Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Др Слободан Поповић, директор ОБ “Лаза К. Лазаревић”

Др Слободан Поповић, директор ОБ “Лаза К. Лазаревић”

НИКАДА ВИШЕ ОПРЕМЕ ЗА ОПШТУ БОЛНИЦУ ШАБАЦ

Све ангажовано за добробит пацијената

Опрема коју је Болница добила стигла је од Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, различитих фондација и шабачких привредника који су током последњих година много помогли овој установи. Од почетка епидемије акценат је стављен на опрему која је неопходна ковид пацијентима, заштитну опрему за запослене, а огроман посао је урађен на повећању кисеоничких места развођењем кисеоника по собама
За релативно кратко време у Општу болницу “Др Лаза К. Лазаревић” стигла је велика количина медицинске опреме. Како се ради о модерним, софистицираним апаратима, почетак њихове примене морала је да прати и обука запослених за рад на њима. Истовремено, значајан број лекара је на специјализацијама и субспецијализацијама. Када се овоме дода да је у току израда пројекта за реконструкцију шабачке здравствене установе, извесно је да ће у наредном периоду грађани Шапца добити квалитетну здравствену услугу у савременим условима и по високим стандардима.

Упозорење
Пети талас короне је већ захватио многе европске земље и очекује се и код нас. Због тога из Опште болнице апелују да се поштују мере, избегавају скупови, а пре свега да се невакцинисани вакцинишу, као и они који су примили две дозе да на време оду по своју трећу дозу. Вакцина ће сигурно спречити теже облике болести.


-Пре епидемије наша визија је била унапређење појединих сегмената здравствене услуге како би се квалитет рада и лечења подигао на виши ниво. Акценат је био на развоју интервентне кардиологије, минимално инвазивних хируршких процедура, али и развој свих осталих служби. Са доласком ковида фокус је премештен на то да се установа прилагоди условима епидемије, а активности усмерене на набавку опреме и едукацију кадрова су прекинуте. Активно смо адаптирали установу и набављали опрему како би што боље збринули ковид пацијенте, наводи директор шабачке болнице др Слободан Поповић.
Опрема коју је Болница добила стигла је од Министарства здравља, Републичког фонда за здравствено осигурање, различитих фондација и шабачких привредника који су током последњих година много помогли овој установи. Значајне донације стигле су пре епидемије.



-Добили смо најсавременији лапароскопски стуб за службу операционог блока, који задовољава потребе хирургије, ортопедије и гинекологије. Служби офтамологије стигао је савремени апарат за операцију катаракте. Операциони блок је добио нову централну стерилизацију. Служби урологије стигао је уретеро реноскоп. За службу патологије набављена су два савремена микроскопа, од којих је један са камером, тако да може да се успостави директна комуникација са консултантима у Београду. Добили смо торокални аспиратор за дренажу грудног коша, као и рендген апарат који је постављен у згради грудног, за потребе пнеумофтизиологије. Служба физикалне медицине такође је унапређена помоћу два савремена апарата, на којима могу да буду по два пацијента истовремено, наводи др Поповић.
Од донатора је стигло и око 150 половних кревета из Данске, Италије и Швајцарске. Ради се о креветима који су изузетно савремени, а какве шабачка болница није имала.

Између кисеоника и респиратора
Током четвртог таласа у О.Б. су стигла два хај флоу апрата, као и два апарата за анестезију која имају интегрисан хај флоу систем. Ову опрему шабачка установа није имала, а важна је за пацијенте којима треба већи проток кисеоника од оног који могу да добију на собним протокомерима, а нису за респиратор.
-Собни протокомер има проток кисеоника 15 литара, а хај флоу апарат 60 литара. Много је једноставнији од респиратора који има фул фејс маску и тубус. Ствара мањи притисак на плућа. Користиће се и за нековид пацијенте који имају респираторну слабост и потребан им је кисеоник, наводи др Поповић.


Од почетка епидемије акценат је стављен на опрему која је неопходна ковид пацијентима, заштитну опрему за запослене, а огроман посао је урађен на повећању кисеоничких места развођењем кисеоника по собама. Такође, реновирана је и зграда Инфективног. Наравно, сва добијена опрема служиће и нековид пацијентима.



-Радили смо првенствено на набавци респиратора, развођењу медицинских гасова и прављењу кисеоничких места. Набавили смо и протокомере, концентраторе, пацијент мониторе, ЕКГ апарате, дефибрилаторе, гасне анализаторе, све за потребе лечења ковид пацијената, за јединице интензивне и полуинтензивне неге. Добили смо и још један стационарни и три мобилна рендген апарата. Зграда инфективног је саграђена 1984. године и од тада на њој ништа није рађено. Урадили смо хидроизолацију, нови улаз, набавили лифт-колица, наводи др Поповић.

Током периода епидемије добијено је и једно савремено санитетско возило. Такође је стигао покретни рендген апарат који може да снима и када пацијент лежи и користи се за хирургију, ортопедију и интензивну негу.

Специјализацијама до нових стручњака
Паралелно са модернизацијом опреме у Општој болници ради се и на подизању стручности запослених. Тренутно се на специјализацијама и субспецијализацијама налази око 35 лекара, а на пролеће ће почети специјализације за још четири. Специјализације су добијене за службе где постоји дефицит кадра или се он очекује због старосне структуре, то су, пре свега, интерно, анестезија, ОРЛ, офтамологија.


-Служби гинекологије је недостајао фетални ЦТГ монитор и набавили смо два. Очекујемо уретероскоп за службу урологије, три ултразвучна апарата за службу гинекологије, педијатрије и радиологије и они треба да стигну већ у јануару. Планирамо и набавку новог операционог стола, екстензионог, где могу да се раде нове процедуре, али и да се квалитетније обављају оне које се већ раде. Добијамо и најсавременије нове кревете за јединице интензивне и полуинтензивне неге и за црвену и за зелену зону, као и два парна стерилизатора. Очекујемо и ново санитетско возило, наводи др Поповић.
Свака набавка опреме је у нераскидивој вези са обуком запослених за рад на њој. Опрема је модернија и захтева едукацију пре него што буде пуштена у употребу.

Урађено је и 2.500 метара квадратних паркинга, према Роди. То је привремено решење до почетка реконструкције. Служи и запосленим и пацијентима и на овај начин је решен проблем паркирања у кругу болнице.



Тренутно је у изради Генерални пројекат и анализирају се просторне потребе према савременим стандардима, после чега ће анализирати друштвени и економски аспект. Када се узму у обзир ови параметри одлучиће се да ли ће се градити нова болница на новој лоакцији или ће се постојећа етапно реконструисати. Планирано је да се до марта идуће године студија оправданости са генералним пројектом поднесе на сагласност Државној ревизорској комисији.

Нова запослења следе у јануару. Посао ће добити четири доктора, осам сестара, пет спремачица.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa