Инфо

27. мај 2021.27. мај 2021.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Представљаље монографије „Седамдесет година кајака у Шапцу“

Пут преко трња до звезда

Деценије рада иза дела. Многе тешке године за клуб, многи невероватни успеси. Аутор преминуо месец дана пре изласка књиге из штампе. Резултати у прошлости обавезују садашњост и будућност. Дело заокружује досадашњу кајакашку причу у Шапцу
Кајак у Шапцу живи своју осму деценију, а седам претходних сажео је у монографију једног од најуспешнијих шабачких спортских колектива Александар Ђенадић. У данас педстављеном делу које прати настанак, успоне и падове Кајак клуба “Зорка” и успоне до највиших спортских висина, присутни су се подсетили колико је дуг и трновит пут до врха.

Нажалост, непуних месец дана пре него је моноградфија “Седамдесет година КК Зорка” изашла у јавност, аутор је преминуо, те је промоција представљала емотивно сећање и на њега, односно предан рад уткан у књигу.

Ово дело за мене заслужује место у некој новој трофејној сали, у рангу са највећим пехарима и медаљама. Кажем да је реч о књизи, не монографији, јер је реч о јединственом, свеобухватном, не и преобимном, а опет јединственом делу које је заокружило нашу досадашњу причу


-Ово дело за мене заслужује место у некој новој трофејној сали, у рангу са највећим пехарима и медаљама. Кажем да је реч о књизи, не монографији, јер је реч о јединственом, свеобухватном, не и преобимном, а опет јединственом делу које је заокружило нашу досадашњу причу. Знам да је писању претходио вишедеценијски рад, јер било је периода када нисмо имали ни зграду, а камоли архиву, овде је вредело пролазити кроз сећања, тражити детаље и трудити се да нико не изостави. Мислим да је 99% оних који су дали свој допринос развоју кајака нашло место у књизи, а уколико је неко изостављен, у Ацино име му се извињавам. Кајак клуб није само клуб кајакаша, него свих људи који нас воле и поштују кроз историју. Читав догађај је изузетно емотиван за мене, захваљујући књизи као да је и моје дело посвећен кајаку добио форму која остаје за наредне генерације. Тешке и успешне деценије су иза нас, верујем да су сјајне и оне испред клуба - рекао је Велимир Алексић, почасни председник и један од најбољих кајакаша у историји Шапца, Србије и бивше Југославије.

Сабрано у делу као осврт на прошлост, обавезује садашње чланове и руководство да наставе путем успеха и победа. Протекло не остаје само у сећањима и записима. Подвизи смештени међу корицама морају бити подстрек, мотив и обавеза за будућност.

Фото: Глас Подриња


-На нама је да не изневеримо традицију клуба и да низ успеха који је толико дуг, наставимо на достојан начин. Данас у клубу ради седам различитих узрасних селекција, имамо фантастичну школу и желимо и даље да стварамо шампионе који ће проносити славу клуба и града. Поносни смо што предводимо клуб овакве традиције и имамо обавезу да буду неки који нас наследе поносни и на наше дело - истакао је Ђуро Торбић, актуелни председник Кајак клуба “Зорка”.

Град Шабац је град спорта, а тај епитет и спортски значај у многоме дугује баш Кајак клубу. Обавеза клуба је да ради са свим генерацијама, буде и даље понос града, а градског руководства да пружи сваку помоћ “Зорки” да има потребне услове за врхунске резултате, навео је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

Пут подвига
Кајак клуб “Зорка” основан је 1949. године, убрзо је постао један од водећих у СФР Југославији, дао је бројне шампионе свих држава у којима је функционисао, а репрезентативци из његових редова донели су прву златну медаљу за независну Србију на Светском првенству у Сегедину, као и прву олимпијску медаљу после 32 године у Рио де Жанеиру. Њу је заслужио ондашњи члан „Зорке“, предвођен тренером такође једним од најзначајнијих имена шабачког кајака, Мирославом Алексићем. Тренутно је “Зорка” клуб са највише чланова и уз “Таркет” најквалитетнији клуб Србије читаву деценију. Не постоји ниједно велико међународно такмичење, за било коју узрасну категорију, укључујући и сениоре, да шабачки клуб нема медаљу.


-Ово је клуб од посебног значаја за Град Шабац. Клуб ниже врхунске резултате који су препознати и зато Град у последњих двадесетак година издваја значајна средства за развој овог спорта. Лепо је видети одакле је клуб кренуо, а докле је стигао. Знамо за импозантне успехе “Зорке”. Овде су и младе наде и врхински шампиони, олимпијци, потом рекреативци и организација је на врхунском нивоу. Настојаћемо да решимо најважније питање за клуб, просторије и уверен сам да заједничким радом можемо да нађемо право решење. Ово је врхунски клуб и ми му желимо да ускоро настану нове монографије и да период у наредних десет година буде за понос - нагласио је градоначелник Шапца.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa