Инфо

17. јун 2021.17. јун 2021.
Афирмација и промоција уметности
Удружење ликовних стваралаца Шапца у пролећном издању

Афирмација и промоција уметности

Пролећна изложба, промоција „Еона“ и „Фокуса“ део су реализованих редовних активности УЛСШ. У плану су нови пројекти у домену стваралаштва са циљем афирмације и подршке уметности у Шапцу
-Свака групна изложба је међусобно огледање уметника колико и њихово сопствено огледало. Радећи у условима просторне и духовне скучености, свако од аутора је покушао исказати своје уметничко биће, одређено сопственом спиритуалношћу и ликовним афинитетима. Разнородност њихових уметничких домашаја, као и тематских и техничких приступа, успоставља се као естетска доминанта изложбене поставке чинећи је инхерентом - каже председник удружења ликовних стваралаца Шапца др Драган Марковић Маркус о традиционалној пролећној изложби радова чланова.

Овогодишња селекција, према речима организатора, представља исечак из постојеће уметничке праксе чланова УЛСШ и јавности представља дела различитих техника и поетика. Цртежи, графике, скулптуре, фотографије део су недавне пролећне поставке у Културном центру.

Марина Цветановић кустос историчар уметности Центра за културу „Вук Караџић“ Лозница и др Драган Марковић Маркус одабрали су 37 радова од 76 приспелих на конкурс.

-Од дела изричитог жанровског одређења, преко могућег концепта фигуралне форме, до радова заснованих на чисто ликовном импулсу имали смо тежак, али леп задатак ове године. Сцену визуелних уметника обогатила су нова имена уз стално присуство већ добро познатих аутора изграђене уметничке биографије. Изложбу можемо позиционирати у дискурс социјалног миљеа у доба вируса корона.

Радећи у условима просторне и духовне скучености, свако од аутора је покушао исказати своје уметничко биће, одређено сопственом спиритуалношћу и ликовним афинитетима


Преиспитивању личног егзистенцијалистичког става рефлектованог у чину креације као могућем, ако не и једином излазу - закључио је председник УЛСШ.

Нови „Еон“ за љубитеље стрипа
Иако је година за нама бројне садржаје ставила под знак питања, или на (не)одређену паузу ствараоци из домена уметности нису пристали на креативну стагнацију, те су повољне епидемиолошке околности искористили за промоцију одложених активности.

Стрип магазин „Еон“, овог јуна представио је своје 19. издање, а током 2021. очекује се излазак из штампе и 20. броја. Удружење ликовних стваралаца Шапца задужено је за окупљање и промоцију аутора.

-И поред отежавајућих околности изазваних вирусом корона, смогли смо снаге и воље да се традиција и популаризација стрип уметности преко нашег магазина настави. С обзиром на то да су „Еон“ заједничким снагама покренули стрип аутори из Шапца и Удружења ликовних стваралаца Шапца, подразумевано је да окосницу садржаја чине радови шабачких стрип аутора, као и они који су везани за Шабац. Наравно, у духу традиције отворености за сарадњу са другим стрип центрима, наше магазин смо обогатили радовима још неколико познатих стрип уметника из Србије. У актуелном броју представљено је 12 аутора различитог уметничког проседеа и сензибилитета. Сваки од њих заступа или засебан смер у савременом српском стрипу, или посебан, оригиналан начин цртања и приповедања - истиче председник УЛСШ др Драган Марковић Маркус наглашавајући да ће осма уметност бити афирмисана, јер представља плодно тле за повезивање стваралаца, њихових креативних домена.



Фотографија у фокусу
Фотографија је окосница посебног издања УЛСШ „Фокус“. У овом локалном каталогу стручној и заинтересованој представљају се чланови Удружења чији је примарни вид изражавања фотографија. Актуелно издање доноси радове Јове М. Јовановића, познатијег као Рори.

-Моје искуство гледања Роријевих фотографија налик је искуству посматрања уметничких слика. Он не бележи само спољну страну ствари, већ својом интуинтивношћу зарања у њену животну структуру и унутрашњу светлост. Већ скоро пола века, Рори својим објективом бележи савске пејзаже преносећи нам несебично своје усхићење пред виђеним и доживљеним, многоликим преплитањем светла, форме и боја. Управо та готово мистична повезаност аутора и предела доприноси аутентичности фотографија и чини Рорија препознатљивим ствараоцем - наводи др Марковић.

Пролећна изложба, промоција „Еона“ и „Фокуса“ део су реализованих редовних активности УЛСШ. У плану су нови пројекти у домену стваралаштва са циљем афирмације и подршке уметности у Шапцу.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa