Инфо

23. децембар 2021.23. дец 2021.
Изложба музејских аквизиција из 2021.
Народни музеј у Шапцу

Изложба музејских аквизиција из 2021.

“Овом приликом захваљујемо свим дародавцима на драгоценим поклонима и охрабрујемо све који би желели да на овај начин допринесу квалитету музејског фундуса, да то остваре – поручују из градске установе културе”
У четвртак, 23. децембра у 19 часова у простору медијатеке Народни музеј у Шапцу свечано ће отворити изложбу посвећену музејским аквизицијама стеченим током 2021. године.

-Прикупљање покретних културних добара, тј. аквизиција, остварује се откупом и поклоном, односно дародавством, као и теренским истраживањима. Ипак, то не значи да се сакупља ма шта у погледу музејске грађе. Попуњавање музејских фундуса процес је који се спроводи систематски и промишљено, пажљивом селекцијом тема у оквиру области које музеј као установа покрива - истичу из Народног музеја у Шапцу и наглашавају да су овогодишње аквизиције музеја у Шапцу биле усмерене на богаћење постојећих тема у збиркама.

-Дела шабачких уметника Стевана Чалића и Маре Лукић Јелесић у оквиру Ликовне збирке; предмети који оживљавају свакодневицу 20. века у оквиру Етнолошке збирке; Спроведена су и теренска истраживања непокретних културних добара, са резултатима које овом приликом такође представљамо. Реализација оваквих активности могућа је превасходно захваљујући развијеној свести о значају и племенитости дародавства код наших суграђана, као и о живом односу који наша установа негује са заједницом. Овом приликом захваљујемо свим дародавцима на драгоценим поклонима и охрабрујемо све који би желели да на овај начин допринесу квалитету музејског фундуса, да то остваре – поручују из градске установе културе.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa