Инфо

19. новембар 2020.19. нов 2020.
Искорак у свет непознатог
Музичари у предузетничким водама

Искорак у свет непознатог

„Мислим да нас је све ова ситуација нагнала да застанемо, размислимо и схватимо неке ствари. Можда раније није била пракса да особе из наше бранше инвестирају у неки други, додатни извор прихода, али верујем да се то сада мења.“
Пандемија изазвана вирусом корона променила је ток функционисања живота на планети. Иако се чинило да се свет зауставио само на тренутак, да је то био само трептај ока, последице тог тренутка остају дубоко урезане у све сегменте. Ако бисмо покушали да таксативно набројимо све промене, мале и велике, сигурно би 2021. година куцала на врата. Околности су такве да се победа у борби са Ковидом не назире још, а време тече. На неки начин гранична ситуација, настала без најаве и жеље, код многих је додатно ојачала креативни дух.

"Глас Подриња"


Музика у својој суштини скрива креацију, као и свака уметност. Живот музичара су највише путовања, живи наступи, а у трену, негде с пролећа, када почиње низ наступа, уследила је забрана. Стало је све, променио се живот, али у проблему неко је видео и прилику. Татјана и Зоран Јовановић јавности су познати по музичким изведбама, а однедавно су део предузетничког света, власници продавнице чији асортиман чини кућна хемија.
-Супруг и ја смо дуги низ година у музичком свету, али ова година нас је приморала да променимо професију, односно створимо нови извор прихода. Дуго смо размишљали шта је то што би донело одређену сигурност. Као и већи део нашег окружења нисмо очекивали да ће пандемија трајати, али како време одмиче схватамо да смо се преварили - каже Тања о разлозима за отварање трговинског објекта.

"Глас Подриња"


-Мислим да нас је све ова ситуација нагнала да застанемо, размислимо и схватимо неке ствари. Можда раније није била пракса да особе из наше бранше инвестирају у неки други, додатни извор прихода, али верујем да се то сада мења. Значајан број колега се посветио проналажењу нових идеја. Наравно, намеће се питање колико је нешто у овом тренутку сигурно.
Музички свет протеклих месеци постављен је на мод паузе, тек понекад се трака покрене, али обавезе и живот не могу да сачекају боља времена. Решење је некад прилагодити се.
-До 2020. године никада нисмо били без посла, а отежавајућа околност је то што супруг и ја долазимо из исте бранше, тако да је све био шок. Ипак је потребно за четворочлану породицу обезбедити егзистенцију и нормалан живот. У тренутку када се све догодило нисмо имали алтернативни посао, те нас је „ухватило“ неспремне. Тако да је све било велики изазов, али се надамо да ћемо успети у подухвату и да ће “Лаванда” опстати. Мислим да је наша професија на највећем искушењу, не бих да умањим губитке других, али музичари су на великом тесту. Док се ситуација не промени настављамо у креативном ритму, стварамо нове песме, одржавамо пробе како би били у форми и спремни за нове музичке изазове. Не могу да прихватим да ће музика бити на дугој паузи.

У времену тескобе нада чува позитивност и дане када ће ноте бојити ваздух.
-Надамо се да ће се свет вратити у нормалу, односно да ћемо превазићи ситуацију како бисмо наставили да стварамо и изводимо музику. Људи желе да се неке ствари врате, да поново наступамо пред публиком - додаје Зоран.


Колега из бенда ”Кафаница”, Лука Виторовић повукао је нит храбрости и своје искуство поделио са Јовановићима.
-Ово нам је први сусрет са овим видом пословања. Од маја месеца се крчкала идеја. Морам да истакнем да нам је веома значила подршка колеге и пријатеља Луке Виторовића. Одлука није била ад хок, дуго смо размишљали, а он нам је дао прави ветар у леђа и охрабрио нас да се одважимо и започнемо процес.
Први корак је начињен, неко би рекао „Коцка је бачена“, сада ће време демонстрирати да ли је био у правом смеру. Почетак обећава.
-Иако смо тек нешто више од месец дана у трговинским водама задовољни смо. Имамо диван комшилук у Бари. Надам се да ћемо оправдати њихово поверење и трајати дуго. Наравно, музика је пре свега љубав, али наставићемо да негујемо, развијамо и предузетнички дух. Никада се не зна, можда некада отворимо и ланац продавница.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa