Инфо

1. април 2021.1. апр 2021.
СЕЋАЊЕ НА МИОДРАГА АЦУ ПАНИЋА НАЈСТАРИЈЕГ МАЧВАНСКОГ КИНООПЕРАТЕРА

Кад су момци љубили Вивијен Ли

Дешавало се да поједини део филмске траке изостане(пукне и загуби се) па је чика Аца да би смирио публику, морао да изиграва редитеља и сценаристу. Свом другу Тесли је учинио на вољу и окренуо филмску траку не би ли девојкама пале сукње! Увек се срећно враћао кући, захваљујући кобили Лели, која је по мраку знала прави пут
Као што је у чувеном филмском хиту, давних година “Прохујало са вихором” у коме глуми позната филмска уметница Вивијен Ли, време прохујало као вихор, тако је прошао и живот Миодрага Аце Панића из Богатића, најстаријег мачванског кинооператера. Волео је чика Аца о томе често да говори.
Од како се преселио на други свет, прошло је пола века, а сећање на овог мирног човека посебно међу старијим житељима равнице је веома живо. С посебним жаром је приповедао како је у бившој згради Соколане у центру Богатића, где је данас мали парк, приредио љубитељима биоскопа прву пројекцију филма “Застава”. Описивао је тај догађај као својеврсно славље у малој вароши. Испред биоскопске зграде окупила се велика маса људи, као да је сам маршал Тито дошао у Богатић. Тада је уствари отворен нови биоскоп и сви су желели да виде “слике које говоре”. За Мачване је долазак филма тада очито представљао веће чудо, него да су се ванземаљци спустили у ову равницу. Предходно су филмске представе гледали у кафани “Дрина”, али се приликом пројекције филма “Чапајев”запалила кино-апаратура и публика је остала без ове врсте забаве.
Аца је тих година(средина прошлог века) радио у Шабачкој касини код чувеног мајстора Јове Мачека. На захтев тадашњег председника Комитета у Богатићу Чеде Милошевића, дошао је у Богатић и са чика Драгим Пузићем, који је у овој варошици држао кафану, почео да ради у новоотвореном биоскопу. Наиме, политичко руководство овог места закључило је да је народу неопходан баш овај вид забаве и зато су ангажовали Ацу.
Стигао је, памте старији у шареној кошуљи, кратким панталонама и ципелама и остао цео радни век. Мачвани су га звали чика Аца и био је омиљен лик. Прича се да га је прекрстила нека Шапчанка, сестра тада познатог Аце боксера у граду првог клавира и од тада га нико више није звао Миодраг, именом које му је кум доделио.
У жељи да Мачванима прикаже најпознатије светске хитове тог доба из филмског живота, одмах је смело похрлио на посао. У Богатић долази “Дама с камелијама”, “Прохујало са вихором” и други хитови “великог екрана”, много пре неких већих градова.
Издвојио је једну причу која му се посебно урезала у памћење. Приликом пројекције филма “Галакси побеђује”, који је изазвао велику пажњу љубитеља коњичког спорта, којих је доста у овом крају, многи посетиоци су се кладили у нади да ће најзад неки од њихових фаворита победити. Нажалост увек је кроз циљ први пролазио Галакси, па су разочарани кладиоци који су филм гледали више пута, понудили Аци новац да “намести” победу њиховог коња. Узалуд су била објашњења да је то немогуће. Они нису веровали па су одлазили љути говорећи:”Ау, Ацо, баш си неки мангуп”.
Причао је деда Аца и друге догодовштине са посла, па и ону кад га је његов пријатељ Тесла молио да окрене филмску траку наопако, не би ли девојкама пале сукње. На крају му је учинио на вољу, али од очекиваног није било ништа.
Многи посматрачи су се пели на мердевине и љубили платно да би касније могли да се хвале како су били “интимни” са чувеним филмским звездама као што су: Вивијен Ли у филму “Прохујало са вихором” и Грета Гарбо у хиту “Дама с камелијама”.
Често је приказујући филмове путовао од села до села по општини Богатић на таљигама које је вукла кобила Лела. Дешавало се да понеки део филма (траке пукне и изгуби се) изостане па је чика Аца, да би смирио публику, морао да изиграва редитеља и сценаристу. Објаснио би шта се догодило до краја, тако да су посетиоци, ипак напустали биоскоп задовољни.
Филмске представе које је давао по домовима културе биле су веома посећене, а Аца би често после пројекције одлазио на “чашицу расположења” . Икад би претерао, увек се срећно враћао кући захваљујући кобили Лели, која је по мраку знала прави пут.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa