Инфо

3. март 2022.3. мар 2022.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Унапређење сарадње Медицинске школе и Удружења параплегичара

Одлична сарадња на још вишем нивоу

Лифт омогућио приступ свим просторијама особама са инвалидитетом. Средства обезбеђена кроз пројекат и подршку Министарства и Града. Медицнска шкоал прва у Шапцу потпуно доступна за ОСИ. Физикалне и козметичарске услуге за чланове
Сарадња Удружења параплегичара Мачванског округа (УПМО) и Медицинске школе „Др Андра Јовановић“ траје више од једне деценије, а кроз заједнички пројекат и помоћ Министарства и локалне самоправе у школску зграду је инсталиран лифт, чиме је и посредно и непосредно кооперација подигнута је на виши ниво, а обезбеђени су предуслови да и у будућност настави континуитет унапређења.

Лифт који је учинио све школске просторије доступне за особе са инвалидитетом изграђен је кроз средства обезбеђена пројектом „Без баријера до образовања“. Средства од 3.640.000 динара обезбедили су Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања (3.340.000 динара) и Град (300.000 динара). На овај начин Медицинска школа „Др Андра Јовановић“ постала је први школски објекат у Шапцу потпуно приступачан за особе са инвалидитетом.

-Лифт ће олакшати приступ свим просторијама у нашој школи особама у инвалидским колицима, али и другима. На тај начин смо добили могућност да организујемо пружање услуга физикалне терапије и козметичке услуге за чланове Удружења у школским кабинетима, а услугу ће пружати наши ученици - истакла је директорка Медицинске школе “Др Андра Јовановић” Биљана Ђукнић додајући да су слични типови сарадње, попут припреме медицинских крема, лосиона, односно терапија већ организовани за чланове Удружења, али у просторијама УПМО које нису потпуно условне за такав вид медицинске услуге.
Ученице и ученици ће сада бити на располагању члановима у просторијама своје школе прилагођеним за овај тип терапије.

Фото: Глас Подриња


-Једном недељно за чланове УПМО биће доступна физикална, кинези терапија, као и козметичарске услуге маникира и педикира. Нама је задовољство што је успостављена сарадња и што имамо прилику да усвојено знање примењујемо у пракси – нагласила је Катарина Јокић, ученица треће године Медицинске школе.

Сарадња Удружења и школе је сарадња у којој сви добијају, уверен је секретар Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Савић који је за ученике организовао и предавање „Још увек возим, али не ходам“ посвећено безбедности у саобраћају где је кроз лично искуство и удес који га је заувек везао за колица покушао да будућим возачима предочи значај одговорног понашања за воланом.

-Волим да кажем да је ово успостављање међусекторске сарадње. Сви нешто добијају, а нешто друго пружају. Ми смо аутори пројкета, пружамо предавање на тему безбедности у саобраћају, а наши корисници имају могућност услуге коју ученици пружају кроз стручну праксу, а реч је о услугама које не могу сви да приуште из матерјалних или неких других разлога. Ученице су раније долазиле код нас, но наше просторије нису најадекватније, а сада имамо све услове за најбољу услугу – рекао је Славиша Савић.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa