Инфо

5. новембар 2020.5. нов 2020.
женски  део екипе  кк “таур”

женски део екипе кк “таур”

КРАЈ ОВОГОДИШЊЕ ТАКМИЧАРСКЕ СЕЗОНЕ У КК “ТАУР”

Упорност и посвећеност

Бронза на “Трофеју Београда”. Преко 20 златних медаља из предутакмица. Најперспективнији млади тим, по мишљењу стручњака
Протеклог викенда у СЦ “Horseland” у Београду одржан је последњи турнир сезоне у препонском јахању. Чланице тима КК “Таур” Анђелија Ћасић и Дуња Пурић вратиле су се у Шабац са још две златне медаље. Наведеним одличјима, број злата који је током 2020. стигао у Шабац у овој дисциплини пребацио је 20 и са бронзом Огњена Јанковића са “Београдског” турнира, учинио тешку “ковид” сезону, једном од најуспешнијих.
Значајније од медаља, у овом тренутку је то да су представници Клуба својим квалитетом, борбеношћу, срчаношћу и упорношћу од стране стручњака оцењени као веома перспективан млади тим. Посебно су поносни и на чињеницу да су појединачним наступима и укупним пласманом, често били испред много богатијих и утицајнијих српских клубова, што је на такмичењима освајало симпатије и поштовање публике.
БРОНЗА СА ТРОФЕЈА БЕОГРАДА: Најсјајније одличје ове сезоне


Повратак богатој традицији
Најранији познати записи о овом спорту датирају из 1788. године. Од првог писаног трага, до званичног признања дисциплине прошао је скоро век. Прва утакмица је одржана у Лондону 1876. године.
Локална прича има своју историју. Шабац је у другој половини двадесетог века био познат и признат међу познаваоцима препонског јахања на просторима целе бивше СФРЈ. Тај успех, ентузијазам и рад замиру 1963. Хиподром је исељен са Тркалишта, тадашњи клуб се гаси, а дисциплина нестаје.
Више од пола века касније, активирањем КК “Таур” на економији Средње пољопривредне школе, традиција почиње да се буди. Наступом чланова тек основаног Клуба на Априлском турниру у Београду 2018, након 55 година, дисциплина препонског јахања се вратила у наш град.
Две године касније, за “Таур” врдно тренира и наступа деветоро такмичара. Особених у свом односу према коњима, према спорту који су одабрали, али јединствених у жељи да све више напредују и на такмичењима, пред јачим клубовима покажу свој квалитет и докажу да се до успеха не стиже новцем већ срцем.


Борба и одрицања
Да би стигли до званичних такмичења и главних утакмица “Тауровци”, као уосталом и сви њихови вршњаци посвећени неком спорту, морају сате и сате да проведу на тренингу. Разлика је у што не вежбају сами, већ имају равноправног четвороножног партнера. За добар резултат, коњ и јахач морају да се ускладе. На терену буду једно.
-Предутакмице су увод. Ту су препреке на висини од 80 центиметара. Ништа превише захтевно када се гледа са стране, али ако узмемо у обзир то да коњ све осети, посебно ако ти је то лош дан, грешке су неминовне, а одјахати цео паркур без рушења велики успех- објашњава за “Глас Подриња” Огњен Јанковић, овогодишњи најуспешнији “Тауровац” и ученик треће године СПШ.
ОГЊЕН ЈАНКОВИЋ


-Да би стигли до такмичења морамо да уложимо доста труда. Што више тренирамо, то више напредујемо. Велика су улагања и одрицања. За њих сам спремна. Колико? Па мислим да у прилог томе говори податак да сам се одлучила да због овог спорта дођем из Љубовије у Шабац. Од малена волим коње. И пре сам јахала, али ме заинтересовала, конкретно, ова дисциплина. Тражила сам клуб који се бави препонским јахањем и стигла овде. Упркос бројним одрицањима и великом броју сати проведеном на терену или у хали, нисам се покајала- истиче Јована Арсеновић, део екипе КК “Таур” ученица друге године Средње пољопривредне школе.

Индивидуални напредак
Тренутак када из предутакмице прелазе у трку за главну награду за сваког је индивидуалан. У односу на таленат и осећај за животињу коју водите и која вас носи, зависи и време које ћете уложити да се у пуној опреми у најјачој конкуренцији појавите на терену. Међутим, за сваког је почетак исти. Љубав према коњима и жеља за тренингом.
-Сви долазимо пола сата пре почетка тренинга. Да се пресвучемо и средимо коње. Онда дођу тренери и одреди ко којег коња на тренингу јаше. Они знају коме који коњ одговара, па је та одлука на њима. Када се спремимо, оседламо коње, изађемо у падок или уђемо у халу, у зависности од времена. Загревамо се, ход, кас, галоп. Након тога, ако је тај дан резервисан за скакање крећемо да скачемо, после тога поново иде сређивање коња, копита, повратак у шталу и онда смо слободни- описује Јована динамику тренинга и каже да је она сама до сада наступала само у предутакмицама и углавном их пролазила “чисто” и долазила до златне медаље.
-У нашој земљи најозбиљније такмичење је Државно првенство, потом Трофеј Београда и првенство Војводине. Коње спремамо тако што радимо са њима неко време, обучимо, па проследимо другом такмичару. Тако то некако иде- додаје Огњен.

Страх не сме да постоји
За ову дисциплину кажу да је “комбинација храбрости, управљања и техничких могућност која води коња и јахача преко десет до 13 “рушивих” препрека, од којих неке могу да буду двоструке или троструке комбинације уз пенале до којих долази због рушења или одбијања”. У овој теорији страх је непожељан и као реч, а камо ли емоција коју коњ може да осети да постоји.
-Страх се отклања самопоуздањем.Кад верујеш у себе ништа није проблем. Ако знам да сам добар будем добар и током главне утакмице. За самопоуздање ми доста значи и загревање пред наступ. Ако сам тад добар и немам никакав проблем, добар сам. Ако постоји неко ометање, онда је ту и разлог за размишљање- објашњава Огњен и тврди да “ма колико да се спремаш, много тога зависи од самог тог дана. Да ли је твој или није”.

Крајња дестинација: бели свет
Најчешћи састојци рецепта успеха у свакој професији су упорност и посвећеност. Јована и Огњен се слажу да је велика одговорност и на личности тренера.
-Тренер о свему одлучује. На нама је само да ћутимо, слушамо и дамо све од себе, изјављују ови “Тауровци”, којима је жеља да једног дана наступају за неки инострани клуб.
Наиме, спорт којим су одлучили да се баве нема велику популарност у Србији, али је у свету изузетно цењен и плаћен. Због тога не чуди исти одговор такмичара да им је идеја водиља да се у Србији прикажу и докажу, а онда своју вештину и знање однесу негде у бели свет.
Т.Т.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa