Инфо

13. мај 2021.13. мај 2021.
"Глас Подриња"

"Глас Подриња"

XVII републичко такмичење из угоститељства у Шапцу

Рапсодија укуса и мириса

Економска школа „Стана Милановић“ домаћин XVII републичког такмичења из угоститељства за четврти степен. Поносни на реализацију, успехе, професоре и ученике. Стручни жири доделио награде и признања. Образовна установа спремна за нове изазове
Из сећања једном ишчезну детаљи, споне, претварају се у секвенце, али кажу људи, једино што заувек остаје у нама су мириси и укуси. Нисмо каткад свесни да су ту, а онда када прожму сва чула, попут филмске роле одмотавају се тренуци као да су догодили пре који дан. Сензација на једном чулу отворила је широм врата дивних сећања. Кувар, због свега тога није само занатлија, сладокусац, хедониста, он је чаробњак који стварајући оброк, ствара магију што брише временске дистанце.
Млади средњошколци који су избором школе одабрали да им кулинарство буде животни позив, почетке своје умешности или зачетке магије показали су у Шапцу, у Економској школи „Стана Милановић“.
Недавно на XVII републичком такмичењу из угоститељства за четврти степен показали су своју умешност и спретност. Своје најбоље представнике послало је пет школа из Србије. Рапсодија укуса, боја и мириса ступила је на сцену.

"Глас Подриња"


Такмичарске дисциплине биле су: припрема и довршавање јела пред гостом. припрема менија за свечани ручак, припрема јела по поруџбини од изабраних намирница, услуживање на свечаном ручку. Све дисциплине пратио је и тест теоријског знања из кулинарства, за кулинарске техничара, услуживања за угоститељске техничаре.
У укупном пласману прво место припало је новосадској Средњој школи „Светозар Милетић“, друго Економско-туристичка школа „Смедерево“ из Смедерева, а треће Туристичко-угоститељска школа „Лесковац“ из Лесковца.
Централни жири чинили су: представник Заједнице економских школа и директор Економске школе из Чачка Владимир Ницовић, Ђорђе Алавук професор Академије струковних студија Шабац, Далибор Димитријевић и Соња Мијатовић Јокић директорка Економске школе „Стана Милановић“.

"Глас Подриња"


-Како наша школа нема угоститељске техничаре који су четврти степен, такмичили смо се само у дисциплинама које су обухватале кулинаре, те тиме наш укупни пласман није ни био могућ међу три првопласиране екипе. Све одлуке о победницима донете су једногласно, а није било ниједне жалбе или приговора на резултате такмичара. Став комисије је био да су сви они који су у овим условима дошли и такмичили се, заправо, победници, а није било ниједне школе да се није вратила са бар по једном наградом, па је такмичење и у том смислу било успешно јер је показало да је квалитет у свакој од школа које су узеле учешће присутан - наводе из Економске школе „Стана Милановић“ и додају да су се Кулинарски техничари такмичили у дисциплини која је сабирала теоретско знање на тесту и практичну израду јела по избору од намирница које су биле доступне на такмичењу, а матурант школе домаћина, Економске, Никола Бошковић, освојио је 87 поена и друго место у категорији припреме јела по избору.
Домаћини су задовољни организацијом надметања и надају се да ће у наредном периоду остварити још боље резултате на републичком нивоу, а досадашњи успеси показатељ су квалитетног рада образовне установе и ученика.

"Глас Подриња"


-Придржавали смо се свих препоручених мера заштите како бисмо на прави начин реализовали такмичење. Велику подршку и захвалност дугујемо нашим привредницима који су све ово помогли, али и својим сарадницима. Економска школа полако добија признање на републичком нивоу, на шта смо поносни. Шабац је познат по свом гостопримству, а верујем да смо то и потврдили током два дана такмичења. Ово је било веома драгоцено искуство за ученике, јер су имали прилику да једни уче од других. Наша деца по завршетку школе имају шансу за посао, али и даље школовање, што значи да школујемо кадар по мери тржишта рада - додаје директорка Економске школе „Стана Милановић“ Соња Мијатовић Јокић.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa