Инфо

17. септембар 2020.17. сеп 2020.
Фото: Драган Марковић  (fb страна)

Фото: Драган Марковић (fb страна)

Годишња изложба Удружења ликовних стваралаца Шапца

Виталност духовног бића

Радови 47 аутора, заступљене све уметничке форме. Двочлани жири начинио селекцију радова, Изложба потврда оптимизма у борби са вирусом. Искорак у односу на претходну годину. Поставка доступна до 24. септембра у Народном музеју
Перцепција стварности или плод маште, отисак дуготрајног стања душе или израз тренутка који је узбуркао емоције, одраз чула слуха настао причама или искуства садашњости. Свако ИЛИ може заменити везник И док се пролази кроз поставку радова чланова Удружења ликовних стваралаца Шапца на традиционалној годишњој изложби која обједињује све уметничке изразе, односно технике деловања ствараоца.
-Упркос свим проблемима трудили смо се да припремимо изложбу и да истрајемо у томе ма каква ситуација била у том тренутку. Срећан сам што је идеја успела и што имам част да отворим изложбу пред вама. Поштујемо све мере опреза, али смо ту заједно, аутори и публика што даје целину догађају – рекао је председник Удружења Ликовних стваралаца града Шапца др Драган Марковић Маркус.
Када је година, попут ове, потпуно обележена отказивањима различитих манифестација, а све што ће је обележавати је једна реч и број који улива страх, велики успех је очување непрекидне традиције, но упркос свему, специфичне околности нису утицале на квалитет, напротив, председник Удружења уверен је да је очувана узлазна крива искорака у односу на претходне године.
- Изузетно сам задовољан радовима, ограничење мобилности и доступности многих садржаја дорпинели су окретању ка нашем унутрашњем бићу, оном мисаоном и маштовитом, у многоме запостављеном услед потрошачког карактера глобалног друштва. Изложба је потврда виталности духовног бића човека који ствара, истражује, нуди нове видике и могућности афирмације. Наравно, све ово не би било могуће без помоћи Града, без подршке би тешко реализовали и годишњу изложбу, али и друге пројекте које планирамо, као што су изложба фотографије, радионица стрипа, издавање часописа „ЕОН“ и велико им хвала на томе – додао је Марковић уз поруку да је стварање и конзумирање уметничких дела чин друштвене повезаности и поред поштовања новонаметнуте и неопходне физичке дистанце.
Традиционална изложба је до ове године приређивана у децембру, сада је пресек направљен нешто раније, што јесте новина, али може то бити и подстрек, нова нада да се полако уметност враћа у јавност кроз јавне догађаје иначе прекинуте проглашењем епидемије.

Уметници и стваралаштво су имали специфичне околности које остављају печат на креативност, али се надам да је то иза нас и да овом изложбом почиње низ догађаја који ће оплеменити душе посетилаца, љубитеља уметности


-У децембру смо планирали неке друге активности, али је од термина битнији садржај поставке који је, према мојем мишљењу, изузетан. Иза нас је тежак период и сви смо трпели на различите начине. Уметници и стваралаштво су имали специфичне околности које остављају печат на креативност, али се надам да је то иза нас и да овом изложбом почиње низ догађаја који ће оплеменити душе посетилаца, љубитеља уметности. Квалитет који је овде присутан је прави корак оптимизма – истакла је директорка Народног музеја Нела Тонковић.
Радове на Изложби представља 47 аутора, заступљене су различите форме, од цртежа, графике, сликарства различитим техникама, стрип нацрти, скулптуре, фотографије. Изборни жири чиниле су историчарке уметности Татјана Марковић и Соња Петровић Јагић, а дела ће у Музеју посетиоцима бити доступна до 24. септембра.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa