Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Реална пројекција пуњења и пражњења буџета
УСВОЈЕН НАЈВАЖНИЈИ ДОКУМЕНТ ЗА 2022.ГОДИНУ

Реална пројекција пуњења и пражњења буџета

Одлука о буџету за 2022.годину је најважнији документ једне локалне самоуправе који доноси скупштина и на основу њега је планирано годишње функционисање једне општине. У оквиру овог буџета имамо доста средстава која преносимо у наредну годину за финансирање важних инвестиција, битних за свакодневни живот Коцељеве и њених грађана. Имајући у виду временске прилике јасно је да се до краја ове године неће моћи много урадити на терену. Самим тим неће се из буџета ни исплатити предвиђена сума новца, па ће се већи део тих средстава пренети у наредну- рекао је председник општине Душан Илинчић
Одборници Скупштине Општине Коцељева су на прошлонедељној седници усвојили Одлуку о буџету за 2022.годину. Према овом документу планирано је да се у локалну касу у наредних 12 месеци слије нешто више од 444 милиона динара, док су истовремено расходи пројектовани на износ од преко 484,5 милиона. Потребна средства за финансирање буџетског дефицита у висини од око 40 милиона динара обезбедиће се из нераспоређеног вишка прихода из ранијих година.

–Одлука о буџету за 2022.годину је најважнији документ једне локалне самоуправе који доноси скупштина и на основу њега је планирано годишње функционисање једне општине. У оквиру овог буџета имамо доста средстава која преносимо у наредну годину за финансирање важних инвестиција, битних за свакодневни живот Коцељеве и њених грађана. Имајући у виду временске прилике јасно је да се до краја ове године неће моћи много урадити на терену. Самим тим неће се из буџета ни исплатити предвиђена сума новца, па ће се већи део тих средстава пренети у наредну- рекао је председник општине Душан Илинчић.

Он је оценио да је буџет ове локалне самоуправе стабилан и без проблема у пуњењу, што значи да је реално планиран на основу параметара из претходних година.

–Зато не очекујемо никаква искакања. Општина је финансијски на добрим основама. Немамо кредите, немамо задужења нити скривених трошкова. Немамо никаквих трзавица везаних за финансије, све се реално планира, и приходи и расходи, и мислим да се према буџету опходимо домаћински- додао је Илинчић.

Према тврдњама надлежних општинских органа чак 40 одсто новца планирано је за капитална улагања са делом текућих поправки и одржавања путне инфраструктуре.

–Наш буџет није велики и ми са њим не можемо превише да урадимо. Оно што можемо то је да сервисирамо текуће потребе и финансирамо целокупан јавни сектор на локалу. Ипак, доста новца смо планирали за учешће на конкурсима који ће се јављати у 2022.години како би имали прилику да урадимо много више од наших реалних могућности. Нама је важно да дођемо до нових могућности, нових извора финансирања, да учествујемо на конкурсима код министарстава и дођемо до других донација које можемо да остваримо у сарадњи са другим организацијама или ЕУ- поручио је председник коцељевачке општине.

Значајних промена у расподели и функционисању буџета у наредној години неће бити, тврде надлежни. Руководство ове локалне самоуправе и њене службе настојаће да примењују устаљени модел и начин пуњења и пражњења касе.

–Ми тежимо да константно повећавамо средства која су намењена за све области, али то чинимо у складу са могућностима, тако што учествујемо на конкурсима кроз које долазимо до новца и реализујемо пројекте. Овај буџет ће у наредну годину ући апсолутно неоптерећен и са њим ћемо моћи да решимо многа питања попут изградње дечјих игралишта, завршетак улице Жиће Димитријевића у насељу Река, опредељујемо део средстава за израду пројекта као што је наставак уређења Раснице и Тамнаве. Такође ћемо у наредној години одвојити одређену суму новца да би урадили и пројекат Тамнава у зони насеља од ушћа Раснице до моста на обилазници- наводи Илинчић.

Говорећи о планираним капиталним издацима за наредне три године председник општине Коцељева је издвојио реконструкцију дела путне и уличне инфраструктуре, изградњу фекалне канализације у деловима Коцељеве, опремање паркова, улагања у јавну расвету.

НАЈВАЖНИЈЕ ДОБРО КРЕИРАЊЕ БУЏЕТА
Коментаришући сарадњу и подршку републичких установа и министарстава у овој локалној самоуправи сматрају да је добро креирање буџета најбитније како би се створила основа из које се касније могу решавати сви изазови.

Према тврдњама надлежних општинских органа чак 40 одсто новца планирано је за капитална улагања са делом текућих поправки и одржавања путне инфраструктуре


–Ако не определимо одређена средства за функционисање неког јавног предузећа, што не значи да ћемо их нужно и дати, ми онда у случају да искрсне нешто непредвиђено, немамо решење за такву ситуацију. Ако не планирамо одређена средства за пројектовање, на пример улица или електро- мреже или било које инфраструктуре, ми опет можемо да будемо у проблему и да не искористимо прилику да учествујемо на конкурсима и дозволимо да средства пролазе поред нас- изјавио је Душан Илинчић.
Он је истакао да је само у последњих неколико дана овогодишњи буџет увећан за неколико десетина милиона динара захваљујући аплицирању на неколико конкурса.

–Прошли смо на конкурсу за јавну расвету код Министарства државне управе и локалне самоуправе за реконструкцију дела јавне расвете у Коцељеви. То значи да смо добили 13,8 милиона динара да решимо делове Немањине, Карађорђеве и Душанове улице где је расвета одавно постављена и заиста је потребно заменити је модернијом која ће притом донети уштеду у потрошњи електричне енергије. Такође, добили смо новац и за набавку мини буса обезбеђена путем конкурса. Осим тога, добили смо из текуће буџетске резерве део средстава из државе на име потенцијалних трошкова у наредној години. Ради се о неколико десетина милиона динара и тај новац можемо да користимо за било шта што се појави у 2022.години. Све то је, када се сабере, веома значајно за нашу општину и буџет- поручио је председник општине Коцељева.
В.Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa