Инфо

20. мај 2021.20. мај 2021.
Поуздани партнери Европске уније
Caritas Шабац

Поуздани партнери Европске уније

Током две деценије реализовано око 250 прјеката. Кроз различите програме прошло око 10.000 људи. Квалитетан однос према послу препознат као пример добре праксе код европских и домаћих партнера, али и широм региона
Као што смо у претходном издању “Гласа Подриња” објавили, директор Caritas Шабац, Мирољуб Николић је именован за члана Заједничког консултативног одбора састављеног од представника Европског економског и социјалног комитета и организација цивилног друштва и социјалних партнера из Републике Србије. Николић је изабран за област социо-економског развоја, област којом се у шабачком Caritas-у преко различитих програма баве већ пуне две деценије. У овом временском интервалу успешно је реализовано око 250 пројеката, преко којих је скоро 10.000 људи добило шансу за достојанственији и испуњенији живот. Значајан број програма финансиран је захваљујући средствима Европске уније, а тело чији је Николић од недавно члан, по његовим речима, је управо и осмишљено као механизам који помаже да се путем дијалога представника ЕУ и домаћих партнера, формирају одређене мере за економски али и социјални развој Републике Србије.

Caritas “кула”
Caritas-ова “кула, на стабилним темељима носи четири лиценциране услуге социјалне заштите на нивоу пет локалних самоуправа, дневне боравке у Шапцу и Богатићу, стан за становање уз подршку у Богатићу.
- Поред наведеног имамо и два предузећа за професионалну оријентацију и запошљавање соба са инвалидитетом: социјалну синергију у шапцу која пружа услуге прања веша, хемијског чишћења и услужног чишћења, што је посао озбиљног укључивања на тржиште рада особа са инвалидитетом и у Богатићу имамо Авлију одрживог развоја, која подразумева кухињу, ресторан и пољопривредне активности- наводи Мирољуб Николић.



-Конкуренција и организације које су учествовале у избору за чланство су врло респектабилне, па самим тим ово именовање сматрам великим успехом Caritas-a Шабац и мене лично- истакао је Мирољуб Николић и додао:
-ЕУ је највећи донатор у републици Србији. Велика средстав су повучена из различитих европских фондова за финансирање одређених мера. Са те стране, дијалог са представницима овако важног савета који се бави економским и социјалним питањима у ЕУ може много да помогне и значи. Поготово што ми као држава тежимо да се прикључимо европској заједници, а то приближавање може да се одрази и на већи квалитет живота.

Две деценије у назад Caritas Шабац се бави економским оснаживањем особа из друштвено угрожених група. Управо та пракса је била једна од водећих препорука за недавни избор


Две деценије у назад Caritas Шабац се бави економским оснаживањем особа из друштвено угрожених група. Управо та пракса је била једна од водећих препорука за недавни избор.
-Мене је конкретно, за члана Одбора, препоручило дугогодишње искуство у подручју социјалног предузетништва и социјалне заштите. Кроз успешан развој услуга помоћи у кући, дневних боравака, становања уз подршку, ми смо истовремено помагали људима и мењали систем- каже Мирољуб Николић, и истиче да проблема са партнерима никада није било, и да управо захваљујући донаторима, Caritas Шабац, који у овом тренутку има око 500 корисника помоћи у кући, 70 особа у дневним боравцима и 15 особа са инвалидитетом и 10 људи из других угрожних група запослених у предузећима за професионану рехабилитацију и запошљавање особа са инвалидитетом, стоји на чврстим темељима.
-Око 1.000 људи на годишњем нивоу код нас добије неку врсту помоћи кроз услуге или директно у виду хуманитарне помоћи. Током две деценије трајања смо успешно разгранали систем, а сада смо пред изазовом да га одржимо- каже Николић.
Т.Т.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa