Инфо

17. јун 2021.17. јун 2021.
Ваљево вас чека

Ваљево вас чека

Туристичка организација Ваљево, у сарадњи са Туристичком организацијом Шапца, у уторак је промовисала летњу сезону града у западној Србији, у Колубарском округу. Руку на срце, ко је једном дошао у „било који град“, знао је да ће „доћи путем којим се мора доћи“ и да се, кад тад, мора вратити.
Општина Ваљево налази се између обронака планина Маљен, Повлен, Јабланик, Медведник и Маглеш. Град је формиран на обалама реке Колубаре, која спајањем река Јабланице и Обнице настаје у граду, између Пиваре и Ловачког дома. Овде се и Градац улива у Колубару, тако да је Ваљево град на четири реке.



Куд год да кренете, нећете промашити у граду са богатом историјом, традицијом и културом. Најсрпскији град има очувано градско језгро са бројним споменицима, зградом Народног музеја и Ваљевске гимназије, галеријама, Гранд хотелом, пешачким зонама и старим трговачким улицама, малим трговима и парковима.
Тешњар је стари део града, настао још у турско време. Са бројним дућанима и занатским радњама представљао је трговачко-занатску четврт, чаршију, а и данас, са грнчарским, воскарским, сарачким и ткачким занатским радњама, одише духом старих времена.

„У нашој туристичкој понуди имамо манисфестације које би требало да се реализују крајем месеца. То су Дани малине, Дани купине, ДИ Фест, као и разне смотре које ће се реализовати на Дивчибарама. Због пандемије се још увек разматра да ли ће Тешњарске вечери бити организоване ове године. Уколико буду, посетиоци ће моћи да уживају у најстаријој летњој манифестације града Ваљева почетком августа. Изволите, дођите да заједно уживамо у нашим специјалитетима као што је фрапе од малине. Ваљево вас чека“, поручује Ана Марковић, директорка ТОВ-а.


Ваљево зову и град споменика, који су посвећени великанима српске историје и културе: Вуку Караџићу, Доситеју, Десанки Максимовић, Миловану Глишићу, Бирчанину, Проти Матеји, Алекси Ненадовићу, Војводи Мишићу… Међутим, оно што је најатрактивније и што је заиста непоновљиво јесте околина града. Пред вама је богат избор природних и културно-историјских атракција. Можете уживати на рекама, планинама, у манастирима и етно-селима.
У околини Ваљева, манастири Пустиња, Ћелије, Лелић и Јовања вековима сведоче лепоту православља. У граду можете посетити храм Покрова Пресвете Богородице, Васкрсења Господњег, Светог Нектарија и цркву Светог Георгија у Новом насељу.
А Петница и Бранковина?
Најбољи начин да вам препоручимо Ваљево као једну од незаобилазних дестинација је: „Дођите и видите“. Бог је био штедар у овом делу Србије.
М.Ф.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa