3. septembar 2020.3. sep 2020.
Epidemija diktirala aktivnosti
Sa sastanka načelnika MUO i načelnika –šefova inspekcijskih službi

Epidemija diktirala aktivnosti

U skladu sa zakonskom obavezom da prati ostvarivanje planova rada okružnih područnih jedinica i obavezom da prati rad zaposlenih u okružnim područnim jedinicama načelnik Mačvnskog upravnog okruga Vladan Krasavac na mesečnom nivou održava kolegijum na kome se analizira rad inspekcijskih službi Mačvanskog upravnog okruga.
Deveti po redu kolegijum u 2020. godini održan je u sredu 02. septembra u kabinetu načelnika Upravnog okruga.
Nakon usvajanja zapisnika sa prethodnog osmog kolegijuma, načelnik je saradnike i prisutne učesnike kolegijuma informisao o radu Upravnog okruga tokom avgusta meseca. Najviše aktivnosti bilo je vezano za trenutnu epidemiološku situaciju i saradnju sa lokalnim samoupravama. Održano je i predavanje edukativnog karaktera na temu štetnosti paljenja useva.
Prisutni rukovodioci inspekcijskih organa izneli su aktivnosti koje su obeležile rad inspektora u avgustu mesecu, kao i probleme koji su prisutni u radu inspekcija.
Miladinka Jovanović, načelnik Odeljenja republičke tržišne inspekcije navela je da su tokom avgusta meseca, kao i do sada vršili redovne kontrole, po planu i vanredne kontrole. Od vanrednih kontrola najveći broj kontrola odnosi se na kontrole prometa duvanskih proizvoda u trgovini na malo, po obaveštenju Uprave za duvan. Zbog učinjenog prekršaja iz člana 7stav 2 Zakona o duvanu, podneto je 12 prekršajnih prijava. Završene su kontrole naplate u direktnoj prodaji nepokretnosti. Vršene su savetodavne kontrole posrednika u prometu nepokretnosti, a vezano za izmene i dopune Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, gde je od 10 poseta, kod 4 privredna subjekta donete preporuke o otklanjanju nepravilnosti. Vršene su savetodavne posete vezano za bezbednost opreme za dečija igrališta kod uvoznika istih.
U prethodnom mesecu izvršene su i 2 zajedničke kontrole sa MUP i to jedna u Loznici, gde je vršena kontrola polovnih auto delova i jedna kontrola prometa tekstilnih proizvoda, obuće i polovnih bicikala u Šapcu. Roba je oduzeta i predata kod ovlašćenog skladištara. Vršene su i kontrole bezbednosti opreme za bebe i to hodalica, kolica i stolica za hranjenje dece. U kontrolama po prijavama stranaka utvrđen je bespravan rad pekare i frizerske radnje.
Dragana Srdanović, republički inspektor za zaštitu životne sredine istakla je da su tokom avgusta meseca vršeni vanredni nadzori, postupalo se po predstavkama i IPARD zahtevima, dok je Ivana Antonijević, koja obavlja poslove republičkog zdravstvenog inspektora,bila na ispomoć republičkoj sanitarnoj inspekciji,koja je u vreme epidemije imala povećan obim poslova.
Dragan Tadić, republički inspektor za vode, kao rizična grupa,poslove je obavljao od kuće. Vršeni su samo vanredni nadzori, dok je u redovni inspekcijski nadzor išao samoinicijativno i takvih redovnih nadzora je u avgustu mesecu bilo 10. Kontrolisane su brane sa akumulacijom u Malom Zvorniku i Radalju. Ostalih osam kontrola su bili nadzori industrijskih i proizvodnih objekata.
Jasmina Kojičić Stefanović, predstavnik republičke veterinarske inspekcije, navela je da su tokom prethodnih meseci dva inspektora otišla u starosnu penziju.U međuvremeno primljeno je tri inspektora na određeno vreme,koji se uvode u posao. Veliki problem u radu ove inspekcije, pored nedovoljnog broja izvršilaca predstavlja i nedovoljan broj službenih vozila, kako bi se mogao kontrolisati veliki broj subjekata nadzora. Postojeća službena vozila su van upotrebe, a inspekcijski poslovi se obavljaju uz maksimalno angažovanje inspektora i dobru organizaciju poslova. Jedna klanica je dobila izvoznu dozvolu za izvoz mesa u Kinu.
Vladan Rašić, šef Odseka za sanitarni nadzor, navodi da je inspekcija angažovana na savetodavnim posetama školama, vezano bezbedan polazak đaka. Istovremeno će se kontrolisati i primena mera koje su u obavezi škola vezano za epidemiološku situaciju.Vrše se i kontrole vodovoda. U Upravnom okrugu nema obolelih već izvesno vreme što je dobar podatak. Problem u ovoj inspekciji predstavlja mali broj izvršilaca u odnosu na broj subjekata nadzora i teritoriju Upravnog okruga, ali se uz veliko angažovanje poslovi obavljaju u propisanim rokovima.
Danilo Nedeljković, načelnik Odeljenja Inspektorata za rad ističe da je u prethodnom mesecu prioritet u radu inspekcije bilo postupanje po predstavkama. Teških povreda na radu nije bilo,kao ni povreda sa smrtnim ishodom,što je svakako dobro. I dalje se rade kampanje, kojih je najviše bilo u Beogradu. Tokom avgusta meseca vršen je nadzor o primeni Pravilnika za sprečavanje Korona virusa.
Predstavnici inspekcijskih organa koji nisu prisutni na kolegijumu usled godišnjeg odmora ili zakazanih inspekcijskih nadzora dostavili su mesečni izveštaj o radu inspekcije, kako bi načelnik Vladan Krasavac imao uvid u rad inspekcije.
Izuzetak predstavlja republički šumarski i lovni inspektor Aleksandra Đurković, koja ne prisutvuje kolegijumu već duži vremenski period, a ne dostavlja ni mesečni izveštaj o radu .
Za letnje mesece,kada se uglavnom koriste godišnji odmori, karakterističan je smanjen broj izvršilacau svakoj od inspekcija.
Naredni kolegijum planiran je za početak meseca oktobra 2020. godine.
Kabinet načelnika Vladana Krasavca

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa