Инфо

25. новембар 2021.25. нов 2021.
Болести ружа
Реч стручњака

Болести ружа

Руже цветају целе године, све до касне јесени и, поред редовне неге, већ од пролећа треба применити средства за заштиту биља. Лисне ваши се јављају уколико је пролеће топло и сунчано, без падавина, док се гљивична обољења јављају као последица влажног времена. Током лета, важно је правовремено уочити болест и штеточину, препознати је и што пре применити мере заштите. Иако су руже у пуном цветању, а цветови крупни и мирисни, пажњу треба обратити на изглед лишћа, јер се на њему прво појаве знакови болести или напад штеточина.

ПЕПЕЛНИЦА
Пепелница се лако препознаје по белој брашнастој превлаци на лишћу, у основи трнова и пупољцима. Када је суша, болест се брзо шири. Светлост додатно повећава њен развој. Прекомерна употреба азотних ђубрива доводи до слабљења биљака и појачава развој пепелнице.

ЦРНА ПЕГАВОСТ
На лишћу се јављају пеге тамне боје и у оквиру њих се могу уочити црне ацервуле. Заражено лишће жути и опада услед гаса етилена који та гљива лучи. Симптоми се могу јавити на лисним и цветним дршкама, ластарима, чашици...

РЂА РУЖЕ
На листу се јављају рђасте пеге, а уколико је напад јачи лишће опада. На наличју листа се јављају репродуктивни органи гљиве, наранџасте уредоспоре и црне телеутоспоре. Недостатак калијума у земљишту и прекомерна употреба азота доводе до појачаног развоја рђе.
Слободан Гошић, дипл.инж. ПССС Шабац

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa