за спречавање Корона вируса.
Представници инспекцијских органа који нису присутни на колегијуму услед годишњег одмора или заказаних инспекцијских надзора доставили су месечни извештај о раду инспекције, како би начелник Владан Красавац имао увид у рад инспекције.
Изузетак представља републички шумарски и ловни инспектор Александра Ђурковић, која не присутвује колегијуму већ дужи временски период, а не доставља ни месечни извештај о раду .
За летње месеце,када се углавном користе годишњи одмори, карактеристичан је смањен број извршилацау свакој од инспекција.
Наредни колегијум планиран је за почетак месеца октобра 2020. године.
Кабинет начелника Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa