Инфо

22. април 2021.22. апр 2021.
Слободан Гошић ПССС Шабац

Слободан Гошић ПССС Шабац

Psila rosae

Мрквина мува

Распрострањена је у целој Европи, па и код нас, а има је и у САД и Канади. Штетна је у стадијуму ларве која се храни у корену бушећи ходнике различите дужине и ширине. Ходници су испуњени изметом и изгризинама ларве. Такав корен је непријатног мириса, горког укуса, подложан труљењу и није за употребу. Биљке нападнуте мрквином мувом препознају се у пољу по љубичастој боји лишћа које касније пожути и сасуши се. Одрасла мува је црна, са смеђом главом дуга 4-5 мм. Ларва је беличастожута, сјајна, аподна и ацефална, дуга до 8 мм.
Има две генерације годишње, презимљава лутка у земљишту. Одрсли инсекти се појављују обично у мају. Женке полажу до 100 јаја појединачно или у гомилицама на врат корена мркве или на околну земљу. Ларве се увлаче у корен у коме праве ходнике различите дужине. Нападнута мрква није за исхрану, јер је пуна измета ларви, горког укуса и обично подлеже труљењу и пропадању. Кад заврше са развојем, после око 1-1,5 месец, ларве напуштају корен и даљи преображај се одвија у земљишту.
Муве нове генерације лете у јуну или почетком јула и полажу јаја у дужем временском раздобљу. Ларве ове генерације изазивају веће штете, јер се често заједно са кореном преносе у трап где настављају исхрану и развој. Поред мркве, ова штеточина у мањој мери напада першун, паштрнак и целер.
Сузбијање. Од агротехничких мера значајни су плодоред и просторна изолација (најмање 1 км од прошлогодишњих поља мркве), гајење на површинама изложеним ветровима, прекривање усева мрежама (на мањим површинама), у баштама, између редова мркве може се сејати лук, који својим мирисом одбија мрквину муву. Хемијско сузбијање треба изводити у време прве појаве имага и по потреби га поновити након 10-ак дана. Приликом избора и примене хемијских средстава у мркви, треба се строго придржавати упутстава уз сваки препарат, а нарочито водити рачуна о каренци. Усеве мркве који су намењени за производњу дечје хране не би требало третирати.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa