Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Шест златних медаља за ученике
Економска школа „Стана Милановић“ на Збору угоститељско-туристичких радника

Шест златних медаља за ученике

„Посвећеност наставника који раде са децом уз љубав, слободу и инвентивност су најважније. Они стварају нове укусе и мирисе, а то је оно што ће их када оду у свет подсећати на нас. Мириси и укуси наше кухиње“, поручила је професорка Весна Павловић координаторка практичне наставе Економске школе „Стана Милановић“
Ученици Економске школе „Стана Милановић“ на недавно одржаном 32. Збору угоститељско-туристичких радника Србије у Врњачкој Бањи освојили су шест златних медаља у категорији јуниора. Шабачку средњу школу престављали су ђаци образовних профила кувар, конобар и посластичар.

Иновације у сфери хотелијерства, туризма, гастрономије и посластичарства чине збор који се од 1969. године традиционално одржава у различитим местима широм Србије, а млади Шапчани су исказали знање, вештину и умешност у категоријама: Припрема пекарског производа, Посластичарски рад, Карвинг воћа/поврћа и Припрема модерног јела. Жирију су представили „Чивијашку корпу“, торту „Зимска бајка“, карвинг рад „Сунце у Мачви“ и модерно јело под називом „Поцерска радост“.



-Припремала сам јело „Поцерска радост“, свињски филе на подлози од паленте и сосом од кајмака. И на располагању сам имала 55 минута за цео процес. Такмичење је било веома занимљиво - каже награђена ученица Анђела Јовановић.

-Тимски сам радила са колегиницом Катарином Јеремић карвинг, односно уметничко резбарење воћа и поврћа. Иако нова дисциплина, наш највећи мајстор је уједно и наш разредни Никола Јолдић који нас учи вештини - додаје Милица Радосављевић.



-Торта Зимска бајка инспирисана је предстојећим новогодишњим празницима и око два дана је било потребно за припрему - истиче Теодора Тешић, док Милица Ђорђић наводи да је припрема Чивијашке корпе била веома захтевна.

Јована Вујковић и Никола Игњатовић на Збору престављали су образовни профил конобар и својим умећем освојили две златне медаље у дисциплинама Постављање столова за банкет и свечани ручак и Прављење коктела по слободном избору.



-Вежбамо од прве године у школи. Но, такмичење је другачије, а рок за додатну припрему је био кратак - каже Јована, а Никола сматра да су вежба и посвећеност кључ успеха.
-Желим да поручим младим људима да могу да успеју и да кроз наше примере почну више да се баве овим послом.

Такмичења су прилика да учесници провере своје знање и вештине, али и отвори им врата за могућност запослења по завршетку школовања. Професори Економске школе „Стана Милановић“ посвећено раде, те су поносни на све успехе.

-Протеклих неколико година велико је интересовање за смерове угоститељске струке, јер након што матурирају имају прилику за посао. Наравно, имају и могућност даљег школовања. Током праксе стекну искуство, те неретко у тим угоститељским објектима остају да раде - изјавила је професорка куварства и практичне наставе Александра Јовичић.



Професорка Весна Павловић координаторка практичне наставе наглашава да је приметно интересовање одличних ученика за угоститељске образовне профиле, што указује на квалитет наставе и могућности које струка пружа младим људима.

-Успех са којим долазе у школу је добар знак за све. Уписују се одлични и врло добри ученици, деца предузетника и оних који планирају да то постану, али и ђаци имају жељу, амбицију да овај посао раде негде у свету. Морам да истакнем да имамо ученике који раде за велике и престижне ланце хотела, ресторана, посластичарница. Одржавамо контакте са њима, а у плану је да када буду били у Шапцу да одрже стимулативно предавање за ученике како би их мотивисали и показали им колико је важно да улажу у себе, своје образовање и да воле овај позив који се не може радити без љубави. Посвећеност наставника који раде са децом уз љубав, слободу и инвентивност су најважније. Они стварају нове укусе и мирисе, а то је оно што ће их када оду у свет подсећати на нас. Мириси и укуси наше кухиње - проучила је професорка Павловић.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa