Инфо

28. јануар 2021.28. јан 2021.
Свака вакцина је добра
ДР ДРАГАНА РАДОЈИЧИЋ О ИСТИНАМА И ЗАБЛУДАМА О ВАКЦИНАМА

Свака вакцина је добра

“Свака вакцина има исту функцију – да створи антитела, односно појача имуни одговор код оних који су већ прележали Ковид. Прва доза покреће имуни систем, а око недељу дана после добијања друге дозе смо заштићени Постоје људи који због својих болести не могу да приме вакцину. Због таквих треба да се вакцинише што више оних који су здрави, како вирус не би могао да кружи и не би могао да остане у популацији”, објашњава др Драгана Радојичић, епидемиолог Завода за јавно здравље Шабац
Од почетка вакцинације против Ковида 19 код нас бројни написи у електронским и штампаним медијима направили су доста забуна. Створиле су се недоумице око тога која вакцине се прима у којим годинама живота, да ли хронични болесници смеју да их добију, жене које планирају трудноћу... Тако се и код највећих заговорника вакцинације појавила дилема, коју вакцину одабрати и да ли се уопште вакцинисати.

Тренутно су у Србији доступне немачко-америчка PFIZER-BIOTECH COVID-19 VACCINE, руска Гам-КОВИД-Вак, познатија као “Спутник Ве” и кинеска вакцина произвођача “Синофарм” SARS-CoV-2 Vaccine (Vero Cell) Inactivated.

Немерљив значај вакцине за човечанство
-Светска здравствена организација је 31. јануара 2020. године прогласила пандемију и одмах је почело да се размишља о имунизацији, јер је било јасно да се ово не може завршити на други начин. Сва смањења заразних болести у свету искључиво су везана за вакцине и чисту пијаћу воду. То су једине две ствари које су довеле до продужетка животног века, каже др Радојичић.


Др Драгана Радојичић начелник Центра за контролу и превенцију болести и помоћник директора за послове у јавном здрављу из области епидемиологије и микробиологије Завода за јавно здравље Шабац објашњава да су све вакцине добре и да је циљ сваке од њих да створи имунитет на вирус. Што се тиче тога ко не треба да прими вакцину против Ковида 19 правила су иста као и за све друге вакцине, особа не треба да има акутне болести приликом вакцинације.

Грађанима поручује да је битно да се вакцинишу и да није важно коју ће вакцину одабрати.

-Свака вакцина има исту функцију – да створи антитела, односно појача имуни одговор код оних који су већ прележали Ковид. Једино тако можемо да стигнемо до колективног имунитета, да онемогућимо кружење вируса и смањимо број оболелих и умрлих, наводи др Радојичић.

Иако на порталу еУправе постоји могућност избора између више вакцине, масовна имунизација се сада врши кинеском које има највише. Грађани који су желели вакцину неког другог произвођача сада су у дилеми да ли сачекати или узети оно што се нуди. Наша саговорница наводи да кинеска вакцина није ништа лошија од других, а предност јој је што је доста једноставнија за употребу.

-Руска вакцина је за популацију од 18 до 60 година, „Фајзерова“ од 16 до 60. Разлика је у томе што је се у Америци пунолетство рачуна раније, па је тако и тестирана. Такође, то што су за грађане до 60 година не значи да би биле штетне по оне старије, само да нису тестиране не њима. Кинеска се примењује за све старије од 18 година, а добра је и за оне који су прележали корону. Једноставна је за коришћење и она би могла да се прима и код изабраног лекара да се није ишло на масовну имунизацију, наводи наша саговорница.

Др Радојичић објашњава да се „Фајзеров“ и „Спутник“ вакцина леде на -18 степени. Обе се користе одлеђене, с тим што се немачо-америчка може искористити у року од пет дана од одлеђавања, док је код руске тај рок тек два сата, што је чини нешто компликованијом за коришћење.

Мање унетог вируса – бољи исход
-Маска не може да заштити 100 одсто од вируса, али представља баријеру и уноси се мања количина вируса. Када се унесе мала количина вируса у организам питање је да ли ће вирус успети да се размножи и изазове болест или ће имуни одговор бити такав да ће успети да га елиминише. Што више се унесе вируса извесније је да ће доћи до болести. Највероватније од тога зависи и колико тежак облик ће се развити. Колико год антитела да има у организму, имунолошки систем делује тако да када вирус уђе у организам, он одмах почне да ствара нову количину антитела. Чак и у случају да организам не успе да се избори, клиничка слика ће бити блажа, наводи др Радојичић.


Вакцине нису испитиване ни на трудницама, али досадаша пракса је показала да нису изазвале нежељена дејства код жена које нису знале да су трудне када су примиле вакцину. Наша саговорница саветује да оне које тек планирају трудноћу треба да сачекају да приме и другу дозу и да се појаве антитела. Сама вакцина нема утицаја на планирање трудноће.

-Имуни одговор се ствара после друге дозе. Прва доза покреће имуни систем, а око недељу дана после добијања друге дозе смо заштићени. Поштује се да обе дозе буду истог произвођача и због тога је за све који су примили прву дозу одмах остављена друга. Не треба да постоји бојазан да их неће бити довољно, каже др Радојичић.

Још увек није познато колико ће трајати имунитет после вакцинације. Претпоставља се од шест месеци до годину дана. То би требало да буде довољно времена да се онемогуће да вирус циркулише. Ипак, услов за то је да се што више људи вакцинише.

Поштује се да обе дозе буду истог произвођача и због тога је за све који су примили прву дозу одмах остављена друга. Не треба да постоји бојазан да их неће бити довољно


-Постоје људи који због својих болести не могу да приме вакцину. Због таквих треба да се вакцинише што више оних који су здрави, како вирус не би могао да кружи и не би могао да остане у популацији. Ова вакцина, као и друге, се не даје људима са акутним болестима, не леченим хроничним болестима, када се раније као реакција на вакцину или на ујед инсекта јављао анафилактички шок. Не даје се трудницама и дојиљама. Ко има неку хроничну болест, а редовно узима терапију, може несметано да прими вакцину, наводи др Радојичић.

Наша саговорница саветује свима који планирају да се вакцинишу да пар дана пре тога смање контакте на минимум како би избегли могућност заразе. Уколико вакцину ипак прими неко ко је заражен, а нема симптоме, очекивана је јача реакција, као што је температура, главобоља, болови у мишићима, у трајању од неколико дана.

Сви који могу треба да се вакцинишу
-Вакцинација није обавезна него препоручена, али сматрам да сви који могу треба да се вакцинишу. Лично ми је свеједно коју вакцину ћу примити. Примила бих Фајзерову, због тога што се она даје медицинским радницима, али како сам се пред крај године, уз поштовање свих епидемиолошких мера, заразила Ковидом, за два месеца ћу вероватно примити кинеску. Моја мајка, која има 85 година, вакцинисала се и против сезонског грипа и против Ковида, истиче др Драгана Радојичић.


-Да ли неко мисли да је боље да и даље будемо у ванредној ситуацији или да живимо нормално? Мере опреза ће морати да буду на снази још неко време, док се не створи имунитет. Свима је циљ да број оболелих и умрлих буде што мањи, поручује наша саговорница.

До закључења овог броја у Шапцу је вакцинисано близу 6.000 грађана. Пријављена је само једна нежељена реакција и то од “Фајзерове” вакцине код медицинског радника, али је реакција била блага.
Заинтересовани могу да се пријаве преко портала еУправа или на број телефона 0800/222-334. После гужви које су биле у току прва два дана испред сале Економске школе, сви су се “уходали”, ангажовано је више екипа и сада су чекања минимална, а бројни суграђани који су дошли у заказано време кажу да су прозвани тачно у минут.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa