Инфо

17. фебруар 2022.17. феб 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Изложба Мирослава Мунижабе у Културном центру Шабац

Језичка и ликовна оригиналност

„Мунижаба се определио за тип слике која не уважава разлике између апстракције и фигурације али која и те како захтева језичку оригиналност и материјално богатство ликовног ткива“, Срето Бошњак
У галерији Културног центра до 21. фебурара отворена је самостална изложба слика, аутора Мирослава Мунижабе из Сремске Митровице.

Минужаба је сликарством почео да се бави почетком седамдесетих година прошлог века, са групом младих сликара ентузијаста. Иако је имао креативну паузу остао веран уметности, те је страст према стваралаштву остала свеприсутна. Богат сликарски опус резултирао је бројним изложбама, као и наградама за уметнички рад, наводи се у званичној биографији аутора.

- Мирослав Мунижаба иако није академски сликар, члан је УЛС-а и Удружења ликовних стваралаца Сремске Митровице и Војводине. Добитник је бројних награда широм земље и у иностранству. Мунижаба је уметник који доследно прати свој уметнички сензибилитет. На изложби у Културном центру могу се видети радови озбиљног прегаоца и ствараоца – истакла је историчарка уметности Соња Петровић Јагић.
О Мунижабином стваралаштву најсликовитије говори критичар уметности Срето Бошњак нагласивши да аутор „отвара се процес усаглашавања форме и боје, светлости и таме, просторних ритмова и фантастичних детаља једног света који нуди подсвест“.

Фото: "Глас Подриња"


„Формално, ова концепција се благо ослања на постенформелни модел али уместо несликарских материјала Мунижабина слика, у свом глобалном аранжману, почива на добро одабраној пиктуралној материји која се често скупља у драматична чворишта из којих се помаљају апстрактно асоцијативни облици као нововиђени „предмети“ неког имагинарног света.

Мунижаба се определио за тип слике која не уважава разлике између апстракције и фигурације али која и те како захтева језичку оригиналност и материјално богатство ликовног ткива. Изнад тога отвара се процес усаглашавања форме и боје, светлости и таме, просторних ритмова и фантастичних детаља једног света који нуди подсвест. Мунижаба уважава појам „мајсторство “ не само када је реч о сликарској технологији него и ослобођеној имагинацији која невидљиво чини видљивим. По његовом схватању облик не сме да трпи због недовољне прецизности не само перцепције ока већ и стваралачке моћи сликарске руке. Тек целовита слика даје апсолутно и смисаоно оправдање стварал чком чину и бићу саме слике.“ (из каталога, аутор Срето Бошњак)
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa