Инфо

17. септембар 2020.17. сеп 2020.
И смех је заразан
52. “ЧИВИЈАДА” У ДРУГАЧИЈЕМ ФОРМАТУ

И смех је заразан

„Чивијада“ ће моћи да се прати на Фејсбук страници Туристичке организације Града Шапца, на Фејсбук страници “Гласа Подриња” и на порталу РТВ “Шабац”. На конкурс је ове године стигао рекордан број афоризама и знатно већи број карикатура
Корона је ове године извукла чивију и „Чивијади“, традиционалној, онаквој какву је Шапчани знају већ дуже од 50 година. Неће бити ни Чивијашког карневала, манифестације која је последње деценије незаобилазни део „Чивијаде“, а којој су се посебно радовали млађи суграђани.
Међутим, како се живот добрим делом преселио на друштвене мреже, тако ће и „Белосветски вашар хумора и сатире“ наћи место под онлајн сунцем. Неки од програма, за које могу да се обезбеде потребни епидемиолошки услови, биће реализовани и „уживо“.
„Чивијада“ ће моћи да се прати на Фејсбук страници Туристичке организације Града Шапца, на Фејсбук страници “Гласа Подриња” и на порталу РТВ “Шабац”.
Слоган овогодишње „Чивијаде“ која ће се одржати од 17. до 19. септембра је „И смех је заразан“.

Програм Чивијаде
Четвртак, 17. септембар
11.00 Чивијашки добошар
Одмах након тога Изложба карикатура и афоризама – Трг шабачких жртава
Петак, 18. септембар
10.00 - 20.00 Базар старих и уметничких заната – пешачка зона Карађорђеве улице
19.30 Представа “Макс Металик” – централним градским улицама
Субота, 19. септембар
10.00 – 20.00 Базар старих и уметничких заната
18.00 Пуштање балона – Дуњића кућа, Библиотека шабачка, Винаверов трг, Велики парк (код четири стуба), Мост, Трг шабачких жртава
21.00 Велики ватромет на Сави


- Традиционално, Чивијашки добошар ће и ове године својим говором отворити манифестацију. Галерију на отвореном биће у знаку „Чивијаде“. Представићемо оно што је било најинтересантније претходних година, односно, победничке карикатуре и афоризме. Људи ће имати прилику да се од сеца насмеју, али ће и видети да се овде 50 година смејемо истим стварима, наводи директор Туристичке организације Града Шапца Срђан Митрашиновић.
Овогодишњу „Чивијаду“ обележиће и излазак још једне књиге која ће обухватати све шале које је наш народ објавио на друштвеним мрежама, а везане су за Ковид. Аутор књиге је Зоран Николић Зозон, дугогодишњи председник жирија „Чивијаде“ и део екипе емисије „Караван“.
На конкурс је ове године стигао рекордан број афоризама и знатно већи број карикатура.
-Новина коју је прошле године предложио председник Чивијашке републике, Миодраг Миша Мајић, да се изабере најбоља ученичка прича на тему „Дан када сам се највише смејао“. Наш председник се одрекао свог хонорара како би били награђени победници. Прошле године нисмо имали ниједан пријављени рад, а ове године су пристигли у великом броју. Интересантно је да је једно одељење из „Лазине“ школе заједно написало рад, који је посвећен догађају са Карневала. Тако су и учествовали на конкурсу, али се и подсетили Карневала, каже Митрашиновић.
Карневала неће бити у облику и обиму који је био претходних година. Ипак, за неке садржаје, који су део ове манифестације, постоје услови. Са људима који су у организацији Карневала договорено је да се на улицама града и Тргу одржи представа “Макс Металик” и да се пусте балони са порукама са шест локација. Суграђана ће моћи да уживају и у ватромету на води који ће се бити уприличен у суботу у 21 сат.
Нажалост Шапчана који су се највише поносили “правом парадом поноса” како су називали Параду беба и трудница, ове године изостаће и овај догађај.

Демократски, тесно, реизабран Мајић
Прошлогодишњи председник Чивијашке републике Миодраг Миша Мајић приликом инаугурације предложио је да се не обављају избори за ову функцију сваке године. Жеља му се испунила. Први судија на овој функцији биће и први председник који је то био у два везана мандата.
-Избори су организовани. Били су фер, потпуно демократски. Сви су имали апсолутно иста права на тим изборима. Трка је била неизвесна и у њој је победио досадашњи председник. Он није имао противкандидата, али је било заиста узбудљиво, тесно, а изнад свега поштено. Било је неколико жалби, али суд и председник судија су пресудили да он ипак остане још један мандат. Иначе, он није хтео ни да учествује на овим изборима, али су му заменили фасцикле. Тек када је потписао видео је из медија да ће бити кандидат, отркио нам је незванично Митрашиновић, који без икаквог сукоба интереса обавља и функцију саветника председника Чивијашке републике.


М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa