Инфо

17. септембар 2020.17. сеп 2020.
ПОДСЕЋАЊЕ НА СТАТУС  ПИСМЕНОСТИ И ОБРАЗОВАЊА
ПРЕЗЕНТАЦИЈА ПОВОДОМ МЕЂУНАРОДНОГ ДАНА ПИСМЕНОСТИ

ПОДСЕЋАЊЕ НА СТАТУС ПИСМЕНОСТИ И ОБРАЗОВАЊА

Осим основних података о овом датуму и дефиниције писмености, презентација је обухватила и статистичке податке о броју (не)писмених у свету, сликовито приказала најчешће језичке недоумице (није-него), поједине занимљивости о образовању, језику и писму а све то било је „зачињено“ стиховима који се баве овом темом, аутора Никола Милошевића, ученика осмог разреда
Актуелна епидемијска ситуација је, осим новина у настави и обавезних мера заштите у школама, утицала и на промену начина обележавања појединих значајних датума какав је међународни дан писмености. Уместо присуства свих ђака који би пратили, рецимо јавни час посвећен овој теми, ове године у коцељевачкој основној школи он је обележен припремом презентације која је ученицима доступна он лајн.
О овој теми својим школским другарима говорили су ученици завршних разреда Ана Недић и Немања Поповић, вешто вођени сугестијама професорке српског језика и књижевности Татјане Јеремић.
Осим основних података о овом датуму и дефиниције писмености, презентација је обухватила и статистичке податке о броју (не)писмених у свету, сликовито приказала најчешће језичке недоумице (није-него), поједине занимљивости о образовању, језику и писму а све то било је „зачињено“ стиховима који се баве овом темом, аутора Никола Милошевића, ученика осмог разреда.
–Волим да пишем песме и већ сам освојио неке награде. Инспирацију налазим свуда око себе, а о овој теми идеје се рађају најчешће у учионици, на часовима- кроз осмех открива Никола који не крије задовољство због повратка у школске клупе након полугодишње паузе јер, како каже, ништа не може да замени директан контакт са наставницима и дружење са вршњацима на одморима.
Међународни дан писмености обележава се широм света 8.септембра. Идеја се појавила 1965. године, а обележавање овог датума започето је годину дана касније. Циљ је да се сваке године свет подсети на статус писмености и образовања одраслих на глобалном нивоу, односно да се упозори на проблем неписмености који још постоји у већем делу света.
Према подацима Института UNESCO за статистику у свету постоји око 774 милиона неписмених особа што чини преко 16 одсто становништва старог 15 и више година и то углавном жена. Још 67 милиона деце основношколског узраста није у школи, а 72 милиона адолесцената нижег средњошколског узраста такође не може да оствари своје право на образовање.
Постоји неколико критеријума за одређивање писмености а основни подразумева да особа уме да прочита и напише текст из свакодневног живота. Подаци говоре да је данас у нашој земљи мање од два одсто неписмених. Према попису становиштва од пре девет година неписмених је било нешто више од 127 хиљада.
В. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa