Инфо

18. новембар 2021.18. нов 2021.
Контакт са непознатим псом
РЕШИМО ПРОБЛЕМ НАПУШТЕНИХ УЛИЧНИХ ПАСА ( 6. део)

Контакт са непознатим псом

Ако желимо да разумемо понашање паса неопходно је да обратимо пажњу на то шта нам говоре покретима тела. То су сигнали које нам шаљу са потребом и жељом да их разумемо
Најчешће чујемо да је за препознавање расположења пса и разумевање „псећег језика“ меродаван положај репа и начин махања репом. Заправо је то само један од показатеља. Потребно је пропратити положај читавог тела, положај ушију, њушке, начина на који пушта свој глас. Положај репа и покрет репом је важан комуникациони алат, јер открива намеру и расположење пса.

*Ако пас држи реп усправно показује самопоуздање али и велико узбуђење, заштитнички став. Брзим, кратким махањем у том положају показује своју доминацију у односу на другог пса и упозорава човека на опрезност.

*Реп постављен у линији леђа или мало испод ње показује смиреност и пријатељско понашање. Лагано махање репом у том полоћају најчешће виђамо код паса који су са власником у шетњи, радосној игри али то можете видети и код уличних паса који су често у лепој интеракцији са људима и немају трауме и страхове.

*Реп између ногу или ниско „залепљен“ за тело показује несигурног уплашеног пса. Обратите пажњу како му прилазите јер је под великим стресом што може показати и пуштањем урина. Такав пас захтева благ приступ, постепен јер у супротном од страха у самоодбрани вас може и напасти.

На сајту kinici.net можете прочитати доста важних, сажетих информација у вези са односом човека и пса. Пренећемо само део текста који се тиче препорука за понашење у контакту са непознатим псом.
Уличном псу, нарочито уколико их је више, не прилазите уколико га не познајете или сам не покаже интересовање да вас упозна. С друге стране ако вам то не одговара јер се плашите или једноставно не желите да вам приђе – игноришите пса, без наглих покрета или приче. Немојте се повлачити већ задржите свој простор уколико стојите или седите, или путању уколико ходате. Овај принцип избегавања упознавања, важи и при сусрету са власничким псом.

Чак и ако пас не показује нелагоду због вашег присуства, и вољан је да га помазите, увек је најбоље почети ритуалом упознавања.

Приближите му се, али не превише. Не улазите му у простор. Чучните да бисте били псеће висине (уколико сте сличне висине не треба да чучнете) и бочно се окрените. Не гледајте га у очи нити њушку, гледајте испред себе. Не обраћајте му се. Дозволите да вас најпре упозна својим њухом. Зато га игноришите и будите мирни и смирени не показујући страх док вам њуши ноге, раме, леђа... Не чините рукама нагле покрете већ их држите уз тело. Када пас добије информације које је тражио, или ће се удаљити или ће се смирити или ће почети с лаганим махањем репом.

Ако пас не жели да му приђете, јасно ће вам дати до знања. Најчешће, само се окрене и удаљи од вас. Немојте га следити! Други начин на који даје до знања да није заинтересован је веома миран, готово непомичан или чак укочен став. Избегаваће контакт очима и окретаће главу на другу страну, а могуће је и режање као знак упозорења да му особа не прилази. Људи често тумаче да је тај пас агресиван. То није тачно. Он само не жели да му прилазите. Жели да вас избегне. Можда ће и подићи реп, али он неће бити у складу са ушима, које ће бити спуштене, и главом, такође благо повијеном – због несигурности.
Ако вама пас жели да приђе, најбоље би било да не показујете еуфорију и одушевљење док вас не оњуши. Онда пружите скупљену песницу према њему, прстима нагоре да је оњуши. Код људи песница значи борбу, а пружање длана поздрав. Код паса је другачије. Ако не показује знаке узнемирености или агресије, већ расположење, можете да га помазите. Увек је паметно непознатог пса почешкати одоздо нагоре или са стране….. Чекајте одговор пса. Уколико пас не покаже негодовање већ спусти главу и уши или вам ближе приђе, можете га са стране помазити по леђима. Ако уши постави позади слепљене уз главу, зарежи или се накостреши – нешто му не прија. Мирно престаните с било каквим контактом.

Лош начин упознавања
Зато, прилазак непознатом псу, које прати пружање руке како би је оњушио и тиме нас упознао – устаљена је грешка. У том контексту, пружање руке, а пре тога прескакање свих корака правилног начина упознавања, пас може протумачити као изазов и потенцијални напад, нарочито јер најчешће иде уз директан поглед. За пса додир никако није први корак при упознавању.

Гледање у очи и смејање такође су грешке. Ако се смејете може помислити да му се кезите, а то је изазов на тучу. Такође смех је најчешће одраз високог нивоа енергије, а пси траже смиреност при упознавању. Зато не треба ни трчати ка псу нити чинити било какве нагле покрете. С друге стране шуњати се око пса или га дирати док спава буди му механизам сомоодбране и може да уједе. Најчешће се дешава код сусрета деце и паса. Први пут видети пса и одмах му дирати стомак, реп, уши или ноге је опасно, као и прилажење без обзира на упозорења – жестоко лајање или режање. Тада не прилазите! Не треба прићи псу до те мере да вам је глава изнад пса. То је један од знакова доминације, па га пас може тако протумачити, као што ни први додир не треба да буде по темену главе или врату с горње стране. Још гори, опаснији вид приближавања псу којег не познајемо је док држи нешто у устима, жваће или једе. Може му се пробудити осећање угрожености. Могуће је да пас то протумачи као покушај да му се отме тај предмет.

Животиње као и људи имају потребу за комуникацијом, прате наше понашање и покушавају да од нас добију одговор. Може бити збуњујуће и фрустрирајуће за обе стране, неретко довести до већих беспотребних проблема. Потребно је само мало труда за резултате вредне пажње.
Волонтери Прихватилишта за псе Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa