Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ПРОТЕСТ НЕЗАДОВОЉНИХ ПОЉОПРИВРЕДНИКА

Стање је катастрофално

Мислим да је ово питање суштинског односа према селу. Очекујем да овим протестима људи покажу незадовољство. Ово је држава која припада свим грађанима. Људи имају право да се буне и исказују своје незадовољство. Свака власт мора да слуша грађане и ослушкује њихове потребе
Пољопривредници Шапца и Богатића у петак су се окупили испред Градске управе како би изразили незадовољство односом државе према њима. На протесту под називом “Минут до 12 за пољопривреду” изнели су и шест захтева како би се побољшали услови живота и рада на селу.

Скуп је подржао и лидер покрета “Крени - промени” Саво Манојловић, који је дошао из Београда и боравио са људима из села која су угрожена ископавањем бора и литијума.

Фото: Глас Подриња, Саво Манојловић


-Дошао сам да подржим пољопривреднике. Истовремено, ово је ствар која се тиче цена горива и откупних цена, а са друге стране мени се чини да показује и однос уопште према сељаку и селу. Мислим да је ово питање суштинског односа према селу. Очекујем да овим протестима људи покажу незадовољство. Ово је држава која припада свим грађанима. Људи имају право да се буне и исказују своје незадовољство. Свака власт мора да слуша грађане и ослушкује њихове потребе. Ми нисмо племе где неко влада нама, него треба да будемо држава достојанствених људи, домаћина, где ће се слушати глас народа. Мислим да ће власт то морати да чује. Имамо закључак са новембарских и децембарских блокада да се глас народа мора слушати. Често политичке партије кажу “кандидујте се на изборима па после радите шта хоћете”. После новембарске и децембарске блокаде порука је да ко год победи на изборима неће моћи да ради шта хоће, поручио је Манојловић.

Бранислав Терзић, пољопривредник из Штитара каже да незадовољство пољопривредника траје годинама. Као главне проблеме истиче високе цене репроматеријала, ниске откупне цене и лошу увозну политику.

Фото: Глас Подриња, Драган Станковић


-Стање у пољопривреди је катастрофално. Дошли смо у ситуацију да више не можемо ни да преживљавамо и све више нас размишља о потпуном гашењу производње. Овде смо дошли са захтевима који се односе на смањење цене ђубрива за 30 динара по килограму, да се уведу субвенције од 12.000 динара по хектару, али и да оне буду редовне и да се брзо исплаћују, затим да се укину акцизе на гориво за пољопривреднике, као и да се регулише увоз смрзнутог меса и млека у праху, рекао је Терзић.
Драган Станковић, пољопривредник из Змињака, је навео да велике проблеме имају сви, како ратари тако и сточари.

-Имамо најниже субвенције и најскупље гориво у окружењу. Субвенције се не исплаћују на време, иако је законски рок од 45 до 60 дана. Чак и више од годину дана дугују. Обећавају нове субвенције, а још нису завршили ни исплату старих. Катастрофа је и у сточарској производњи, како у млекарству, говедарству, свињарству. Увозом смрзнутог меса цена свиња од Нове године до сада је спала 5.000 динара по комаду. Поред тога свиње које се увозе из Европске уније су храњене ГМО храном, истакао је Станковић.
M.M.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa