Инфо

16. септембар 2021.16. сеп 2021.
ЕДУКАЦИЈА ЗА НАЈМЛАЂЕ
ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ПРВЕ ПОМОЋИ

ЕДУКАЦИЈА ЗА НАЈМЛАЂЕ

О основним знањима и вештинама из ове области, али и о значају препознавања опасности у окружењу, могућим незгодама у игри и могућностима да пропознају врсту опасности и позову адекватне хитне службе, кроз радионице едуковано је око 20-оро деце узраста од пет до 12 година
Поводом Светског дана Прве помоћи у суботу је у организацији Црвеног крста у Коцељеви одржана радионица за најмлађе становнике јер се ове године он обележава под слоганом “Прва помоћ деци- прва помоћ за децу”. О основним знањима и вештинама из ове области, али и о значају препознавања опасности у окружењу, могућим незгодама у игри и могућностима да пропознају врсту опасности и позову адекватне хитне службе, кроз радионице едуковано је око 20-оро деце узраста од пет до 12 година.

– Црвени крст има задатак да упозна грађане локалне заједнице како учити децу да пруже прву помоћ од најранијег детињства, док су још у вртићу, у предшколском узрасту, децу основношколског узраста и зашто је неопходно да сви који раде са децом и бораве са њима знају прву помоћ. Ми смо имали једну малу радионицу на коју смо позвали децу и њихове родитеље да нам се придруже. Покушали смо да им на адекватан начин пренесемо како се користи основни завој, троугласта марама или тзв.масажа срца, али смо их кроз едукативне радионице упознали и са могућим опасностима и када би требало позвати Хитну помоћ, полицију или ватрогасце- изјавио је секретар Црвеног крста Милан Глумац и додао да су најмлађима кроз игру приближене опасне ситуације из свакодневног живота.



Организатор подсећа да су предавања и радионице организоване на отвореном, уз примену свих актуелних противепидемијских мера, те да су деца била веома заинтересована за садржаје и активно учествовала у њима. Међу најмлађима било је оних који су пожелели да једног дана постану лекари, али и других који су показали одређену дозу страха због медицинских реквизита.

–То је на срећу кратко трајало. Опустили су се касније и тај страх је нестао. Предавач на овим радионицама била је Снежана Антонић, наш дугогодишњи инструктор Прве помоћи а учестовали су и волонтери наше организације као и запослени у оквиру јавних радова. Ми сваке године традиционално обележавамо Светски дан Прве помоћи. Тема је увек другачија, а сада су у фокусу била деца. И поред тога, ми уредно организујемо предавања из Прве помоћи за децу од првог до четвртог разреда, као и за старије основце и средњошколску омладину- рекао је Глумац.
В. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa