Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Тамнавска варош домаћин 21.сусрета
ЧЛАНОВИ ЕНИГМАТСКОГ САВЕЗА У ПОСЕТИ ОПШТИНИ КОЦЕЉЕВА

Тамнавска варош домаћин 21.сусрета

Коцељева ће бити домаћин 21. Сусрета енигмата Србије који ће се одржати од 26.-28.августа. Тим поводом општину Коцељева посетио је председник Енигматског савеза Србије Владимир Шарић који је имао прилику да се сусретне са председником ове локалне самоуправе.

У разговору је истакнуто да се сусрети организују једном годишње те да се на њима окупи неколико десетина чланова савеза.

-Прошле године нас је било 40-ак. Ово су 21.сусрети и верујемо да ће број енигмата овога пута бити већи. У оквиру сусрета организује се првенство Србије енигмата у решавању задатака. Енигматски клуб Ваљево ће саставити задатке и формирати жири- рекао је председник Савеза Владимир Шарић и додао да ће задаци бити посвећени Јанку Веселиновићу у част обележавања 160 година од рођења српског књижевника, некадашњег учитеља у једном од коцељевачких села и једног од председника ове општине.

Осим тога, енигматски сусрети ће бити прилика и за промоцију Фестивала зимнице.

Уз речи добродошлице, председник коцељевачке општине поручио је да ће ова локална самоуправа пружити сву неопходну помоћ и дати подршку организаторима те да му је драго да ће Коцељева бити домаћин једног оваквог догађаја.

-Сусрети енигмата доносе једно озбиљно и занимљиво збивање које ће у најбољем смислу допринети и промоцији наше општине. Ово је нешто што служи и у образовне сврхе, спој забаве и едукације, доноси нове људе и познанства, као и нову тему за размишљање о вредностима које треба и у будуће подржавати. То је нека нова енергија и одличан вид промоције нашег краја. Сигурно је да ћемо у наредном периоду више пажње поклонити развоју културе и спорта. И управо оваквих садржаја нам треба у што већој мери. Ту смо да подржимо предлоге организатора и будемо што је могуће бољи домаћини ових сусрета- истакао је председник општине Душан Илинчић.

ЗАИНТЕРЕСОВАТИ МЛАДЕ ЗА СВЕТ ЕНИГМАТИКЕ
Енигматски савез Србије тренутно окупља око 70 чланова. Његова основна активност је да популаризује енигматику кроз разне енигматске едиције, да највредније сачува те су енигмате окупљене у овом савезу покренули иницијативу да се направи енигматски музеј или библиотека која ће под своје окриље сакупити све што је важно отргнути од заборава.

-Једна од најважнијих активности су нам управо Сусрети енигмата и енигматска такмичења у решавању и састављању задатака- рекао је председник Савеза Владимир Шарић.

Он је подсетио да се до 2001.године одржавало и првенство основних школа. Након тога понестало је ентузијаста који би радили у сарадњи са школама и популаризовали енигматику међу младима.

-Једностано није било више активиста те врсте који су били у претходним годинама и који су попут Бранка Полића из Ваљева имали доста утицаја и повезаности са школама. У међувремену је тај вид по школама изгубио интересовање појавом компјутера и разних игара. Тако да смо за сада то стопирали, иако постоји идеја да се можда ова активност обнови- изјавио је Шарић.

На важност укључивања младих у свет енигматике указао је и секретар Енигматског савеза Србије Верољуб Бабић истакавши да је у савезу углавном “старо друштво”.

-Било би лепо када бисмо успели да вратимо енигматику у школе, да вратимо неки сличан догађај попут првенства у основним школама. Да у неком облику оживимо енигматику међу ђацима и младима генерално. Али, требало би пронаћи неки модел који одговара савременим трендовима- оценио је Бабић.

СРПСКА ЕНИГМАТИКА ЈЕДНА ОД ВОДЕЋИХ ПО КВАЛИТЕТУ
Према оцени председника Савеза енигмата Србије енигматика у нашој земљи је изузетно квалитетна и једна од водећих у свету по квалитету енигматских творевина, укрштених речи, магичних квадрата...
-Постоји изузетно јака енигматска издавачка делатност. Наша идеја је да негујемо све врсте енигматских загонетки, не само укрштенице или осмосмерке, већ и стиховане загонетке, ребусе, анаграме- поручио је Шарић.

Највећа сатисфакција за енигмату у Србији је када му објаве рад и на тај начин дају одређену вредност. Али, од енигматике је веома тешко живети, готово немогуће. Ови заљубљеници у гимнастику ума истичу да у свету укрштеница, анаграма, судокуа или ребуса нема материјалне сатисфакције па новац не може бити мотив за људе који се на било који начин баве енигматиком.

-Важно нам је када се рад објави јавно. То је остављање трага. Зато је важно да направимо некакав музеј као сећање на неко претходно време, да сачувамо све оно што енигмате чувају у својим личним архивама- поручио је председник Енигматског Савеза Србије у прошлонедељној посети Коцељеви.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa